2017-05_15_MAD-Inleveren (Medium)Ruziemakers

Wat zijn we te weten gekomen over het Luxemburgse Bieles waar voorbije zondag het WK veldrijden plaatsvond? Dat het een lieflijk oord is met uitvalswegen naar toeristische trekpleisters in de buurt, wisten we al langer. Dat rond de kerktoren van Bieles welgeteld 5.117 brave zielen wonen, kregen we te horen van de plaatselijke champetter, die ons de weg wees naar de omloop waar zeventig crossers uit achttien landen aan de start kwamen. Onder hen zeven Vlamingen die in de aanloop naar de koers het bekvechten niet konden laten en voor tweedracht binnen de groep zorgden. Zijn we een volk van ruziemakers, of zijn we het niet? U mag het ons altijd laten weten, maar het hoeft niet per se.

Tweedracht troef

Met alle respect voor de moed en zelfopoffering van de eenzame Pool, de al even verweesde Hongaar en de verloren gelopen IJslander die de hoop kwamen vergroten. Waarom? Omdat ze zich lieten wijsmaken dat deelnemen belangrijker is dan winnen, veronderstellen we. Het gevaar kwam uit andere hoek. Dat de zevenkoppige Nederlandse ploeg, die niet naar Bieles was gekomen om een bijrol te spelen, lol had in de tweedracht bij hun twistende zuiderburen, kunnen we hen niet kwalijk nemen. Ook zonder het gezever dat eraan is voorafgegaan en het kinderachtige Twittertumult dat uitgebreid aan bod is gekomen in de media, zou er van eendracht binnen het Vlaamse kamp geen sprake zijn geweest. Dat was de mening van Bart Wellens, die uit ervaring mag spreken. Wie zal hem ongelijk geven?

Vierdubbele pech

Deelnemen belangrijker dan winnen? Met dat soort verhaaltjes moet ge bij Wout van Aert en Mathieu van der Poel niet afkomen. Winnen was de boodschap. Niets meer maar ook niets minder. Dat lieten de twee die met kop en nek boven de rest uitstaken zich geen twee keer zeggen. Half koers dachten we dat een beresterke Van der Poel gewonnen spel had en dat onze Wout vrede zou moeten nemen met zilver. Het keerde nadat de Nederlandse kampioen vier keer lek reed. Drie lekke banden kon hij nog baas, de vierde, op een ongelukkige plek dan nog, was er te veel aan. Vloeken mag niet, maar in dit geval hebben we er begrip voor dat Van der Poel de wielergoden hun vet gaf en er het hart van in was dat zoveel pech voor hem was weggelegd.

Slimme zet

We mochten van Wout van Aert niet verlangen dat hij na zijn overwinning mee in tranen zou uitbarsten omdat Van der Poel een zwarte dag had beleefd. Al beseft de wereldkampioen maar al te goed dat de averij die de concurrentie parten speelde een schaduw wierp over dit WK en dat hij zijn ploegleider, Niels Albert, dankbaar mocht zijn omdat die hem een stel banden had gegeven die beter bestand bleken tegen het steengruis van de omloop dan het materiaal waarmee de overige deelnemers grossierden in een recordaantal lekke banden.

Zee van tijd

Dik tevreden met de nederlaag van Club Brugge tegen AA Gent, waren ze bij Anderlecht al aan het broeden op de leidersplaats. Dat was zonder de bezoekers uit Sclessin gerekend die, na een minuut spelen al tot tien herleid, knap standhielden en de nul op het bord hielden. Een mannetje meer is niet altijd een garantie op succes, weten ze intussen in het Constant vanden Stockstadion waar doelman Gillet van Standard zijn ploeg recht hield. Als Anderlecht de begeerde leidersplaats wil halen, kunnen ze daar nu vrijdag al werk van maken in Daknam. Als het niet lukt, moeten we ons daarbij neerleggen, want die van Lokeren kennen hun pappenheimers en durven al eens raar uit de hoek komen. Winst, verlies of een gelijkspel, hartzeer gaan we er niet aan overhouden, want met nog zes wedstrijden in de reguliere competitie en de play-offs in het verschiet, hebben we een zee van  tijd om op het puntje van onze stoel te gaan zitten.

Afspraak?

Zulte-Waregem liet de kans liggen leider Club Brugge bij te benen en mag AA Gent bedanken dat het opnieuw zijn draai vond tegen Club, dat zich liet vloeren. Volgende zondag mogen ze het tegen elkaar opnemen in het Regenboogstadion. Allen daarheen, want het gaat er stuiven tussen de Boeren en de Buffalo’s. Het is nogal logisch dat Zulte-Waregem zijn derde plaats niet in het gedrang wil zien komen. Het is al even begrijpelijk dat AA Gent gevlast blijft op een plaats bij de eerste zes, maar met de hete adem van KV Mechelen in de nek op zijn tellen moet letten. Afspraak aan de Gaverbeek voor wie niks anders te doen heeft.

Spannende weken

Over naar 1B, waar Antwerp er met de week beter voorstaat. Al geven de 2-4 cijfers niet weer wat het aan zweet (bloed en tranen hebben we niet gezien) heeft gekost om die overwinning in de wacht te slepen tegen tien en later tegen negen spelers van Tubeke. Op het Lisp kunnen ze er niet naast kijken dat de Great Old de laatste tijd goed op dreef is. Al zijn de mosselen voor rood-wit nog niet aan wal. Achtervolger Lierse wil ook een woordje meespreken. Nu zaterdagnamiddag wordt de Great Old verwacht op de Heizel, waar Union zijn thuismatchen speelt. Een week later volgt dan de thuismatch tegen Lierse in een al lang uitverkochte Bosuil. Dat wordt smullen. Voor wie van de twee? Als we dat eens wisten.