2017-07_15_MAD-Goudenprijs (Medium)Boze Michel

Als er niet tegen een bal wordt getrapt, kan Michel Preud’homme charmant uit de hoek komen. Maar eens een wedstrijd op gang is, kan hij van die snuiten trekken om zijn omgeving de stuipen op het lijf te jagen. Dat was na de nederlaag van zijn ploeg tegen Lokeren niet anders. In Westerlo, dat nu vrijdag Club Brugge mag ontvangen, zijn ze gewaarschuwd en doen ze er goed aan tijdens de trainingen extra de pees op te leggen. We kunnen ons levendig inbeelden wat Preud’homme zijn manschappen in de oren heeft geblazen de voorbije dagen. Het spijt ons, maar dat is niet voor publicatie vatbaar.

Wie van de drie?

Het wordt een zwaar gevecht tussen KV Mechelen, Racing Genk en AA Gent om bij de eerste zes te eindigen. Want daar is het om te doen. En we durven met onze natte vinger niet voorspellen wie van de drie, met nog vier competitiematchen voor de boeg, uiteindelijk zal mogen juichen. KV Mechelen heeft het voordeel – als dat er al een is – dat het in de loop van deze week niet Europees aan de bak moet. Terwijl Genk naar het Roemeense Giurgiu moet en AA Gent het Engelse Tottenham over de vloer krijgt. Waarmee nog maar eens wordt aangetoond dat Europees spelen niet altijd een geschenk uit de hemel is.

Rommelig Sclessin

Het was lang geleden, maar Standard kon eindelijk nog eens winnen. Met Waasland-Beveren, dat een uur lang met tien probeerde stand te houden, als zoenoffer. Over de manier waarop de nipte nul-één overwinning tot stand kwam, zijn ze in Beveren vlug uitverteld. Beneden alle peil, volgens onze plaatselijke correspondent, die niet te spreken was over het ‘Antoinette wie heeft de bal?’ waar de Rouches mee uitpakten. Ze moeten hun vuile was niet uithangen, maar dat het rommelt in Sclessin is overduidelijk.

Spanning troef

Hoogspanning op de Bosuil, waar met Antwerp en Lierse twee ploegen tegenover elkaar stonden die volgend seizoen graag een woordje willen meespreken in de hoogste afdeling. Verliezen was uit den boze. Met nog twee wedstrijden in de reguliere competitie voor de boeg blijft alles weliswaar mogelijk, maar zijn de promotiekansen voor de partij die in het zand beet meer dan twijfelachtig. Wie de oren spitste, kon dertienduizend bange hartjes horen kloppen in de tribunes. Na de blijde intrede van de tweeëntwintig gladiatoren en een uitnodigend fluitsignaal van de scheidsrechter mochten ze eraan beginnen. De match van de waarheid noemen ze dat. In afwachting van nog vier resterende matchen van de waarheid.

Vijgen

Het was sowieso al ijzig koud, en dan nog koud gepakt worden in eigen stadion. Amper drie minuten gespeeld hingen de liefdevolle kleuren al halfstok op de Bosuil, na wat we, zonder overdrijven, een wereldgoal van de Lierse goalgetter Joachim mogen noemen. Met rond het halfuur een tweede opdoffer, die het lot van de Great Old bezegelde. We kunnen nog doorbomen over het overwicht, het vele balbezit en de rist gemiste kansen voor de thuisploeg, dat zijn allemaal vijgen na Pasen. Een leep Lierse speelde het spelletje handig en kon zich zelfs veroorloven ook een koppel kansen de nek om te wringen. Al zult ge ze daarover op het Lisp niet horen mekkeren.

Sint-Rita

Om het met een cliché te zeggen, mathematisch kan het nog alle kanten uit, en in voetbal blijft alles mogelijk. Hun vrome en diepgelovige aanvaller William Owusu kan het voorbeeld geven, want ze doen er op de Bosuil goed aan de heilige Rita, patrones van de hopeloze gevallen, te hulp te roepen als ze volgend seizoen niet opnieuw in 1B willen aantreden. Met een derby tegen Beerschot-Wilrijk als twijfelachtige troostprijs. Al zullen ze daar op het Kiel anders over denken. De Antwerpsupporters zijn het nu wel gewend om nipt naast de prijzen te grijpen; ze moeten maar denken, als het dit seizoen alweer niet lukt, zal het voor volgend jaar zijn. Of anders voor het jaar daarop.

Have en goed

Het bestuur van OH Leuven is op zoek naar vers kapitaal. Daar is niks mis mee. We zullen mee helpen zoeken, maar we kunnen niets beloven. In hun ijver om de club wat extra ademruimte te geven, hebben de apostels die het bij OHL voor het zeggen hebben al een voorakkoord getekend met een Chinese groep. Een vijftigtal min of meer bekende Leuvenaars – onder hen Rode Duivel Dries Mertens, die bij de jeugd van het toenmalige Stade Leuven debuteerde – zien een overname door een groep vreemde snuiters niet zitten. Onder het motto ‘OHL op dreef” slaan ze de handen in elkaar met de boodschap dat ze een sterke lokale verankering willen verzekeren. Zo willen we het horen en we wensen hen alle succes van de wereld toe. In de hoop dat er geen Leuvens Chinese oorlog van komt.

Goed nieuws

De ansichtkaart die we uit Oman ontvingen, meldt dat het daar uitstekend weer is. Dat is goed nieuws voor de renners, en voor Greg van Avermaet en Tom Boonen in het bijzonder, die zich in dat sultanaat aan het voorbereiden zijn op de voorjaarsklassiekers die eraan komen. Oman staat bekend voor zijn vijgen en dadels, die daar overvloedig gekweekt worden. Dat wordt smullen, en volgens ingewijden is het nog goed voor de conditie ook. We zullen het ondervinden na afloop van de Ronde van Oman. Het is alleszins veelbelovend voor de Omloop Het Nieuwsblad die einde februari als voorproefje op het programma staat. We kijken er halsreikend naar uit.

Bedankt

Nu het veldrijden er bijna op zit, kunnen de liefhebbers van het genre nog wat nakaarten over de vraag wie de ster van het voorbije seizoen was. Wout van Aert of Mathieu van der Poel? De meningen zijn verdeeld. Dat mag, zolang er geen slaande ruzie van komt. We kunnen alleen maar vaststellen dat de twee er met kop en nek bovenuit staken en dat ze de goegemeente veel plezier hebben verschaft. Meer moet dat niet zijn voor ons.