Gedetineerden sporten

In de gevangenis van Hasselt heeft Fit@Cell een programma van De Rode Antraciet vzw gelanceerd. Bedoeling is de gedetineerden meer te laten bewegen aan de hand van een dvd. De oefeningen kan men op een kleine ruimte zoals hun cel doen, en zonder fitnesstoestellen. Een dvd moet men afspelen op een dvd-speler en tv. Die moet dus ook in de cel beschikbaar zijn. Tine Nelissen, communicatiemedewerker, zegt: “Het groepsaanbod van sport- en cultuuractiviteiten is te beperkt, vandaar een begeleiding op individuele basis.” De dvd’s worden door de gevangenisbibliotheek ter beschikking gesteld. Mooi dat men de gevangenen met een aanbod van cultuur en sport geestelijk en lichamelijk gezond wil houden, en dat allemaal gratis en voor niets. Als men weet dat tienduizenden rusthuisbewoners zwaar moeten betalen, en hun kinderen veelal moeten bijbetalen voor verzorging en ontspanning omdat hun ouders niet toekomen met hun pensioentje, is er in de loop van tijd een vreemde kronkel in de politici hun hersenen gedraaid. “Wie stout is krijgt lekkers, wie braaf is de roe.”

Verkeerd bezig

Mondelinge afspraken, voorstellen en overeenkomsten, vergeet het maar. Zelfs schriftelijk zijn ze tegenwoordig niet meer van tel. Wat is een handtekening nog waard? Als zelfs politici de wetten aan hun laars lappen, waarom zou de gewone burger er zich moeten aan houden?

Voor de productie van 146 lagevloertrams schreef vervoersmaatschappij De Lijn een aanbesteding uit. Helaas voor Bombardier Brugge kreeg het Spaanse bedrijf CAF (voorlopig) de opdracht toegewezen omdat de vooropgestelde prijs aanzienlijk lager lag. Is de berekening juist gebeurd? En wat is daar allemaal inbegrepen? Niemand gelooft nog in eerlijkheid en dat is erg. Bij de goedkoopste offerte wordt achteraf aan meerkosten soms bijna het dubbele aangerekend en men vindt dat normaal. Dat is nog erger. Terecht of onterecht schorste de Raad van State de toewijzing door De Lijn aan de Spaanse kandidaat. Daardoor begint nu bijna zeker een lange procedureslag met hoogoplopende kosten. Dat is nog het ergste.

Zot zijn doet geen zeer

West-Vlaamse tuinders die buitenlandse werknemers in dienst nemen, vaak heel tijdelijk – soms slechts enkele weken, voor het planten, onderhouden en verwerken van groenten, het verzorgen en plukken van fruit – worden in de mogelijkheid gesteld passende taallessen te volgen. Voorlopig gaat het om Roemeens. Moeten die buitenlanders niet eerder (West-)Vlaams leren? Neen, geloof het of geloof het niet, omdat het om een korte periode gaat, is het aan de werkgever om zich verstaanbaar te maken… Een zeer goedkoop argument! Over welke talenknobbel moet de directeur of personeelschef van een fabriek beschikken, nu hij bijna verplicht is met anderstaligen van over de hele wereld te werken?

Wereldvreemd (1)

“Manspreading”, dat is het grote probleem waar het Brussels openbaar vervoer mee te kampen krijgt. Toch volgens de wereldvreemde Ecolo’s. U kent het niet? Wel, het gaat om mannen die op bus, tram of metro met de benen wat gespreid gaan neerzitten, en zo – nog steeds volgens Ecolo – hun territorium afbakenen. En neen, we vinden dit echt niet uit.

Lees vooral even mee: “Het fenomeen ‘manspreading’ kadert in de bredere maatschappelijke kwestie dat de openbare ruimte meer toebehoort aan mannen, dat het er voor vrouwen nu eenmaal minder makkelijk vertoeven is”. En daarom moet de MIVB een campagne opstarten, aldus rood-groene Céline Delforge. Over vrouwen die met zeven tassen vol aankopen evenveel zitjes innemen, konden we in het artikel niets lezen.

Wat een geluk dat mevrouw Delforge zich voor haar 8.000 euro per maand met de echte problemen van Brussel bezighoudt.

Wereldvreemd (2)

Of is er een andere term om het te hebben over de dames Annemie Maes (Groen) en Bianca Debaets (CD&V), en de heren Pascal Smet (sp.a) en Karl Vanlouwe (N-VA)? Zij zijn naar eigen zeggen fel gekant tegen de organisatie van een wedstrijd van de Formule E in Koekelberg.

De Formule E is een race voor elektrische racewagens, met als doel de kwaliteit van elektrische motoren te verbeteren en het elektrisch rijden te promoten. Maar in hun pavloviaanse reactie tegen het woord ‘auto’ is Groen daar dus tegen. Want van auto’s gaan de koeien stoppen met melk geven, iedereen weet dat.

Ook minister Pascal Smet is tegen, hoewel zijn eigen sp.a in de Brusselse gemeenteraad wél principieel akkoord was met een subsidie van 800.000 euro voor het evenement. Een autorace kan niet in een stad, weet hij te vertellen; daarin gesteun door N-VA’er Karl Vanlouwe. De andere wedstrijden van het kampioenschap vinden inderdaad plaats op “den buiten”: Hongkong, Parijs, Mexico-Stad, Berlijn en New York, om er een aantal te noemen.

Staatssecretaris Bianca Debaets weet dan weer te vertellen dat een race mensen gaat aanzetten tot sneller rijden. Alsof snel rijden in Brussel überhaupt mogelijk is, met ellenlange files en instortende tunnels. Misschien meteen ook de 20 km loopwedstrijd van Brussel verbieden, want die zet mensen aan midden op straat te lopen.

Zouden de dames en heren wel beseffen dat het bij Formule E niet gaan om lawaaierige, benzineslurpende racewagens; maar wel om elektrische wagens? Is Groen daar nu echt tegen?

Schadevergoeding voor Offerfeest

De organisatie door het Brussels Gewest van het laatste islamitische Offerfeest was allesbehalve een succes. Zo liep de levering van de gekeelde offerdieren naar verluidt veel vertraging op. Teneinde het morrende kiesvee tevreden te houden, besloot de Brusselse regering dan maar om iedere moslim die zijn schaap te laat had gekregen te vergoeden met 75 euro belastinggeld. Dat de hoofdstedelijke regering haar onkunde om wat dan ook te organiseren wil goedmaken met een schadevergoeding, ons niet gelaten, maar dan liefst uit eigen zak, en niet uit die van Jan met de pet! Het is onbegrijpelijk dat de drie Brusselse N-VA’ers, nochtans én tegenstanders van onverdoofd slachten én voorstanders van goed bestuur, niet tegen dit al te gekke voorstel van de Brusselse PS-regering hebben gestemd.