2017-06_15_Sport (Medium)En het zijn geen krotlappen, want ze brengen pakken poen mee; een vracht briketten om te likkebaarden. Bij periodewinnaar Roeselare, dat kans maakt op promotie naar de hoogste afdeling, kunnen ze erover meepraten. De West-Vlaamse club bevond zich in een situatie tussen hangen en wurgen, maar is er weer bovenop nadat zijn Chinese partner een ommetje maakte langs Schiervelde en bereid was te lammeren. Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel gemakkelijk, redeneren ze bij Roeselare.

Andere soort

Voor wat hoort wat. In ruil voor hun gulheid vragen de Chinezen om jeugdspelers van bij hen hier op te leiden die ze dan later met flink wat winst kunnen verkopen in China. Tot zover niets aan de hand? Ga uw oor maar eens te luisteren leggen in Moeskroen, waar ze ook met Chinezen in zee zijn gegaan, maar die zijn van een ander slag. De ene Chinees is de andere niet. Die van Moeskroen komen zich hier moeien, en profiteren van de lakse regels om hier buitenlanders binnen te halen, om dan rijkelijk hun zakken te vullen met hulp van een stel achterbakse makelaars die voor geen haar te betrouwen zijn. Het ordewoord is winst maken op spelers. Bij de beste aller voetbalbonden staan ze erbij en kijken ernaar.

Leuven boven

Ook OH Leuven ligt in de bovenste lade bij de Chinezen. En ze hebben het getroffen, want de Chinezen die OHL uit de penarie willen helpen, zijn van de brave soort. Net zoals in Roeselare, vernemen we. Laat het ons hopen. Laten we duimen dat we binnenkort niet verplicht worden ons pintje te ruilen voor eetstokjes en een kom rijst, als we nog eens een match willen bijwonen. We begrijpen dat er nogal wat clubs zijn bij wie het water tot aan de lippen komt, maar het zou het voetbalwereldje sieren wat kritischer naar buitenlandse investeerders te kijken in plaats van ze blindelings aan te trekken. Het zal bij een vrome wens blijven, vrezen we.

Bedot

Er zijn er meer die naar China lonken. Ook Antwerp heeft al laten weten dat het nauw gaat samenwerken met een Chinese club. Waarmee we niets willen insinueren, het zal toeval zijn. Waarom zouden we twijfelen aan de woorden van sterke man Patrick Decuyper, die bij hoog en bij laag volhoudt dat de geldschieters die Antwerp te hulp snelden Vlaamse investeerders zijn met een hart voor rood-wit? Dat de vrijgevige mecenassen verstoppertje blijven spelen is hun volste recht, maar ze mogen dan ook niet verwonderd zijn dat allerlei verdichtsels de ronde doen. Hoe die hele constructie ineenzit, gaat ons niet aan, als ze maar gezond zijn, maar het blijft tot nader order Chinees voor ons.

Spektakel

Met de speeltuin van het Kempische Lille als decor, waar crossers met trossen aan de bomen groeien, kregen de toeschouwers waarvoor ze gekomen waren. Spektakel alom, met alweer Van der Poel, Van Aert en dit keer ook Tom Meeusen in de hoofdrollen. Een dag later was Hoogstraten aan de beurt. Met als slotbalans twee overwinningen voor de Nederlandse kampioen, en de wereldkampioen die zich evenveel keren nipt gewonnen moest geven. Maar we hoorden het publiek niet morren na nog maar eens een spektakelrijk weekeinde met alles erop en eraan voor de liefhebbers van het genre.

Allen daarheen

Laat ons beginnen met gelukwensen voor Berchem Sport dat thuis concurrent Thes klopte en opnieuw de leiding neemt in 2e amateurklasse B. Vandaar naar het Kiel, waar zelfbenoemde Ratten zich thuis voelen en de zeges aaneenrijgen, en waar ze niet beter vragen dan volgend seizoen een derby te mogen beleven tegen Antwerp. Ook in Lier zien ze die met hun liefdevolle kleuren liever naast de titel grijpen in 1B. Begrijpelijk. Eigen volk eerst, zeggen ze daar. Dat bewezen ze met hun afgetekende overwinning tegen Tubeke, waardoor ze tot op een puntje naderen van de Great Old en heimelijk mogen blijven hopen op promotie voor hun club. Wordt nu zaterdagavond vervolgd in de uitverkochte Bosuil, waar ze na afloop met dertienduizend de triomfmars uit Aïda of de treurmars van Chopin mogen aanheffen. Niet te missen.

Rommelig Sclessin

Hij is hen van harte gegund, maar we vermoeden dat de Chinezen die Moeskroen te hulp snelden niet tevreden zijn met de rode lantaarn. In Beveren en in Westerlo zijn ze maar al te blij dat ze tot nader order van die twijfelachtige trofee verlost zijn. Waasland-Beveren, dat deze week een inhaalmatch tegoed heeft tegen Genk, krijgt volgende zondag Standard op bezoek. Maar wie is er nog bang van de Rouches, die in eigen huis zwaar onderuit gingen tegen Kortrijk? Met een smeulende revolte van het voetvolk als gevolg. Want het rommelt langs alle kanten in Sclessin. Dan is de nacht van de lange messen niet veraf meer.