Hoe islamitische haatpredikers fluitend het land binnenkomen

Als we Brussels Airport, onze politici, de politie en het leger mogen geloven, dan worden sinds de aanslag van 22 maart 2016 zeer zware beveiligingsmaatregelen genomen in onze nationale luchthaven. Als passagier een bom mee aan boord nemen, zal niet lukken. Maar wat met de talrijke werknemers die toegang hebben tot gevoelige zones en zich op hun Facebookpagina doodleuk bekennen tot het radicale islamisme en zelfs jihadisme? En wat met de moslims die men toch maar beter niet tot ons land zou toegelaten? Daar waren de voorbije maanden nogal wat voorbeelden van. Is de beveiliging van Zaventem een lachertje? Haatpredikers passeren in elk geval de grenscontrole alsof ze naar Plopsaland gaan. 

Op 23 december 2014 bracht ’t Pallieterke een dossier over een onderwerp waar de reguliere pers graag met een brede bocht omheen fietst: halalcertificaten. Halal betekent dat iets toegelaten is volgens de regels van de sharia, het Arabische woord voor de islamitische wet of de wet van God. Onder meer de haven van Zeebrugge en Belgomilk pakten ermee uit dat ze dergelijk certificaat op zak hebben. Dat was uitgereikt door de Halal Food Council op Europe (HFCE), een Brusselse vzw die opgericht werd door vier Amerikanen. Twee van hen waren ook bestuurders bij The Islamic Food and Nutrition Council of America (IFANCA). Het is de grootste halalorganisatie van de VS en reikt certificaten uit met het symbool ‘Crescent M’.

Een van de oprichters van IFANCA was directeur van de Muslim World League (MWL) die meermaals rechtstreeks in verband werd gebracht met terroristische organisaties zoals het Palestijnse Hamas, de gruwelijke Filipijnse terreurgroepen Abu Sayyaf en Moro Islamic Liberation Front, de Indonesische Al-Qaidapoot Jemaat al Islamiyya en Al-Qaida zelf. En zo zijn er tal van aanwijzingen dat geld afkomstig uit de uitreiking van halalcertificaten – en de inspecties achteraf – richting terreurorganisaties gaat.

Wanneer het gaat om Belgische voedselfabrikanten of -verkopers staat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bij ons vaak met een loep toe te kijken, maar controle bij halalcertificaten? Vergeet het. Men zou meer interesse verwachten voor een halalbusiness die over drie jaar wereldwijd naar schatting al minstens 200 miljard dollar zal bedragen en ook bij ons al aardig aantikt, al bestaan er geen concrete cijfers over. Het lijkt bij ons wel of halal officieel niet bestaat, maar het is wel een realiteit als men ziet hoe verscheidene warenhuizen al aparte halalrekken hebben. In Noord-Amerika en Europa zou de halalvoedselmarkt vandaag al circa 50 miljard dollar wegen. Of zelfs al meer.

Sheraton Brussels Airport

Er werd in de media met geen woord over gerept, maar op 24 en 25 oktober 2016 vond in het Sheraton Brussels Airport Hotel de zevende halalvoedselconferentie gehouden, een organisatie van de Brusselse vzw HFCE. De conferentie ontsnapte niet aan de aandacht van de Vlaamse moslimexpert en jihadwatcher Peter Velle die ons de lijst van de 22 sprekers, en foto’s bezorgde. “IFANCA mocht in de persoon van voorzitter en CEO Muhammad Munir Chaudry niet ontbreken”, zegt hij. “Daar valt veel over te schrijven dat de wenkbrauwen doet fronsen. Ook over verscheidene andere sprekers trouwens. Neem Lukmanul Hakim, voorzitter van Majelis Ulama Indonesia (MUI) die verscheidene moslimorganisaties overkoepelt. MUI noemt zichzelf graag gematigd, maar wordt dan weer in verband gebracht met soennitische extremisten die onder meer haat en geweld prediken tegen sjiieten, de moslimgeloofsgemeenschap Ahmadiyya en christenen. De MUI vaardigt geregeld bedenkelijke fatwa’s uit.”

Dat doet ook de Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), die op de conferentie present was in de persoon van directeur Sirajuddin Suhaimee. Hij haalde laatst in oktober zelfs hier de pers nadat hij had gezegd dat verkopers van hotdogs en andere snacks waarin een Engelse benaming voor hond voorkomt van naam moesten veranderen. “Honden gelden in de islam als onrein”, gaf hij als uitleg. Minder onschuldig is dat het wahabitische JAKIM durft op te roepen tot haat en geweld tegen minderheden zoals christenen. JAKIM roept ook op mannen en vrouwen tijdens grote bijeenkomsten, zoals concerten, strikt van elkaar te scheiden.”

