Deze week combineren we in dit cursiefje het waanzinnige verhaal rondom de Eerste Wereldoorlog en de internationale voetbalbond. FIFA zadelt Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland met boetes op. Welke wandaad deze naties begingen? Zij lieten hun spelers voetballen met een klaproos op de truitjes opgespeld, als eerbetoon aan de gesneuvelden in de Grote Oorlog.

“In Flanders fields, the poppies blow. Between the crosses, row on row, that mark our place”, zo begint het bekende gedicht van John McCrae uit 1915. De komende twee jaren zullen vast nog activiteiten georganiseerd worden om de herinnering aan honderd jaar Grote Oorlog in Vlaanderen levendig te houden. Toch kan een oplettende lezer zich niet van de indruk ontdoen dat de appetijt voor herdenkingen rondom ‘100 jaar Eerste Wereldoorlog’ relatief klein is. Zeker de Vlaamse scholieren kennen bijzonder weinig van de oorlogsgeschiedenis aan de IJzer. Dat ligt enigszins anders in het Verenigd Koninkrijk, waar men zich doorgaans in het onderwijs meer moeite getroost om de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levendig te houden.

Herinnering levend houden

Sportkampioenen zijn de nieuwe pophelden. Een lesje geschiedenis gaat er bij de jeugd doorgaans vlotter in wanneer de historische gebeurtenis gelinkt kan worden aan sport en spel, liever dan aan saaie lessen in het klaslokaal. Zo speelden profvoetballers in het Verenigd Koninkrijk in de week rond 11 november met een opgespelde klaproos. Tijdens de Wapenstilstand – in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Nieuw-Zeeland bekend als ‘Armistice Day’ – van dit jaar vonden heel wat voetbalwedstrijden plaats. Engeland nam het op tegen Schotland in het bekende Wembley Stadium, terwijl Wales en Noord-Ierland eveneens de wei in moesten.

FIFA, de overkoepelende voetbalorganisatie, legt nu die vier teams geldboetes op. Volgens de internationale voetbalfederatie is het namelijk spelers verboden op het veld politieke symbolen te tonen. Kennelijk valt een oranje klaproos daar volgens de maffiakongsi van de FIFA ook onder. Dat in de voetbalstadions eveneens een minuut stilte werd gehouden, dat op de scoreborden verwijzingen stonden naar de Eerste Wereldoorlog, en dat voetbalsupporters hun geschiedenis deelden via spandoeken ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten… dat mag allemaal niet baten. Kennelijk werkt dit alles bij de FIFA-maffia als een rode lap op een stier.

Maandag werd beslist dat Engeland een boete van 35.000 pond boete moet incasseren. Omgerekend is dit 42.000 euro. Schotland en Wales krijgen ieder een boete van 20.000 Zwitserse franken opgelegd (want in dat land zetelt de FIFA). Omgerekend: 15.700 pond of bijna 19.000 euro. Voor Noord-Ierland valt er een aanmaning tot betaling in de bus van zo’n 12.000 pond (14.300 euro).

Politieke en religieuze symbolen

Wie een beetje thuis is in de wereld van het profvoetbal weet dat in die decadente amusementssector miljoenen en miljoenen rondgepompt worden. De bedragen die neergeteld worden voor toptransfers, plaatsen de geldboetes in een juist perspectief. De boetes die de FIFA oplegt zijn, relatief gesproken, klein. Echter, de symboliek is van doorslaggevend belang. De woordvoerder van de Schotse voetballiga liet aan de pers weten dat er druk overleg plaatsvindt met de collega’s in Wales, Engeland en Noord-Ierland. De vier landenteams willen stappen ondernemen om de bestraffingen ongedaan te maken. Een officiële klacht zal normaal gezien in januari van volgend jaar volgen.

Bij de FIFA lijken ze zeker van hun zaak. In een persbericht laat de internationale voetbalbond weten “dat ze de gevoeligheden begrijpt, maar dat de regels nu eenmaal voor alle aangesloten leden gelden en dat hierop geen uitzondering kan toegestaan worden”. Volgens de FIFA zijn naast politieke ook alle religieuze en persoonlijke symbolen verboden tijdens internationale wedstrijden. Een hilarische regel. Zijn de vlaggen van de nationale ploegen niet bij uitstek politieke symbolen? Zijn de volksliederen die voor iedere wedstrijd gezongen worden – behalve bij de Belgen, want die kennen de tekst niet – niet per definitie politiek getint?

Corrupte geheim agenten

Bij de FIFA gaan ze tekeer als volleerde detectives. Zo is de boete die Wales kreeg voor de wedstrijd van november tegen Servië, onder andere berekend op basis van het aantal supporters in de tribune dat een klaproos opgespeld had. Ook het spelen van de Last Post kon niet door de beugel en moest dus bestraft worden. De Britse premier, Theresa May, mengde zich in de discussie. Zij liet begin deze week weten dat de FIFA-beslissing een schande is. Er gaan nu stemmen op om een rechtszaak aan te spannen. Centrale vraag behoort te zijn of de oranje klaproos wel daadwerkelijk als specifiek politiek symbool beschouwd kan worden.

Van deze hele affaire onthoudt de lezer één ding. Bij de FIFA, die bekend staat voor haar verregaande corruptie en andere schandalen, is het veiliger om met een vlag van Islamitische Staat rond te lopen en als hooligans de boel kort en klein te slaan, dan een klaproosje op te spelden. U bent gewaarschuwd, wanneer u nog eens een voetbalinterland bijwoont.

LvS