Ondanks het tandengeknars van gewezen Mortsels burgemeester Pira, blijft de Antwerpse luchthaven behoorlijk draaien. TUI, dat Jetair heeft overgenomen, onderneemt 21 vluchten per week van en naar Antwerpen. Tot de bestemmingen behoren Palma de Mallorca, Alicante, Ibiza, Split, Nador en Barcelona. In de lente wordt het programma nog uitgebreid. City Jet vliegt viermaal per weekdag naar en van Londen.

Chalair is verdwenen. Dat stond in de sterren geschreven. Die Normandische maatschappij vloog vanuit Antwerpen eerst op Genève en later op Hamburg. Een vliegtuig voor 19 passagiers, en zonder toilet. Daarmee lok je geen cliënteel aan. En dan is er VLM Airlines. Deze in oorsprong Vlaamse maatschappij leek na het bankroet van de zomer een vogel voor de kat. De 160 personeelsleden verloren hun baan. Maar in september was de Nederlandse groep SHS Aviation (met SHS Antwerp Aviation) de beste kandidaat-overnemer. De groep werkt met Nederlands en Canadees kapitaal (in een verhouding van respectievelijk 60 en 40 procent) en heeft goeie connecties met Chinese investeerders. Eén dezer dagen zal zij de start van een vernieuwde VLM officieel aankondigen. Dat is reeds gebeurd via de sociale media.

De onderneming is al op zoek naar piloten en boordpersoneel voor vier types vliegtuigen. Vier soorten vliegtuigen? Dat is opmerkelijk, want VLM beschikte op het ogenblik van het faillissement over zeven Fokker F-50’s. De meeste van die toestellen kunnen meteen ingezet worden. Maar dat gaat niet alleen vanuit Antwerpen zijn. Bovendien zal de nieuwe maatschappij zich niet beperken tot (korte) Europese vluchten (naar Londen, Manchester, Genève en mogelijk Hamburg). Zij gaat ook met andere types (Fokker F-70 en verschillende Airbus-modellen) op lange afstanden vliegen. Met de tweemotorige jet F-70 kan dat nog in zekere mate vanuit Deurne, maar voor het overige zal het vanuit andere luchthavens met langere startbanen moeten gaan. Daarbij wordt gedacht aan Rotterdam en aan Zwitserse, Britse en Duitse luchthavens. Met de Fokkers zouden dan passagiers vanuit Antwerpen worden aangevoerd.

Misschien vliegen we zelfs langs deze weg ooit naar Israël en Zuid-Afrika. Maar laten we niet te veel dromen. Het nieuwe AOC-luchtcertificaat moet nog binnengehaald worden en de “luchtwaardinnen” moeten nog nieuwe uniformen krijgen. Daarbij zou de discussie gaan over het al dan niet dragen van een hoedje! Of er nog ooit een Vlaamse Leeuw op het staartstuk zal prijken, is zeer de vraag. Het zal wel bij de huidige manen van de Nederlandse Leeuw blijven. En dat is lang geen slecht logo.

Pagadder