Zaventem niet belangrijk voor Brussel

“De luchthaven van Zaventem is enkel belangrijk voor de Vlaamse economie, en kan evengoed gewoon verdwijnen.” Dat is wat de Brusselse minister van Economie en Tewerkstelling Didier Gosuin (Défi, maar nog altijd zeer FDF), niet gehinderd door een overdreven kennis van zaken, voor de camera’s van de VRT mocht komen debiteren, en nog eens herhaalde in de hoofdstedelijke praatbarak toen het Vlaams Belang hem hierover ondervroeg.

Dominiek Lootens (VB) wees er Gosuin op dat meer dan 17.000 Brusselaars rechtstreeks of onrechtstreeks voor de luchthaven werken. Voor een regio als Brussel, met de werkloosheidsgraad van een gemiddeld Afrikaans land, is de luchthaven dus een zeer belangrijke werkgever. Behalve dan voor de Brusselse minister van Werkgelegenheid.

Tevens is de luchthaven voor Brussel de belangrijkste toegangspoort van en naar de rest van de wereld. Niet voor niets spreekt men in Brussel, wanneer het over overlast gaat, over de luchthaven in het Vlaamse Zaventem. Wanneer het gaat over uitstraling en grandeur, spreekt men over l’aeroport de Bruxelles-national.

Voor Dominiek Lootens is het onbegrijpelijk dat de hoofdstad moedwillig haar eigen kip met gouden eieren slacht om Wallonië te kunnen dienen. Want de activiteiten van Zaventem moeten voor Gosuin en consorten verhuizen naar Luik en Charleroi – dat is de ware agenda. Dat daarvoor de Brusselse werkgelegenheid en de Brusselse economie moet bloeden, is voor Gosuin en consorten slechts ‘collateral damage’.

Busje komt zo

Buslijn 620 rijdt de klok rond, zeven dagen op zeven, van het Erasmusziekenhuis in Anderlecht tot de luchthaven van Zaventem. Heel wat Brusselse pendelaars naar Vlaanderen maken van die buslijn dan ook dankbaar gebruik.

Maar ook al rijdt die bus deels op  Brussels grondgebied, toch draagt De Lijn de kosten vandaag alleen. Om tot een billijke verdeling van die kosten te komen, waarbij ook Brussel meebetaalt, heeft de Vlaamse vervoermaatschappij een ontwerpovereenkomst overgemaakt aan het kabinet van Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). Daar blijft het echter oorverdovend stil, meldt Cieltje Vanachter (N-VA), die het onbegrijpelijk vindt dat de Brusselse overheid weigert enige inspanning te leveren om de werkgelegenheid van Brusselaars op en rond de luchthaven te faciliteren. Tja… voor een luchthaven die volgens de Brusselse regering beter zou verdwijnen, legt de regering nu eenmaal geen bussen in.

Spartacusplan nieuwe stijl

Minister Ben Weyts liet Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) weten dat het Spartacusplan in Limburg op 12 jaar tijd al 20,6 miljoen euro gekost heeft aan studiewerk, onteigeningen en kosten allerhande. Danen: “En de tram, wanneer rijdt die nu?” Geen reactie. Niemand die het weet. Groen wil vanaf 2018 graag een trambus laten rijden van Hasselt over Genk naar Maasmechelen, maar zegt er zelf bij dat er geen knooppunten en goede aansluitingen zijn op andere vormen van openbaar vervoer. “Het aanbod van de NMBS is zelfs slechter geworden.” Een week later komen Willy Miermans (UHasselt) en Kim de Witte (PvdA) met een plan om de sneltrams en de treinen op dezelfde sporen te laten rijden. Zo willen ze het dichtslibben van het verkeer in de toekomst opvangen. Willy Miermans stond 15 jaar geleden als expert aan het ontwerptafels van het Spartacusplan. Zullen we er nog wat miljoenen euro’s studiewerk tegenaan gooien. Waarom geen ondergrondse metrostelsels, dan blijft de natuur nog zichtbaar groen, of een luchtspoor, dat zou pas tof zijn. Een leuke videomontage mag ook, dan zien we met eigen ogen wat er nooit zal komen.

