Op zondag 14 oktober 2018 gaan we naar de stembus, voor de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Dat lijkt nog veraf, maar toch zijn alle partijen al volop bezig met de voorbereiding. De verkiezingen zijn niet alleen belangrijk op het ogenblik zelf, nog belangrijker is de perceptie. Want een jaar later trekken we opnieuw naar de stembus voor wat nieuwe parlementen. Wie als grote winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen komt, heeft een voordeel om naar de volgende verkiezingen te trekken. Stel dat Bart de Wever zijn burgemeesterssjerp verliest in 2018, dan is dat rampzalig voor de N-VA in Antwerpen op dat ogenblik, maar het is nog rampzaliger om vanuit een verliespositie naar de volgende verkiezingen te trekken.

N-VA wil inzetten op de grote kernsteden. Bart de Wever zal de lijst trekken in Antwerpen. Minister Johan van Overtveldt verhuist naar Mechelen. Pol van den Driessche trekt de lijst in Brugge (niet zonder gemor in de plaatselijke afdeling). Zo worden de pionnen uitgezet.  In Gent is het afwachten wie de N-VA-lijst gaat trekken, Kamervoorzitter Siegfried Bracke of Kamerlid Peter Dedecker. Als twee honden vechten om een been… Die spreuk zou in Gent wel eens van toepassing kunnen zijn. Een naam die dan opduikt, is die van staatssecretaris Elke Sleurs. Het is geen geheim dat de N-VA-top niet wild loopt van de prestaties van Sleurs als staatssecretaris. Door haar eventueel lijsttrekker te maken, zal Sleurs zich moeten concentreren op haar campagne in Gent. Het zou voor de partij een elegante manier zijn om haar binnenkort te laten vervangen als staatssecretaris.

Gent is een belangrijke stad bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.  De socialisten kreunen onder de gevolgen van het Optima-schandaal, de CD&V is nog op zoek naar een geschikte lijsttrekker en bij Groen houden ze hun hart vast voor de electorale gevolgen van het mobiliteitsplan. Mits een goede lijst én een bekende lijsttrekker kan de N-VA in Gent het verschil maken en de socialistische burgemeester van zijn troon stoten. Wie de kandidaat van de N-VA ook wordt, hij of zij zal Vlaams Belang-gemeenteraadslid Johan Deckmyn op zijn weg vinden. Deckmyn werd aangeduid als lijsttrekker voor zijn partij.

Wat Antwerpen betreft: daar is het duidelijk dat Filip Dewinter de lijst zal trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Al moet de feitelijke interne procedure nog opgestart worden. Strikt genomen is er geen alternatief. Voorzitter Tom van Grieken blijft gehuisvest in Mortsel en zal daar de lijst trekken. Als lijsttrekker zal Filip Dewinter ongetwijfeld verkozen geraken, zeker met de huidige peilingen in het achterhoofd. Niettemin wordt het hoe dan ook zijn laatste mandaat in de Antwerpse gemeenteraad.

Voor Dewinter zal het niet gemakkelijk zijn zich te laten gelden naast Bart de Wever en Kris Peeters. Als Peeters in het schepencollege geraakt, wordt hij havenschepen, in opvolging van Marc van Peel. De verkiezingen moeten nog plaatsvinden, maar de postjes zijn al verdeeld.

Volgende week meer bollekenskermis.

Karl van Camp