De bruine Alpen

Wat een gedoe weer met dat weer in dit eerste putje van de winter. Neem nu De Ochtend. De makers van dat informatieve radioprogramma haalden hun mosterd bij prentjes in De Morgen over de “bruine Alpen”. Voor rampenjagers altijd goed nieuws. Een glacioloog moest even komen vertellen dat zelfs de sneeuwkanonnen in de Alpen het niet meer doen. De situatie in de noordelijke Alpen is vandaag oké en volgende week vallen er weer bakken sneeuw uit de lucht. Eens iets anders om over te klagen. Wie even naar de reële toestand kijkt, weet dat de noordelijke Alpen er al bij liggen als postkaartjes. Ook de inner Alpines zijn volledig ingepoederd. Deze week  mogen de westelijke stauhellingen en de Franse Alpen een massa sneeuw verwachten. Tja, dat de kerstvakantie al eens sneeuwarm passeert, dat is geen nieuws. Ontkenners van de opwarming van de aarde zijn niet goed bezig, maar de horde paniekzaaiers die elke nuance over de oorzaken daarvan uit het oog verliezen en – op grote afstand van de wetenschap – elke dag weer de groene wekker spelen, zijn dat evenmin.

Twee clowns

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo – altijd kritisch voor de EU – zal dan toch niet toetreden tot de liberale ALDE-fractie van Guy Verhofstadt in het Europees Parlement. Zweedse, Deense, Estse en Franse Europarlementsleden wilden er niet van weten. Rampzalig nieuws voor de kansloze liberale kandidaat-voorzitter van dat parlement. Langs beide kanten was er gemor over deze onnatuurlijke coalitie. Grillo, die zijn partijleden nauwelijks informeerde over zijn plannen en hiermee het begin van de terugval van zijn Vijfsterrenbeweging in gang zette, reageert verbitterd op zijn blog. Hij kafferde nadien maar wat op “het establishment” dat hem tegenhield en riep van de daken dat hij “het systeem” toch maar eens goed deed beven. Zou het? Hiermee toont hij vooral aan dat hij net als Verhofstadt vooral getroffen is door een of andere bacterie die blindheid veroorzaakt. Met zijn 17 Europese parlementsleden zal hij nu een machteloze autonome politieke groep oprichten voor de volgende Europese legislatuur. Tot hij weer van een ander ideetje bevalt. En Verhofstadt? Zijn feestje met de Italiaanse fantast gaat niet door. “Geen politieke blikschade, maar een perte totale en exit Verhofstadt”, schreef Jan Segers in Het Laatste Nieuws.

Tsjernobyl, Walen en Vlamingen

Als het nog mag worden gezegd in deze hysterische tijden: minister van Volksgezondheid Maggie de Block ziet geen verband tussen meer schildklieraandoeningen en de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Dat antwoordde ze op een vraag van Anne Dedry (Groen). De radioactieve wolk die ons land toen bereikte, was sterk verdund. De gemeten radioactiviteit was vergelijkbaar met de jaarlijkse natuurlijke stralingsdosis. Er is zelfs een “communautair” kantje aan het verhaal. Er worden opvallend meer schildklieraandoeningen vastgesteld in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen, terwijl op basis van het traject van de Tsjernobylwolk eerder een oost-westverschil kon verwacht worden. X-stralen in de medische beeldvorming en interventieradiologie zorgen voor een veel hogere dosisbelasting van de bevolking dan Tsjernobyl, aldus De Block. Dat er meer en nieuwe soorten (ook goedaardige) schildkliertumoren worden ontdekt, is volgens de minister een gevolg van de kwalitatief betere screening en onderzoekstechnieken. Alvast in dit Tsjernobyldebat overspelen de tegenstanders van kernenergie al eens hun hand.