Van Holsbeek tot Berlijn: De oorlog tegen Kerst

Er zijn van die dagen waarin je, ook als redacteur van een politiek geïnteresseerd blad, even de politiek zou willen vergeten. Dat je je wil onderdompelen in de kerstsfeer. Dat je met je gezin naar de kerstmarkt wil gaan en, ja, de kerststal aan het gemeentehuis wil gaan bekijken. Die korte periode elk jaar, wanneer de lichtjes, versierde bomen, kerststallen en kinderlijke liedjes je doen denken aan gelukkige en zorgeloze dagen uit je eigen jeugd. En waarin je politieke en andere beslommeringen wil uitstellen naar januari. Niets van dat alles werd ons gegund. Want toen kwam het nieuws uit Berlijn. Lees meer …

Talrijke parameters zullen toekomst van de Noordzee bepalen

De staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe de Backer (Vld), slaagde er vorige week in bijna driehonderd mensen te verzamelen op de marinebasis van Zeebrugge om na te denken over de zee van de toekomst. Onder de ‘hashtag’ Noordzee2050 was die bijeenkomst het startschot voor de ontwikkeling van een langetermijnvisie over de maximale exploitatie van de Belgische Noordzee met een minimale impact op het milieu. Geen gemakkelijke klus als je het ons vraagt. Vrijwel alle betrokken belanghebbenden en beleidsniveaus waren dan ook in Zeebrugge aanwezig. Lees meer …

De academici wijzen hun volk terecht

Op 12 januari krijgt Angela Merkel een eredoctoraat. Van twee universiteiten tegelijk: Gent en Leuven. Officieel om haar inspanningen voor Europa en “omdat ze de waarden verdedigt die ons continent toelaten om in verscheidenheid toch eenheid te vinden”. Bedoelt men daarmee de verscheidenheid der Europese volkeren? Uiteraard niet. U kent ze ook, de codewoorden van het politieke taalgebruik. Het gaat hier over de verscheidenheid tussen autochtone en allochtone Europeanen. Lees meer …

Een veenbrand van ongenoegen

Laten we maar meteen in huis vallen met Bas Heijne. De mooie titelzin komt van deze Nederlandse schrijver en essayist, columnist voor NRC Handelsblad en de kersverse winnaar van de P.C. Hooftprijs 2017, een van de belangrijkste literatuurprijzen van Nederland voor zijn beschouwend proza. Wat mooi is, is evenwel niet per definitie juist (en omgekeerd). Lees meer …

Een moord met gevolgen

Men zou kunnen vermoeden dat de moord op de Russische ambassadeur in Ankara de relaties tussen beide landen behoorlijk zou verstoren, maar paradoxaal genoeg gebeurt misschien net het omgekeerde. Zowel Poetin als Erdogan lijken niet op de provocatie te willen ingaan. De gezamenlijke belangen in Syrië zijn groot. Te groot om op de helling te zetten. Lees meer …

Praten met Julien de Wilde “Naast islamofobie moet kafirofobie op de lijst van haatboodschappen”

Julien de Wilde, 72 jaar, is een ondernemer van de hoogste categorie. Hij had leidersfuncties bij Texaco, Recticel, Gevaert, Bekaert, Alcatel en Nyrstar. Deze manager geraakte geboeid door de islam en zijn heilige teksten. De jarenlange studie doet hem twijfelen aan de kansen van een eerlijke dialoog met de moslims. Verschillen hun en onze uitgangspunten niet té hemelsbreed? Lees meer …

abonneer-nu