Sinds april 2016 zijn we op de weelderige kantoren bezig met het digitaliseringsproject. Voor lezers die er ondertussen zijn bijgekomen, een woordje uitleg: wij willen alle oude jaargangen van ‘t Pallieterke inscannen en professioneel laten digitaliseren. De 72 jaargangen van ‘t Pallieterke bevatten eens schat aan informatie maar zijn op dit ogenblik enkel in onze archieven – op papier – te raadplegen. Begrijpelijk dat studenten niet staan te springen om ‘t Pallieterke mee in hun opzoekingswerk te betrekken. Bovendien beginnen de eerste exemplaren uit de jaren veertig en vijftig al heel wat slijtage te kennen. Gazettenpapier is nu eenmaal kwetsbaar. Bij het doorbladeren geraken er bladzijden beschadigd. Zonde!

Daarom het plan om ‘t Pallieterke te digitaliseren. De voorbije maanden hebben we ons – met advies en medewerking van het ADVN – beziggehouden met het opvragen en vergelijken van offertes. Vandaag hebben we een duidelijk financieel beeld over hoeveel het allemaal gaat kosten. Honderden lezers deelden onze bezorgdheid en steunden financieel ons digitaliseringsproject. Met trots en vreugde kan ik u meedelen dat we ondertussen voldoende budget bijeen hebben gekregen. Nu moeten we enkel nog beslissen welke firma “ons” Pallieterke mag inscannen. De planning is dan dat het nog enkele maanden zal duren voor alles gerealiseerd is. We spreken toch over 54.000 bladzijden A3. Wel kan ik u al meegeven dat de ingescande Pallieterkes nadien door iedereen gratis zullen kunnen geraadpleegd worden via internet, en via de servers van het ADVN.

Karl van Camp