2017-02_13_boek-bob-mau-voor-mediumBob Mau (1926-2006) behoorde tot de generatie tekenaars die het Vlaamse stripverhaal op een hoger peil brachten. Naast hem denken we aan Marc Sleen, Willy Vandersteen, Bob de Moor, Jef Nys, Armand Panis…

De in Mortsel geboren Bob Mau droomde als jongeling ervan om in Antwerpen de tekenacademie te kunnen volgen. Vader Mau vond dat maar niets. Een kunstopleiding leidde in zijn ogen rechtstreeks naar een beroep als ‘gevelschilder’. Onder dwang van zijn vader volgde Bob dan maar een architectenopleiding. Na drie jaar gaf hij er echter de brui aan. Nog tijdens de bezetting begon hij op zelfstandige basis als reclametekenaar. En met succes. Tekenen, beeldhouwen en schilderen bleven hem levenslang boeien.

Kari Lente

Na de oorlog werkte Mau voor diverse bedrijven en firma’s. Ook stond hij voor een reeks jeugdboeken in voor de illustraties. Hij had een meer dan voltijdse baan. Iedere opdracht werd door hem tot in de puntjes verzorgd en tijdig afgeleverd. Enkel tijdens de weekeindes werd er niet getekend. Die waren voor het gezin en vrienden bestemd.

In de loop van de jaren 1950 begon hij ook stripverhalen en cartoons te tekenen. Voor ons eigen ’t Pallieterke tekende hij tussen december 1957 en januari 1959 127 satirische tekeningen, die meestal nauw aansloten bij de binnen- en buitenlandse actualiteit en maatschappelijke veranderingen. Eind oktober verleden jaar werd onder meer over zijn ‘pallieteriaanse’ cartoons in zijn woonplaats Brasschaat een tentoonstelling gehouden. Aan deze expositie werd toen in ons blad de nodige aandacht besteed. In 1994 organiseerde Brabant Strip in Leuven een eerste tentoonstelling aan zijn oeuvre.

In de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw werkte Bob ook mee aan tijdschriften als “Katholieke Digest”, “Ons Land” en “Het Katholieke Verzekeringsblad”. Nationale bekendheid kreeg hij vanaf 1962 toen hij voor “Gazet van Antwerpen” een modern stripverhaal begon te tekenen. Zo werd “Kari Lente” geboren; de eerste vrouwelijke hoofdfiguur in een strip in Europa. Zonder onderbreking verscheen de strip in “Gazet van Antwerpen” tussen 1962 en 1994. In totaal 145 verhalen die achteraf, vanaf 1965, in albumvorm verschenen. Enkele “Kari Lente”-verhalen werden ook in “Het Belang van Limburg” en zelfs in “Het Friesche Dagblad” opgenomen.

Het was alvast een schitterend idee om naar aanleiding van zijn 90ste geboorte- en tiende sterfdag naast de tentoonstelling ook een gedenkboek uit te brengen. Het mooi uitgegeven boek, volledig in vierkleurendruk en op groot formaat, kreeg de titel “Uit de archieven van Bob Mau” mee. Naast een overzichtelijke biografische inleiding door zijn echtgenote Simone, volgt een bloemlezing uit het rijke oeuvre van Bob Mau. Als slot volgen er drie verhalen uit de “Kari Lente”-reeks, die hier voor het eerst in ingekleurde versie in albumvorm verschijnen. Een gedenkboek om u tegen te zeggen, en een besliste aanrader voor al onze lezers en stripverzamelaars. Tevens een aanwinst voor het boekenplankje met werken over ons eigen weekblad dat al mag uitkijken naar zijn 75ste verjaardag. Misschien laat onze hoofdredacteur tegen dan wel een speciale kunstzinnige postzegel ontwerpen?

PIETER JAN VERSTRAETE

Tom Bouden, “Uit de archieven van Bob Mau”, Gent, Hauwaerts Uitgeverij, 2016. Ill, [208] blz. geb., 45 euro (+ 6 euro verzendingskosten) 

ISBN 978 90 8250 974 8

Te koop in de webwinkel van ’t Pallieterke, of telefonisch 03.232.14.17