2016-49_16_mad-lippen-mediumRadicalen proberen deuren open te wringen

Wie de voorbije week de internationale en nationale politiek heeft gevolgd, zal vooral hebben vastgesteld dat de ontwikkelingen complex zijn. De Italiaanse politieke klasse kreeg een dreun. In Oostenrijk verloor extreemrechts de strijd van één tegen allen, maar scoorde al bij al ongezien hoog. Bij ons probeert Vlaams Belang dan toch deuren open te wringen. Lees meer …

Brussels toerismeagentschap kampt met vervallen belastingschulden

We hoorden het onlangs van een Vlaming die een tijdje terug langsging in het onthaalkantoor van het Brusselse agentschap voor toerisme op de Grote Markt. Volgens die persoon was er op dat ogenblik niemand aanwezig die hem van dienst kon zijn in het Nederlands. Lees meer …

Vlaanderen is vol

Vorige week keurde de Vlaamse regering haar Witboek “Beleidsplan Ruimte Vlaanderen” goed. Hiermee worden de krijtlijnen getrokken van een nieuw beleid inzake ruimtelijke ordening, waarmee de omslag wordt gemaakt naar het behoud van open ruimte en de herwaardering van de steden. Meest in het oog springend daarbij is de radicale keuze om vanaf 2040 geen bijkomende open ruimte meer aan te snijden. Lees meer …

Racisme aanpakken met een taalpolitie?

We hebben geen racismepolitie nodig, maar taalpolitie, betoogde Carlo Strijk. De Nederlandse krant NRC publiceerde een opiniestuk van Carlo Strijk over het woord ‘zwart’ in onze taal. Met tranen in de ogen volgt hij wat eens begon als een onbevangen debat en nu een bittere, hatelijke strijd is geworden. De eerste gekleurde tv-presentator vertrekt bij Zwarte Piet, maar landt bij de stelling dat “racisme wortelt in onze taal”. Lees meer …

Praten met Hendrik Verwoerd junior, zoon vermoorde Zuid-Afrikaanse premier: “Mijn vader heeft rechtvaardig geregeerd”

Onze medewerker Hector van Oevelen verblijft dezer dagen, en dat voor enkele maanden, in Zuid-Afrika. Hij is er onder meer te gast bij Hendrik Verwoerd Jr., zoon van de in 1966 vermoorde Dr. Hendrik Verwoerd, toenmalig eerste minister van het land en zogenaamde architect van de apartheid. Van Oevelen nam de gelegenheid te baat om hem voor ’t Pallieterke enkele vragen te stellen. Lees meer …

Het degradatiespook (Gille Van Binst)

De dag nadat geel-blauw zich had gered tijdens zijn laatste wedstrijd van het seizoen 2015-‘16, had ik toevallig een afspraak met Jan Ceulemans in zijn tweede thuis, Westerlo. Er hing nog een geur van bloed, zweet en tranen, en vooral van bier, veel bier… Lees meer …

 

abonneer-nu