Trump-debat moet verschil van mening tolereren

De democratie kan raar kronkelen. Geert Van Istendael had het voor zijn opiniestuk in Knack (Mo*) even nagekeken: mevrouw Clinton verzamelde 65.844.954 kiezers achter haar naam, “meneer Troef” (Trump) 62.979.879, maar meneer Troef werd gesteund door meer kiesmannen dan mevrouw Clinton. Een “naar gevolg” van het Angelsaksische kiessysteem, vindt Van Istendael, waarbij in één kiesomschrijving de kandidaat met de meeste stemmen alle stemmen binnenrijft. De perfecte democratie is een verzinsel. Lees meer …

Zwijgen over het communautaire? Dat lukt niet

Niets in dit land is nog communautair? Geloof het maar. Het dode debat over de geluidsnormen, de taalstekels van Magnette die uit frustratie over Publifin geen Nederlands wou praten, de kloof inzake werken en mobiliteit, de januskop van dit politiek land… Alles wijst erop dat dit land mordicus bijeen willen houden niet rationeel is. Lees meer …

Waarom ik een klimaatscepticus ben (deel 1)

“2016 was het warmste jaar ooit!”, titelden onze media in koor. Zij baseerden zich voor dit onrustwekkende bericht op rapporten van de Britse Meteorologische Dienst. Daaruit bleek dat er in vergelijking met 2015 een verhoging van de temperatuur met 0,01° zou geweest zijn. Niemand vond het echter nodig er bij te vertellen dat het onderzoek zelf een foutenmarge van  0,10° toegaf, wat het resultaat eigenlijk betekenisloos maakt. “Geen enkele opwarming in 2016” is echter geen boeiende krantentitel, blijkbaar. Lees meer …

Eurostadion: Ghelamco bijt opnieuw in het zand

Afgelopen donderdag beten de vastgoedbaronnen van Ghelamco voor een tweede maal in het zand in het dossier van de fameuze ‘buurtweg nr. 3’ op Parking C. In september vorig jaar had de Grimbergse vrederechter Ghelamco in het ongelijk gesteld met zijn vordering dat de buurtweg al 30 jaar in onbruik zou zijn. De rechter strafte de arrogantie van Ghelamco af met de scherpe vaststelling dat het “totaal onaannemelijk (sic) is dat de weg in 30 jaar tijd geen enkel gebruik meer zou hebben gekend als doorsteekweg voor het voetgangersverkeer”. Lees meer …

Praten met Andries van den Abeele

Une Enfance Brugeoise, tussen België en Vlaanderen

Memoires zijn in Vlaanderen een ondergeschoven kind van de letterkunde. Naast een schaarste aan gedenkschriften, is er eveneens een schaarste aan biografieën, ook van politiek en maatschappelijk vooraanstaande mannen en vrouwen. Slapen onze duizenden afgestudeerde historici? Andries van den Abeele mag je niet verwijten te vluchten voor een inkijk in zijn royale leven. Hij schrijft op zijn 80e voor het nageslacht kindermemoires die arm en rooms Vlaanderen herkenbaar voordragen. Lees meer …

abonneer-nu