Wij hoorden het op de VRT-radio, die graag reclame maakt voor dergelijke dingen: zelfs bij een “fairtradewinkel” in Antwerpen begonnen dinsdag de solden. Solden? Is dat niet iets kapitalistisch? En wat dan met de koffie- en andere boeren van wie het leven verbeterd wordt met de winst die op eerlijke producten wordt gemaakt? Eerlijke producten? Zijn andere producten dan oneerlijk? Komen die van bedriegers? Of heeft de organisatie achter het opzet nog niet voldoende “gewin” losgemaakt van sommige (grote) bedrijven? Laten we wel wezen: het in oorsprong goedbedoelde project is uitgegroeid tot een multinational. Je hebt tegenwoordig niet alleen “eerlijke producten” in koffie of thee, maar in alle denkbare voeding: rijst, fruit, sinaasappels, alle mogelijke sappen, chocolade, curry, bananen, wijn, zelfs pindakaas en hagelslag. Je kan ook eerlijke cadeaus kopen en wegschenken. Surf naar fair trade, Oxfam, Wereldwinkels en je komt onmiddellijk aan de weet waarin de multinational “eerlijke” handel drijft. De multinational bepaalt overigens tegen welke voorwaarden het “keurmerk” op de verpakking mag aangebracht worden. Maar er is meer. De wereldomspannende firma geeft ook titels aan gemeenten, dorpen en steden die het “fairetradewapen” mogen dragen. De lijst met voorwaarden is lang. Er wordt zelfs bepaald wat arbeiders, bedienden en andere “aangestelden” van de entiteit mogen drinken of eten. Waar en hoe er moet aangekocht worden. Uiteraard zijn dat in de eerste plaats de vertrouwde en eerlijke Wereldwinkels. Is zoiets normaal? En durft niemand daartegen ingaan? Bijvoorbeeld voor een bevoegd (internationaal) gerechtshof? Gelukkig is er nog Rooibosthee. Die is zowat overal verkrijgbaar, zelfs (bij een bepaald warenhuis) voorzien van het “keurmerk”. Er is een tijd geweest dat we geacht werden die thee te boycotten, zelfs al hadden die lepe apartheidsboeren in Zuid-Afrika hem omgedoopt tot Massai-thee. Hoewel dat dan voor Antwerpen weer niet nodig was. Via de Antwerpse haven werden namelijk alle producten uit het “broederland”, en bestemd voor heel Europa, ingevoerd. Ook de Rooibosthee, onder zijn eigen naam. We vermoeden dat hij alleen in Olland een andere verpakking kreeg.

Pagadder