Brussel lijkt steeds meer in trek te zijn als plek voor filmopnames in de brede zin van het woord. Op zich niet zo verwonderlijk: het aanbod is breed en het kostenplaatje valt lager uit dan op menige andere plek. 

Stel, u woont op een leuke locatie (in Brussel) en wenst een stuiver bij te verdienen. U zou zich op een Airbnb-achtig avontuur kunnen storten, maar kijk, er zijn twee argumenten om dit niet te doen: je weet nooit welk zootje je over de vloer krijgt, en je ontwikkelt er een activiteit door waar de fiscus zijn lodderoog op heeft laten vallen.

Een aardig alternatief is je stek te laten fungeren als decor voor een film of een andere productie. Brussel is immers erg gegeerd als plek voor beeldopnames. En zoals dat in de hoofdstad van het surrealisme hoort, blijken fictie en realiteit soms perfect inwisselbaar te zijn. Zoals op de 21ste juli vorig jaar.

De Zavel

Het incident deed zich voor in de buurt van de Zavel. Plots duikt daar een taxi op, met aan de nummerplaat een vastgekleefd pakje met uitstekende draad. Dan komt een agent op de proppen, gevolgd door enkele assertieve militairen. Wat later liggen de inzittenden van de taxi plat op hun buik, onder schot gehouden door de binken in kaki. Wie getuige is van het schouwspel, denkt al snel aan een aanslag of iets dergelijks op de vaderlandsche hoogdag.

In werkelijkheid berustte alles op een draak van een misverstand. De politieagent en de militairen waren “echt”, maar niet de taxi en niet het pakje. De inzittenden waren acteurs in een film die in Brussel opgenomen werd. Ze hadden geen toestemming om zich te verplaatsen en de filmset te verlaten, maar deden het toch. “De taxi had geblindeerde ramen, wat onze aandacht trok”, verklaarde de woordvoerder van de Brusselse politie achteraf. Brussel als filmdecor, dus.

Aantrekkelijk als filmset

Heb je de Eiffeltoren of Tower Bridge als decor nodig, dan heb je weinig alternatieven om met de crew naartoe te trekken (indien je gebouwen niet met computers wil nabootsen). Maar ben je minder kieskeurig, dan kan Brussel de aangewezen plek zijn. Opnames zijn er alvast goedkoper dan in menig andere stad, Londen of Parijs op kop. De gangbare tarieven in de horeca zijn in Brussel goedkoper, wat voor een grote groep al snel een stevige slok op de borrel scheelt. Het aanbod is bovendien erg breed en leent zich tot opnames die de indruk wekken elders te zijn gefilmd. Want vergis u niet, films als Black en Le Nouveau Testament spelen zich pal in de hoofdstad af. Voor de meeste opnames – en dat gaat van films over tv-reeksen tot reclameshots – is dat niet het geval. De voordelen van Brussel op dat vlak zijn legio en raken steeds beter gekend, met als gevolg dat het aantal opnames al behoorlijk boven driehonderd per jaar uitkomt. Vooral Brussel-stad, goed voor 60 procent van het geheel, is erg in trek, gevolgd door gemeenten als Schaarbeek of Sint-Gilles, misschien niet toevallig twee plaatsen met een behoorlijke art-nouveaustempel.

Dikkenek

Tot slot, wie eens wil proeven van een van de betere films die door Franstalige landgenoten werd gemaakt én zich in Brussel afspeelt, één tip: Dikkenek. Die prent, inmiddels tien jaar oud, kreeg bakken kritiek, maar werd door het brede publiek zeer gesmaakt. Politiek incorrect, vol bijtende humor en met een kwinkslag; op en top Brussels. Meer informatie over de prent kan je op Wikipedia vinden, en YouTube heeft enkele leuke scènes in aanbieding. Gewoon als zoekwoord ‘Dikkenek’ intikken.

KNIN