Zonnepanelenpark

In 2018 moet op het industrieterrein Kristalpark in Lommel een groot zonnepark gebouwd worden met 377.000 zonnepanelen en een piekvermogen van 100 megawatt. 90 miljoen euro zal het kosten, geld dat bijeengebracht wordt door de LRM en het Autonoom Gemeentebedrijf Lommel. Zij hopen ook op steun van de Vlaamse regering en goedkope leningen van de banken. Particulieren kunnen eveneens participeren in het project. Tot daar het goede nieuws. Natuurpunt Limburg verzette zich hevig en vindt het zonnepanelenpark een verspilling van vrije ruimte, en vreest het verdwijnen van een spinnetje (lentevuurspin) dat in 2009 ontdekt werd door de Belgische Arachnologische vereniging (Arabel). Het vrouwtje wordt 8 tot 16 mm groot, en de mannetjes hebben een lengte van 6 tot 11 mm. De lentevuurspinnetjes graven zich in een ondergronds hol in, waardoor ze zelden of nooit zichtbaar zijn, voor wie ze al wil vinden. VKW-Limburg en Voka zijn de natuurverenigingen spuugzat. Ze smeerden hun ongenoegen breed uit in de media.

Wat we zelf doen…

… doen we (meestal?) beter, en vooral bijna altijd vlugger! Zo dacht ook het Damse gemeentebestuur. Jarenlang telde deelgemeente Sijsele twee legerkazernes, proper verdeeld, één langs beide zijden van de Brugsesteenweg. Toen het ministerie van Defensie besliste om zoveel mogelijk en geleidelijk aan Vlaamse eenheden naar Wallonië over te brengen, in vaak nog op te richten gebouwen, werd meer dan twintig jaar geleden de eerste kazerne gesloten en omgetoverd tot industriezone. Voor de tweede reeks gebouwen en terreinen koesterde Damme grootse plannen. De zwaar vervuilde gronden van het hectaren groot domein met ruimte voor werken, wonen en ontspannen, moesten echter eerst gesaneerd worden. Zit Defensie zonder geld, of zijn er andere prioriteiten? Steeds opnieuw uitstel, nu tot in 2018. Na de tijdelijke opvang van vluchtelingen wil Damme er eindelijk werk van maken. In samenwerking met de West-Vlaamse Intercommunale is 3 miljoen euro vrijgemaakt om het dan maar zelf te doen. Zal de vervuiler later terugbetalen, of worden de kosten verhaald op de kopers?

Digitale pathologie

Campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende is in Europa de tweede, en in ons land de eerste dienst, die gebruik maakt van een revolutionaire methode. Aan de hand van een unieke barcode krijgt de patholoog hogeresolutiebeelden, afkomstig van weefselcoupes, rechtstreeks op zijn scherm zonder dat hij ze zelf nog moet beoordelen onder de microscoop. De foutenmarge is bijna nul, de metingen zijn veel preciezer en er is mogelijkheid op eenvoudige samenwerking met andere centra.

Civiele Bescherming

Onduidelijke voorlichting… Bij het personeel van de Jabbeekse “burgerlijke bescherming” heerst onrust! Wat staat hen te wachten? Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou van plan zijn in de toekomst enkel nog voor grote interventies met zwaar materieel beroep te doen op de diensten van Brasschaat. De andere drie afdelingen zouden opgedoekt worden, want voor eenvoudiger opdrachten moet de brandweer instaan. Jabbeke kampt al jaren met personeelstekort, en het heeft er de schijn van dat het de bedoeling was van hogerhand om de afgeschreven kazernes een stille dood te laten sterven. Wanneer een woordje uitleg en een verduidelijking van vicepremier Jan Jambon, minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met de Regie der Gebouwen?