Nooit eerder scoorden onze ‘eigen’ artiesten zo goed: de helft van de Vlaamse muziekmarkt werd in 2016 ingevuld door albums van lokale artiesten. K3 schreef voor het eerst sinds 2010 het best verkochte album in Vlaanderen op zijn naam, maar het grote nieuws zit elders: 48 van de 100 best verkochte albums waren van Belgische (Vlaamse) makelij, schrijft Peter Vantyghem in De Standaard.

In de top tien van Ultratop, die muziekverkoop en downloads registreert, staan behalve twee albums van K3, ook platen van Clouseau, Tourist LeMC en Bazart. Zowat alle Vlaamse platen die dit jaar een beetje aandacht trokken staan in de top 100. Vorig jaar stonden er 38 lokale titels in de top 100, in de afgelopen tien jaar rond de 40 procent. Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hebben een lokaal repertoire dat rond de 60 procent draait, mediterrane landen als Spanje en Griekenland scoren nog hoger.

In Japan is het lokaal repertoire zelfs goed voor zowat 85 procent. Dat geldt ook voor de singles. Het belang van een sterk lokaal repertoire is zowel economisch als cultureel (meer inkomsten, meer investeringen in livecircuit). “Muziek maakt deel uit van de culturele identiteit van een volk.

De overheid moet daarom de productie en de export van lokale muziek fiscaal ondersteunen”, vindt Olivier Maeterlinck van de Belgische Muziekvereniging BEA. De situatie in de verkoop van singles is iets minder goed, maar ook van minder belang. De lokaliteit is één zaak, de taal is er een andere. Van de honderd best verkochte liedjes in 2016, waren er bij ons amper vijf Nederlandstalig.

Van de honderd best verkochte albums, waren dat er 22. In de Franstalige gemeenschap in België is de singlesmarkt nog heel wat lokaler gekleurd (18 singles in de top-100, 63 procent Franstalige albums op 100). Brussel en Wallonië behoren echter tot de Franse markt.