Bedrijven

Ook bedrijven tekenden aanwezig, met Nestlé Maleisië en het Amerikaanse agro-industriële concern Cargill als de bij ons meest bekende. Amway (USA) doet niet meteen een belletje rinkelen. Het is een internationaal opererend marketing- en verkoopbedrijf dat al vele jaren erg controversieel is omwille van zijn verkoop- en wervingsmethodes die in de VS als onjuist en/of misleidend werden beschouwd. Er wordt vooral geworven in financieel kwetsbare groepen. Amway werd overigens in het verleden beboet. Ook Symrise was er, een wereldspeler op het vlak van de productie van geur- en smaakstoffen. Het Nederlandse chemiebedrijf DSM vaardigde de kwaliteitsdirecteur af van de divisie DSM Nutritional Products Halal Ingredients af. De divisie mocht uiteraard niet ontbreken, want die was nog maar kort voordien uitgeroepen tot halalonderneming van het jaar. Een trofee van … IFANCA.

Zeker het vermelden waard is de Islamic University of Europa (IUE) in Rotterdam, waar studenten worden opgeleid tot ‘geestelijk verzorgers’. Zoals andere islamitische onderwijsinstellingen die zich ten onrechte – want zonder erkenning – universiteit noemen werden gesommeerd die naam te veranderen, moest de IUE de verwijzing naar een universiteit uit de naam verwijderen. IUE was al in 2011 in het nieuws gekomen na de aanhouding in Madrid van de Marokkaan Hassan B., die sinds 2005 werkzaam was als docent bij de IUE. Of men daar op de hoogte was van het feit dat de man in Marokko tot twee keer toe ter dood was veroordeeld als moslimterrorist, is nog maar de vraag. De informatie is vrij moeiteloos op het internet te vinden, en dat doet vragen rijzen over de selectiecriteria die de HFCE hanteert bij het uitnodigen van sprekers. In december werden drie bestuurders van de IUE aangehouden op verdenking van schriftvervalsing, fraude en witwassen. De Nederlandse justitie wou geen namen kwijt, maar verklaarde dat het om ‘topfiguren’ ging. De kans is dus groot dat één van de drie Sofjan Siregar is, voorzitter van de raad van bestuur en één van de sprekers in het Sheraton Hotel.

2017-02_05_dehran-asanovOnguur volk

De conferentie gebeurde zonder enig incident, maar toont wel aan hoe vertegenwoordigers van organisaties van bedenkelijk en zelfs gevaarlijk allooi zomaar het land binnen kunnen. Er zijn er wel meer geweest de afgelopen tijd, ook na 22 maart. “Heel wat informatie valt te vinden op sociale sites als Facebook of Twitter. Toegang krijgen moet soms met een alias of via een omweg, maar er is soms ook informatie die voor iedereen toegankelijk is. Het zijn vooral de profielen die heel veel vertellen over het gedachtegoed van de betrokkenen. Ook berichten en commentaren spreken vaak boekdelen”, vertelt Peter Velle, die meteen een recent voorbeeld heeft.

17 december 2016. In de aankomsthal staat een ontvangstcomité klaar voor Dehran Asanov die naar ons land is gevlogen om te komen preken in de moskee Es Sabur in de Tulpstraat in Antwerpen-Noord. Op enkele meters van hem staan een aantal zwaarbewapende militairen. Er worden foto’s van genomen en enkele dagen later online gezet door Imer Kajtazi, de topman van IRDO-Belgija. Daar laat hij zich Imer Abu Mohamed Kajtazi noemen. Over Imer Kajtazi en IRDO-Belgija valt iets te vertellen. Velle: “De meeste aanhangers komen uit de Balkan. De basis van de organisatie ligt in Sint-Niklaas, waar trouwens Kajtazi werkzaam is bij het OCMW. De organisatie nodigt geregeld predikanten uit, zoals ooit nog Bilal Bosnic, een kerel die in Bosnië veroordeeld was tot zes jaar cel. Een andere prediker is Bekir Halimi. Beiden waren meermaals te gast in Antwerpen, Sint-Niklaas, Tienen en Heusden-Zolder. De twee ronselen jongeren voor IS en Al-Qaida.”

Wie is die Asanov? Hij is lid van de jihadistische en salafistische organisatie Ansaar International (afdeling Dusseldorf) die door de Duitse politie- en inlichtingendiensten nauwlettend in de gaten wordt gehouden omdat die zou betrokken zijn bij het ronselen van jihadstrijders voor IS en Al-Qaida. Onder de dekmantel van humanitaire transporten van onder meer voeding en kleding zouden ook wapens gesmokkeld worden naar Syrië. Opvallend: op de site van Ansaar staan foto’s van hoe een vrachtwagen van een transportbedrijf uit Herenthout wordt geladen. In Syrië werkt Ansaar samen met de ‘White Helmets’, een zogenaamde hulporganisatie die bestaat uit mensen van Al-Qaida.

