2017-04_15_MAD-Goldpump (Medium)Povere opkomst

De vindingrijkheid van de voetbalbond kennende, zal het nog niet voor morgen zijn, maar die zal er iets moeten op verzinnen om de bekercompetitie nieuw leven in te blazen. De opkomst voor de halve finale tussen Oostende en Genk was maar mager. In Waregem waar Eupen te gast was, van hetzelfde. Armoe sta bij, tenzij men een samenscholing van drieduizend toeschouwers een succes mag noemen. Wat heeft de beker misdaan? Het overaanbod aan wedstrijden in de reguliere competitie, met dan nog eens de play-offs als aanhangsel, kan ermee te maken hebben. Het verklaart niet alles. Ons voorstel zou zijn… Alsof we dat hier uit de doeken gaan doen en het verwijt riskeren dat we onder de duiven van de bond proberen te schieten. Dat ze het in de Houba de Strooperlaan zelf uitzoeken.

Gulle Philippe

Met 665 aangesloten clubs was de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond tot dusver het grootste liefhebbersverbond voor voetballers in dit landje. Het zal wennen worden aan de nieuwe benaming voor de 22.000 spelers van de KVV, nu ze onder de koepel van het pas opgerichte ‘Voetbal Vlaanderen’ zijn terechtgekomen. U hebt het al geraden, een en ander heeft te maken met subsidies die door Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters met gulle hand worden uitgedeeld. Er zijn in het verleden al geschifter investeringen uit de bus gekomen.

Liefhebbers onder elkaar

Niet alleen de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond, ook de Voetbalfederatie Vlaanderen, de Vlaamse Minivoetbalfederatie en de Koninklijke Belgische Liefhebbersvoetbalbond hadden oren naar het voorstel van Muyters om samen te smelten onder de benaming ‘Voetbal Vlaanderen’. Koken kost geld, en ze kunnen alle vier de centen goed gebruiken om te overleven. En zo is het gekomen. Als het kind maar een naam heeft.

Iedereen welkom

Wat mogen we verwachten van Voetbal Vlaanderen? Het antwoord vonden we in een brochure die pardoes kwam binnengewaaid. Lees mee: “Voetbal voor jong en oud en voor jongens en meisjes. Voetbal voor alle soort talent. Voetbal van A tot Z. Iedereen is welkom. Allerlei activiteiten en sociale acties voor en door het voetbal. En nog veel meer…” Dat is al een hele boterham. “Hoe gaan we dat doen? Dat ontdekt u binnenkort…” In afwachting van al dat fraais dat ons binnenkort te wachten staat, wensen we Voetbalbond Vlaanderen de wind vanachter en minister Muyters veel inspiratie. Zijn boreling kan er maar wel bij varen.

Apenverhaal

Tenniskampioene Venus Williams heeft veel weg van een gorilla. Het zijn wij niet die dat zeggen. We zouden niet durven. Het was de commentator van de Amerikaanse televisiezender ESPN die, tijdens een wedstrijd van de Australian Open, Venus bedacht met dat troetelnaampje. Of was het een misverstand? “Ik bedoelde ‘guerila’ en niet ‘gorilla’ probeert de man er zich vanaf te maken. We gunnen hem het voordeel van de twijfel, maar hij is intussen wel in de aap gelogeerd en mag zijn volgende opdrachten vergeten. Dan mag hij nog van geluk spreken dat tot nu geen enkele gorilla klacht heeft neergelegd wegens belediging.

Vervelende klokkenluiders

De Duitse voetbalbond stelt zich kandidaat om het EK van 2024 te organiseren. Allemaal goed en wel, al zullen ze zich bij de UEFA wel herinneren dat het WK van 2006 aan de Bondsrepubliek werd toegekend nadat ze daar met wat geld gemorst hadden dat in de zakken van een reeks FIFA-bonzen is terechtgekomen. In de loop van volgend jaar weten we of ze bij de Europese voetbalbond bereid zijn de spons te vegen over het verleden en Duitsland een tweede kans te gunnen. Zonder steekpenningen dit keer. En als het enigszins kan met meer discretie dan in de aanloop naar het WK 2006, want er zijn altijd klokkenluiders die niet kunnen verdragen dat de zon in het water schijnt.

Rare wedstrijd

De veldrijders kennen er ook iets van om de toeschouwers door de buis te trekken als het in hun kraam past. De Wereldbeker in Hoogerheide, waar zowat iedereen een demonstratie verwachtte van Mathieu van der Poel, was daar een schoolvoorbeeld van. Met een erepodium dat weinigen hadden durven voorspellen. Lars van der Haar mocht staan triomferen, geflankeerd door zijn ploegmaatjes van Telenet-Fidea, Tom Meeusen en Corné van Kessel. Het moeten niet altijd dezelfden zijn.

Lome Mathieu

En Van der Poel? Alsof die op de vooravond van het wereldkampioenschap in zijn kaarten zou laten kijken. Hij eindigde pas 24ste, want zijn benen voelden loom aan, vernamen we. Wedden dat zijn gespierde stekken tegen volgende zondag op het WK in het Luxemburgse Bieles opgelapt zijn? En hoe is het intussen gesteld met de knie van Wout van Aert? Dat blijft tot zolang het geheim van Wout en van zijn dokter, die niet aan onze neus moeten hangen in hoeverre Wout er al dan niet klaar voor is. Dar zien we zondag wel.

Nieuwe kans

We vermoeden dat doelman Colin Coosemans van KV Mechelen amper een oog heeft dichtgedaan na zijn misrekening die KV – nochtans vinnig – de nederlaag kostte tegen Westerlo, dat het late geschenk in dank aanvaardde. Het kan de beste overkomen. Coosemans kon in de loop van deze week zijn uitglijder al goedmaken in de uitwedstrijd tegen Sint-Truiden, waardoor Malinwa zijn plaats binnen de eerste zes kon verstevigen. Als dat intussen niet gebeurd is, omdat Sint-Truiden dwars is gaan liggen, is het ook goed. Er blijven nog zeven wedstrijden om de Mechelse aanhang naar de zevende hemel te brengen.

Vijf om te zien

Als KV Mechelen iets kan rapen in Stayen zullen ze dat bij Westerlo, dat deze week Anderlecht over de vloer kreeg, graag zien gebeuren, want STVV bevindt zich nog altijd in het gezelschap van het vijftal bange wezels onderaan de rangschikking die met een klein hartje elk kostbaar puntje moeten koesteren. Het is eens iets anders dan het gevecht voor de play-off 1, maar de strijd aan de staart is ook niet te versmaden. Des te meer zolang Moeskroen de rode lantaarn in huis houdt, horen we, niet alleen bij Westerlo en in Sint-Truiden, maar ook in Beveren en in Eupen zeggen. Maar heel gerust zouden we er toch niet in zijn.