Tussen radicaler links en rechts ligt de waarheid

Onze sociale zekerheid wordt bedreigd. Dat is toch de aanhef van de nieuwjaarsbrief van de linkse voormannen in een opiniestuk in De Standaard. Ze zijn zo voorspelbaar, die elf heren (en twee madammen): haal het geld bij de rijken. Helaas gaat het om een soort simplistisch verbond dat gefrustreerd vaststelt dat de kiezer in zijn politieke keuzes een stuk realistischer is en dat de komende jaren ook wellicht zal blijven. Tenminste, als N-VA en CD&V er met het kopje bij blijven. Links heeft niet altijd ongelijk. Ondertussen werkt premier Michel naar een compromis binnen zijn ploeg over de fiscaliteit. Lees meer …

De postfeitelijke wereld der journalisten

De Oxford Dictionary heeft “Post-Truth” tot hét woord van 2016 verkozen. In Duitsland gebeurde hetzelfde met de vertaling “postfaktisch”. In het Nederlands wordt dat dan “postfeitelijk.” U zult het begrip nog vaak zien opduiken in 2017, want het fungeert als de nieuwe verdedigingslijn die de traditionele media hebben opgebouwd tegen het aantasten van hun rol als politieke scheidsrechter. De uitdagers in de sociale media en de politiek zijn in hun ogen “postfeitelijk” van aard. Een intellectuele manier om te zeggen: zij liegen, wij zeggen de waarheid. Lees meer …

Hoe links rechts voedert, tot het zelf marginaal wordt

Ach ja, 2017 moet beter, op alle vlakken. Een jaar zonder aanslagen, na een gitzwart 2016. Een jaar van “solidariteit en warmte”? Zelfs koningen en prinsen mogen dromen. Een jaar van “redelijkheid in het debat”, hoorden we ergens. Als die redelijkheid ook van links moet komen, ziet het er niet goed uit. Voor links… Lees meer …

Praten met Matthias Storme “Er is veel linkse kitsch bij rechters en advocaten”

De Belgische rechterlijke macht volgt onderdanig de Europese juridische gebruiken en tendensen. Het Hof van Cassatie verleent voorrang aan het internationale recht. De Franstalige elite verloor de controle over de Belgische machtsstructuur en wou die bewust herwinnen langs de internationale rechtspraak. Advocaat en professor rechten Matthias Storme oordeelt scherp. Lees meer …

De Belgische Senaat: nutteloos en overbodig

In een tweekamerstelsel is het de bedoeling dat de ene kamer het wetgevend werk van de andere kamer en van de regering controleert en zo mogelijk kwalitatief verfijnt. Lange tijd was dat in België het uitganspunt in de werking van de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Senaat. In de praktijk bleek echter dat dezelfde meerderheid in beide kamers telkens weer hetzelfde werk nog eens overdeed, zonder al te veel inspiratie en meerwaarde voor het wetgevend werk. Lees meer …

abonneer-nu