Wie in de luchthaven geregeld opwachting maakt, is Hamzat Chumakov, een beruchte salafistische en jihadistische imam uit de Kaukasus die vaak moskeeën en islamitische centra bezoekt in Antwerpen, Mechelen, Gent en Brussel. In zijn thuisland Ingoesjetië staat hij graag met een kalasjnikov te zwaaien en zijn extremistische aanhangers op te hitsen. De Russische geheime dienst probeerde hem al enkele keren te elimineren. Zo zijn er nog wel voorbeelden te geven van mensen die men hier beter niet zou toelaten.

2017-02_05_hamzat-chumakovWerkzaam op … de luchthaven

Dan zijn er ook nog mensen die hun radicale sympathieën niet onder stoelen of banken steken, en doodleuk aangeven dat ze werken op … ‘Brussels Airport’. Velle heeft al meerdere lieden opgespoord. Bijvoorbeeld Imer O., die onder zijn vrienden op Facebook een wel bijzondere vriend aangeeft: Abdullah Handzic, een Bosnische topterrorist. Ook werkzaam op de luchthaven is K.R., duidelijk een moslimextremist en een echte wapengek. In een recent verleden werd de toegangsbadge van een mekanieker die werkte aan vliegtuigmotoren veiligheidshalve ontnomen. Hij was iets te radicaal. Hij werkte nog korte tijd in de luchthaven van Charleroi, waar hij uiteindelijk ook kon beschikken. Nog eentje? Laten we de man nemen die zich op Facebook Imad Imad laat noemen en heel duidelijk sympathiseert met Al-Qaida. Hij geeft aan te werken op de luchthaven en in Walibi Belgium, allicht als veiligheidsagent. Men schat dat een vijftigtal IS-sympathisanten werkt op de luchthaven, tot zelfs op de tarmac. Een tijd geleden kon een telg uit de Vilvoordse familie E. poseren met zware (airsoft-)wapens op de terreinen van Brucargo.

RVL

VRIJ SPEL

We hadden het al over IRDO-Belgija, maar er zijn nog organisaties die hier blijkbaar vrij ongehinderd actief kunnen zijn.

Al Mawada

Een salafistische en dus soennitische organisatie met Antwerpen als basis. De voorloper was Jongeren voor Islam, waaruit Sharia4Belgium ontstond. De hoofdfiguur is Said Elkaouakibi, een man met heel wat internationale contacten en die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door onze Staatsveiligheid. De grootste aanhang vindt Al Mawada in de Marokkaanse gemeenschap. Al Mawada organiseert op 15 januari in De Singel in Antwerpen de conferentie ‘Heart for Orphans’. De stad verleent steun aan de bijeenkomst. Peter Velle: “Al Mawada stelt zich gematigd op, maar het stemt tot nadenken als men weet dat de organisatie hier in het verleden jihadpredikers heeft uitgenodigd die in verscheidene landen verbannen zijn omwille van hun gedachtegoed.”

Jamaat Tabligh

Jamaat Tabligh is een salafistisch-wahabitische organisatie die haar oorsprong vond in India en Pakistan en is onder meer gelinkt aan terreurgroep Lashkar-e-Toiba. Jongeren kunnen gedurende drie maanden op kosten van Jamaat Tabligh gaan studeren in Pakistan en komen niet zelden terug als vurige jihad-militanten met wapenkennis.

Hizb Ut-Tahrir

Het hoofdkwartier ligt in Hasselt, maar er zijn ook afdelingen in Antwerpen, Brussel en Mechelen. Hier vinden wij een mix van nationaliteiten, allemaal salafisten.

Kaukasisch Emiraat

De aanhang van deze groep wordt almaar groter en is verspreid over Antwerpen, Oostende, Roeselare, Gent en Luik. De salafistische leden komen uit Ingoesjetië en Dagestan en staan bekend als bijzonder gewelddadig en barbaars.

Way of Life

Dat is de laatst bekende naam van leden van het vroegere Sharia4Belgium die zich ook als Jongeren voor Islam, De Middenweg en Dawah4Jongeren noemde. Terwijl Sharia4Belgium destijds heel actief was op het internet, is Way of Life ondergronds gegaan, onder meer op het darknet.

De Moslimbroederschap

Hoofdactiviteit van deze organisatie, waarvan maar weinig namen bekend zijn, is het infiltreren in moskeeën, het oefenen van invloed in allerhande vzw’s en het verspreiden van radicale moslimliteratuur. De Moslimbroederschap is bijzonder actief in ons land. De hoofdfiguur, Yusuf Qardawi, komt vaak naar Brussel, waar hij dan steevast zijn opwachting maakt in de Grote Moskee van Brussel. Die is in erfpacht gegeven aan Saoedi-Arabië. Er gaan steeds meer stemmen op om de overeenkomst op te zeggen, of tenminste het toezicht te verscherpen. De moskee zou omwille van haar wahabitische en salafistische strekking de radicalisering van jonge moslims in de hand werken.

rvl