Kerim

De haatberichten op Facebook naar aanleiding van de dood van de jonge Turk Kerim Akyil uit Houthalen, die vermoord werd door een IS-terrorist in Istanboel, zorgden weer eens voor veel beroering van Limburg tot Brussel. Media en politici spraken schande, “deze haatberichten moeten stoppen”. Journalist Mohamed Laghmouch richtte zich in HBvL persoonlijk tot de lezers: “Ben ik dan echt veel minder waard dan u?” Zijn schrijven was een duidelijke boodschap aan de Vlamingen, want uit niets kon men afleiden dat hij ook de haatberichten van vele (jonge) migranten ten kwade duidde. Hij verweet de schrijvers van de haatberichten dat ze ongegeneerd lachen met terroristische aanslagen. Bij de aanslagen in Frankrijk, België en de vele aanrandingen in Europese landen heeft de wereld gezien welke mensen er stonden te juichen. “Terreur heeft niets met religie te maken” werd op de begrafenis van Kerim meermaals benadrukt. Wat is in naam van God doden, anders dan religieuze waanzin?

We zullen haar missen

De “Brugsche krullenbolle” zoekt andere wegen op en hoopt weldra in hogere (?) sferen te verkeren… Mobiliteitsschepen Annick Lambrecht (sp.a), daar hebben we het over, legt op 12 januari de eed af als federaal parlementslid in opvolging van Johan vande Lanotte. Als verstandige socialiste kijkt ze niet naar haar voorganger, die eindelijk kiest voor het burgemeesterschap van Oostende. Ze wil niet cumuleren, dus wordt naar een vervanger gezocht, dit als onderdeel van een heuse stoelendans in het Brugse stadsbestuur.

Waarom we haar zullen missen? Niet alleen om haar verdiensten, maar ook om haar onuitputtelijke aanwezigheid en “mobiliteit”. Geen gebeurtenis, vooral op sportief vlak, of Annick was er bij, poserend voor de kranten of meelopend als voorbeeld voor wie meer beweging nodig heeft. Waarom we haar vooral zullen missen? We vrezen dat partijgenoot, burgemeester en linkse veelvraat Renaat Landuyt ook die opdracht naar zich toe zal trekken, waardoor we dagelijks, of toch wekelijks, op zijn (minder aantrekkelijke) beeltenis in dag- en weekbladen zullen moeten kijken!

Zwaard van Damocles afgewend?

Als we federaal minister voor Werkgelegenheid Kris Peeters mogen geloven, maar dat doen we niet altijd, dan betekent de door het Europees Parlement goedgekeurde hervorming van de havendiensten het einde van twintig jaar gekibbel. Wat echter met de goederenbehandeling en de havenarbeid? Wat met de vakbonden die hun monopolie blijven behouden, en de loodsen die buiten schot blijven? Waar blijkt dat Europa de inbreukprocedure tegen belgië omtrent de wet op havenarbeid nu zou willen intrekken dan staat vast dat de uiteindelijke hervorming, de opsplitsing tussen logistiek en havenarbeid nog lang, alweer jaren, kan aanslepen.

Salon Bombardon

Wil je genietend luisteren naar heerlijke wals- en marsmuziek, vioolklassiekers of swingende jazz vanop de eerste rij in je woonkamer? Dat kan voor wie zijn huis openstelt voor deKunstAcademie. Jonge talenten hebben nood aan optredens, aanvankelijk voor een klein publiek, om het later grootser te kunnen aanpakken. Een mes dat langs weerskanten snijdt: gratis samen met familie, buren en vrienden thuis kennismaken met mooie muziek gebracht door leerlingen die daarmee een pak praktische ervaring opdoen. Een initiatief van Rudy van der Cruyssen, directeur van de Knokse Kunstacademie, die in tijden van massaconcerten en hels lawaai, kiest voor het intieme van de huiskameroptredens. Helaas enkel voor de bewoners van Knokke-Heist!

2017-02-06-dvv-mediumWelkom in Mechelen

Een inwoner van Mechelen moest even met zijn ogen knipperen toen hij door de Katelijnestraat wandelde en een eentalige aankondiging zag van een woning te huur of te koop. (daar het Arabisch schrift is weten we niet goed wat er wordt aangeboden).

De verbolgen Mechelnaar stuurde een emailtje naar Schepen Marc Hendrickx met de vraag of dit allemaal wel kan volgens de wet.  Hendrickx stuurde op zijn beurt de vraag door naar UNIA.

Maar van UNIA kwam een voorspelbaar antwoord: “”Het taalgebruik in commerciële aangelegenheden is vrij.”.

Wie een woning te koop of te huur wil aanbieden, mag dit dus in het Arabisch, klassiek Syrisch of Turks doen. Er is geen enkele integratiewetgeving of taalwet die dat kan tegenhouden….