2017-01_15_mad_smalledeur-mediumMaes versus Janssens

Peter Maes is te veel gentleman om na te trappen na zijn bruusk ontslag als trainer van Racing Genk. Een zekere Patrcik Janssens, vroeger vurig supporter van het toenmalige Beerschot, maar nu de liefde bekoeld is in de weer als algemeen directeur van Genk, is goed geplaatst om zijn visie te geven over die rare gang van zaken. Hij probeert het ontslag te rechtvaardigen met de bewering dat Maes al eerder had laten verstaan dat hij op het einde van het seizoen, of misschien nog vroeger, uit eigen beweging zou vertrekken. Alsof een trainer midden het seizoen gaat uitbazuinen dat hij zinnens is vaandelvlucht te plegen. Janssens moet oren van een olifant hebben om dat te hebben opgevangen.

Maes versus Janssens, bis

De Limburgers zijn volwassen genoeg om hun vrienden zelf te kiezen, maar in Antwerpen doet het gerucht de ronde dat Patrick Janssens tijdens zijn burgemeesterschap aldaar, ook geregeld met spek durfde schieten en ge beter uw zakken kunt toehouden als ge hem tegen het lijf loopt. Wat we moeilijk kunnen aannemen, want zo ziet hij er niet uit. Het is een kwestie van aanvoelen en enkel onze persoonlijke mening. Als wij de plank misslaan, kunt ge het ons per omgaande altijd laten weten.

Salut Qatar

De Ronde van Qatar zal niet voor dit jaar zijn. Renners die de jaarlijkse tocht door de woestijn als voorbereiding op het seizoen 2017 hadden ingecalculeerd, zullen naar een andere koers moeten uitkijken om de vorm te pakken te krijgen. De reden voor die afgelasting? De organiserende sjeiks moeten de tering naar de nering zetten, heet het. Wie dat niet gelooft, zullen ze wel iets anders proberen wijs te maken. Dat het voorbije wereldkampioenschap op de weg tegenviel, amper op belangstelling kon rekenen, en voor nogal wat ongenoegen zorgde omwille van verkeersproblemen midden in die enorme zandbak, zou veel oprechter klinken.

Arme sjeiks

Hoe dan ook, pech voor onder meer Greg van Avermaet en Tom Boonen, om het bij die twee te houden. We weten dat ze graag tussen de kamelen fietsen en nu dit feestje niet doorgaat wijzen ze met een beschuldigde vinger naar de UCI, waar ze de schorsing van de Ronde iets vroeger hadden mogen bekendmaken, waardoor de wielerploegen hun programma hadden kunnen aanpassen. Bij de UCI doen ze hun paraplu open en verwijzen ze naar de kamelendrijvers die het laatste woord hebben. Met het verzoek om begrip op te brengen voor de penibele financiële situatie van de sjeiks. Al geven we op een briefje dat die er hun dagelijkse portie kaviaar niet zullen voor laten.

Licht

Sommige clubs, vooral topclubs, hebben het licht gezien en zijn het erover eens dat de huidige competitieformule, – nog maar eens -, moet aangepast worden tegen het volgende seizoen. Wat is de reden? In geen enkel land worden zoveel matchen gespeeld als bij ons. En dat kruipt niet in de kleren, vernemen we. We willen het graag geloven, maar dat hadden ze toch kunnen voorzien toen enkele verlichte geesten met het idee op de proppen kwamen om play-offs in te voeren. Vooruitzien is blijkbaar niet iedereen gegeven.

Fris en afgemat

Wanneer de play-off 1 van start gaat, zijn er ploegen die al vijfenveertig matchen achter de rug zullen hebben. En dan? Het zijn toch profs? Als ze daar niet tegen kunnen, moeten ze maar een ander bedroep kiezen, horen we hier en daar al argumenteren. Daar zit iets in. Anderzijds, er zijn clubs die met heel wat minder wedstrijden in de benen kunnen getuigen dat ze daar voordeel bij hebben en dat het de frisheid ten goede komt. Wat we dan maar zullen geloven.

Zwaar denkwerk

Het klopt dat Anderlecht en AA Gent tot nu toe al drieëndertig wedstrijden hebben gespeeld daar waar Zulte-Waregem en Oostende vierentwintig keer de wei in moesten. Dus dringt een hervorming van de competitie zich op en horen we een aantal voetbalbonzen al kreunen nu ze hun hersenpan aan het pijnigen zijn met de vraag hoe die reorganisatie dan wel moet gebeuren. Misschien moeten we supporteren voor Zulte-Waregem en Oostende en, al zal het waarschijnlijk bij een vrome wens blijven, één van beide clubs de titel gunnen. Dan zal het met de play-offs vlug gedaan zijn.

Peil

Waar wringt het schoentje? Bijna iedere club houdt er een eigen en afwijkende mening op na om de competitie aan te passen. Dat AA Gentvoorzitter De Witte, als uitvinder en promotor van de play-offs, zijn eigen kind niet wil verloochenen is verstaanbaar. Zoals het tevens begrijpelijk is dat Anderlecht, dat mee aan de wieg stond van de play-offsotternie, nu geen bakzeil kan halen zonder gezichtsverlies. Dus pleiten ze wel voor een ingekorte competitie, maar met behoud van de play-offs. Om het peil van de vaderlandse competitie op te krikken, horen we hen tot vervelens toe herhalen. Met een uitgestreken gezicht, alsof ze het nog menen ook.

Sterkte

Dan zijn ze bij Club Brugge een pak rechtlijniger. Wat houdt ons tegen om de formule met achttien ploegen in ere te houden en de play-offs naar de prullenmand te verwijzen, vraagt voorzitter Bart Verhaeghe zich terecht af. Ja, wat houdt hen tegen om het simpel en doorzichtig te houden zoals in de ons omringende landen? Wellicht de kronkelingen van Ivan de Witte en zijn volgelingen die hun ongelijk moeilijk kunnen toegeven. We kijken al uit naar het vervolg van de discussies en mogen ons aan een verbaal steekspel verwachten dat nog veel stof gaat laten opwaaien. We wensen het gezelschap dat gaat deelnemen aan de debatten, veel sterkte, een sportieve kijk op de zaak, en vooral veel gezond boerenverstand. Het zal nodig zijn.

Waarom niet?

Michel Verschueren, gewezen Anderlechtmanager en levende legende, heeft ooit zijn lieftallige nek uitgestoken voor een “BeNe-Liga”, die we wel genegen zijn. Nu ze het hervormen toch niet kunnen laten, een competitie van de Lage Landen zou al veel realistischer zijn om het voetbal aan beide kanten van de overbodige grens naar een hoger peil te tillen. Dat het niet van de ene op de andere dag verwezenlijkt kan worden, ligt voor de hand. Waarom er niet meer stemmen opgaan om zo’n veelbelovend project gestalte te geven, is dan weer een vraag waarop we moeten passen. Over naar familie.