Brussel is in meer dan één opzicht bijzonder. Zo is er een politieke klasse dat een econmisch denken heeft ontwikkeld waar een klassiek geschoold econoom niet bij kan. Vlaamse nederigheid voor zoveel wijsheid dringt zich op.

Voor een evidente basiskenis economie moet je geen genie zijn. En kan een politicus die naam waardig het zich veroorloven om precies zo’n minimale bagage in huis te hebben? De vraag klinkt retorisch, en in essentie is ze dat ook, maar dan heb je … de Brusselse politiek. Het interview met Didier Gosuin (Défi) sprak ter zake boekdelen. Het verder uitbreiden van de luchthaven is ondenkbaar, verklaarde hij voor de camera van Terzake (“illusoir”). Bovendien richt men “in beschaafde landen” luchthavens anders in, begrijp: niet meer in de buurt van een “grote stad”. Een verhuizing van Brussels Airport is dan ook “onvermijdbaar”. Het venijn zit hem in de staart: “Ik wil niet zeggen dat wij er geen positieve gevolgen van ondervinden, maar laat ons naar de cijfers kijken. Nauwelijks 10 procent van de Brusselaars werkt op de luchthaven.” Trouwens, hadden we al vermeld dat Gosuin Brussels minister van Tewerkstelling en Economie is?

Newton

Zonder in detail te willen treden, mag toch onderstreept worden dat de luchthaven van Zaventem de tweede grootste economische pool van het land is; de Antwerpse haven staat op één. Het effect op het vlak van tewerkstelling overstijgt dus ruimschoots de duizenden die rechtstreeks met het luchthavengebeuren hun boterham verdienen. En wat meer is: het potentieel, ook voor laaggeschoolden, waar Brussel een overschot aan heeft, is rond de luchthaven groot. Ziet u ook de kans? Maar kom, laten we de eigen beperkingen niet miskennen. “Als ik verder heb gezien dan anderen, komt dat doordat ik op de schouders van reuzen stond”, zei Isaac Newton. De reus van Gosuin en consorten kwamen we nog niet tegen. Jammer, want het zou ons inzicht verschaffen in de hogere logica van menig Brussels politicus rond economie en tewerkstelling.

Jan Sobieskibrug

Uit een recente studie blijkt dat Brussel jaarlijks netto zo’n 2.500 arbeidsplaatsen verliest, grotendeels als gevolg van de sublieme mobiliteit. Bedrijven klagen er al jaren over, maar interesseert het politici à la Gosuin? Maar niet getreurd. Vergeet Brussel Airport, want het nieuwe voetbalstadium op Parking C zal zomaar even 3.000 banen opleveren, klinkt het bij de apologen van het project. Banen in Vlaanderen dus (Parking C ligt op grondgebied van Grimbergen) en, durven we gokken, vooral voor niet-Brusselaars, maar passons. Goed, daar stond de goegemeente onder de Jan Sobieskibrug in Laken (wanneer komt de vraag van de Turkse gemeenschap om die naam te wijzigen?) lachend het logo van het project voor te stellen. Met een bouwvergunning kunnen ze nog niet zwaaien. De wijkindicatoren van de plek waar die brug ligt wijzen op een werkloosheid van 33 procent. De vreugdeuitbarstingen en spontane buurtfeesten voor de komst van de ontwikkelingspool op Parking C zijn nu al legendarisch.

KNIN