2017-08_15_MAD-CHAMPagnevb (Medium)Korte metten

De voorzitter van Club Brugge, Bart Verhaeghe, is tevens ondervoorzitter van de voetbalbond. Dat zullen de Rode Duivels geweten hebben, na zijn oorlogsverklaring aan hun adres. Verhaeghe wil komaf maken met de buitensporige premies en met de portretrechten waarmee voormalig CEO Steven Martens destijds de duiveltjes buitenissig vertroetelde. Alsof die nog niet genoeg verdienen bij hun club. Inbinden of opkramen. Wie niet toegeeft, riskeert niet geselecteerd te worden voor het WK in Rusland, verduidelijkt Verhaeghe, die niet voor niks van Brugge is. Daar weten ze wat korte metten betekent.

Waar is de Swa?

Het is maar de vraag of de soep zo heet wordt gegeten als ze opgediend wordt. Als Bart Verhaeghe zijn slag thuishaalt, moeten de Rode Duivels veertig procent inleveren en mogen ze naar hun portretrechten fluiten. Het laatste woord is daarover nog niet gezegd. Wordt alleszins vervolgd. Intussen vragen we ons af waarom KBVB-voorzitter Swa de Keersmaecker niet in het verhaal voorkomt. Wellicht omdat hij, vooruitziend als altijd, zich aan het uitsloven is met in Rusland de hotels te keuren waar de spelers hun tijd gaan verdoen en hun voeten onder tafel gaan steken.

Zware klus

En de winnaar van de voorbije week is… KV Mechelen, dat Lokeren vlotjes de das omdeed. Terwijl de drie concurrenten voor play-off 1, Charleroi, Gent en Genk, niet verder kwamen dan een puntendeling. Standard is zo goed als uitgeteld en mag, tenzij er een mirakel gebeurt, een plaats binnen de eerste zes vergeten. KV Mechelen, dat volgende zondag naar Sclessin reist, kan daar al een steentje toe bijdragen en de Rouches laten verstaan dat ze dit seizoen niets te zoeken hebben in play-off 1. Al zal KVM-trainer Yannick Ferrera, die vertrouwd is met het reilen en zeilen in Sclessin, beter dan wie ook beseffen dat het geen gemakkelijke klus wordt. Met nieuw puntenverlies voor de Rouches is een revolte niet ver af in de vurige stede. Maar we vermoeden dat Ferrera daar niet wakker van ligt.

Tandpijn

Jammer voor een moedig Westerlo, maar Club Brugge kan de punten ook gebruiken. Hans Vanaken had niet het minste mededogen met de kleppers uit de Kempen die hij, met een aansluitingstreffer en het winnende doelpunt in de slotfase, een tand trok. Aan de ontgoochelde gezichten van de Westerlo-aanhang moet het fameus pijn hebben gedaan. Zaterdag kunnen de kleppers van Jacky Mathijssen, die opnieuw in eigen huis mogen aantreden, al revanche nemen tegen Oostende. Dat is rapper gezegd dan gedaan, want de kustploeg heeft iets goed te maken na de zware opdoffer tegen Anderlecht. En het is hen geraden. Zeg dat mecenas Marc Coucke het gezegd heeft.

Knokken

Zover zijn we dan al. Club Brugge en Anderlecht staan met gelijke punten samen aan de leiding. Het komende weekeinde kunnen de kaarten al helemaal anders liggen. Dat zal van Zulte-Waregem afhangen, dat nu vrijdag te gast is in het Jan Breydelstadion, terwijl Anderlecht zondagavond de honneurs mag waarnemen tegen Racing Genk dat nog moet knokken voor een plaats tussen het half dozijn dat de play-off 1 gaat spelen. En het begint te nijpen voor de ploeg uit het bronsgroene eikenhout. Met een zevende plaats en nog drie reguliere wedstrijden in het vooruitzicht, blijft er niet veel kans om Charleroi of KV Mechelen nog bij te benen. Genk zal moeten borstelen om zich niet te laten kisten. Want alsnog naast de prijzen vallen, dat mogen ze Patrick Janssens niet aandoen.

Spanning troef

Duim omhoog voor de vindingrijke ziel die het scenario uit zijn duim heeft gezogen waar we getuige van zijn in 1B, of de nieuwe versie van de tweede afdeling voor wie er nog moet aan wennen. Het kan nog alle kanten uit in die reeks. Zondagnamiddag weten ze op de Bosuil en op het Lisp hoe laat het is en wie van de twee de beslissende heen- en terugwedstrijden mag spelen tegen Roeselare, met promotie naar de hoogste afdeling als inzet. Ze mogen eraan beginnen met een gelijk aantal punten, maar het doelpuntensaldo is wel ruim in het voordeel van Lierse. Waardoor Antwerp moet winnen en hopen op puntenverlies voor de sloebers van Eric van Meir, want een monsterscore tegen de bezoekers uit Lommel ziet zelfs de grootste optimist niet voor mogelijk. Was het maar al zondag.

Platte rust

Nu is het echt amen en uit voor de veldrijders, die zich nog eens lieten bewonderen in Oostmalle en drie dagen later in Waregem voor ze er definitief het blok op leggen. Het zat Wout van Aert de voorbije weken niet mee. Na zijn overwinning op het WK zat de mot er wat in. Tot voorbije zondag. De gezonde lucht van Oostmalle heeft hem duidelijk deugd gedaan. Er was geen houden aan. Zelfs Mathieu van der Poel moest passen en met bijna een minuut achterstand vrede nemen met een tweede plaats. Ons aller Wout gaat met zijn Sarah uitblazen in de Dominicaanse Republiek en daar op het strand zijn luie botten schuren. Het is hem van harte gegund. Hij heeft lang genoeg zijn nestel afgedraaid.

Ben

Terwijl we zitten af te tellen naar de opening van de Vlaamse wielerklassiekers gebeuren er rare en hoopgevende toeren in het buitenland waar de renners aan hun conditie werken. Ben Hermans heeft, met twee ritoverwinningen en de eindoverwinning in de Ronde van Oman, de vorm al duidelijk te pakken. Het is niet omdat hij er bescheiden bij blijft, dat hij ons niet mag blijven verrassen. Het moet niet altijd tussen de kamelen zijn, hij mag zijn kunsten ook eens op eigen bodem demonstreren. We zullen er een kaars voor branden.

Tim

Dan was er nog Tom Boonen, die in Oman twee keer tegen de korst ging maar toch hoopvol naar de Omloop Het Nieuwsblad vooruitblikt. Om te eindigen met Tim Wellens, die in de slotrit van de Ruta del Sol zijn medevluchters zijn hielen toonde, nadat we eerder al twee ritoverwinningen op Mallorca mochten noteren. Dat belooft voor de voorjaarsklassiekers. Laat maar komen.