De index

Pallieterke,

De kogel is door de kerk. Vanaf januari van volgend jaar wordt mijn loon geïndexeerd met 193.000 euro. Dat komt door de wet op de civiele lijst. Die wet bepaalt dat het bedrag van die lijst (12 miljoen euro) om de drie jaar geherwaardeerd wordt vanaf 2014, op basis van de evolutie van de reële salarissen van de algemene administratie van ons Belgiekske. Het wordt hoog tijd voor die aanpassing, want ons Matil heeft de laatste maanden altijd te weinig geld om de wekelijkse boodschappen te doen. En met de kerst- en nieuwjaarsperiode in het verschiet, moet ze een beetje opletten om de eindjes aan mekaar te knopen. Twee weken geleden is ze zelfs met een halflege boodschappenmand thuisgekomen van de Aldi. Ze had enkele artikelen moeten terugleggen omdat er niet genoeg geld meer op haar rekening stond. Sinds de speelgoedafdeling van de warenhuisketen met de grote “C” het Pietenpact ondertekend heeft, gaat ze niet meer naar de favoriete winkel van schoonzus Claire.

Al het bovenstaande is om u met andere woorden te vertellen dat ik word gelijkgesteld aan alle loontrekkenden van dit land, die om de zoveel maanden ook hun loon zien verhogen door de index, op voorwaarde dat de regering niet te veel “sprongen” ingebouwd heeft.

Er was eveneens goed nieuws te melden van het bezoekenfront. We mochten voor de eerste keer officieel bij onze noorderburen op de koffie gaan met Koning Pils en zijn Máxima. Wat praten die twee toch zo een mooi Nederlands. Het was een heel goede gelegenheid voor Hare Majesteit om die taal een beetje bij te spijkeren. Als logopediste heeft ze de theorie onder de knie en weet ze wel hoe het moet, maar het klinkt niet altijd zo mooi uit haar Frans bekje. En het was ook een gelegenheid om de moeilijkheden met onze eigen familie voor een paar dagen te kunnen ontvluchten.

Omdat we geen geld hadden om cadeautjes te kopen voor het koninklijke paar der Nederlanden, gaven we maar een stukje Limburg in de plaats. Dat kost ons persoonlijk dan geen cent! Sommigen menen dat dat niet strookt met de eed die ik gezworen heb bij mijn aantreden, maar dat is dan hun interpretatie.

Enfin, de royale groeten uit La(e)ken van uw koning, Hare Majesteit de koningin, de kroonprinses en de ganse sibbe.

Flupke van België