Al eens 30.000 euro op je bankrekening gekregen? En dat niet gemerkt? Leen Verbist, Antwerps gemeenteraadslid voor sp.a, kreeg zo’n storting. En zij merkte er niets van. Wij waren haar al een tijdje uit het oog verloren. Haar familie is nochtans uit Wilmarsdonk en Oosterweel afkomstig.

Haar grootouders verhuisden, na een onteigening voor de haven, naar Ekeren. Daar baatten zij achter de kerk het gekende café ‘Den Boterham’ uit. Haar moeder opende een lingeriewinkel in Kapellen. Leen, geboren in 1964, woonde in haar jeugd in Schoonbroek-Rozemaai, de burcht van Ivonne Julliams. Zij studeerde na de humaniora aan de Leuvense Universiteit. Geen domme kracht.

Kafka aan de Schelde

Leen werd later opgemerkt door Patrick Janssens, destijds burgemeester, na liquidatie van Leona Detiège. Janssens zette Leen op de tweede plaats van zijn kartellijst, waarop ook Mark van Peel en Philippe Heylen fungeerden. Zo werd zij schepen en voorzitter van het OCMW in Antwerpen. Na de val van haar broodheer bleef voor haar alleen nog de gemeenteraad over. Daar heeft ze nu ontslag uit genomen.

Waarom? Omdat zij in een kafkaiaans avontuur was geraakt. Leen kreeg namelijk al jaren een bestuurdersvergoeding van Telenet. Het ging om 30.000 euro, een bedrag dat eigenlijk bedoeld was voor de Antwerpse schepen Koen Kennis (N-VA) over wie wij het vorige keer hadden. Koen was Leen opgevolgd bij Telenet, maar hij dacht dat daar geen vergoeding aan verbonden was. Daarom stond die ook niet op zijn intussen gepubliceerde belastingaangifte.

Leen dacht er zich vanaf te maken met te zeggen dat zij de storting niet opgemerkt had. Later verklaarde zij dat de 30.000 euro op een zakenrekening van haar echtgenoot terecht was gekomen. Ook die had ernaast gekeken. Tom Meeuws, Antwerps sp.a-voorzitter, geloofde daar geen barst van. De weinige nog overschietende militanten van de partij evenmin. Tom gaf Leen de raad te verdwijnen. Waar zij vrijwel onmiddellijk op inging.

Verbist gaf zaterdag via een persbericht uitleg bij haar ontslag. “Na overleg met mijn partij (sic) heb ik vandaag beslist om ontslag te nemen als gemeenteraadslid. Ik heb begrip voor de reacties van de basis en de militanten. Ik deel zelf het onbegrip dat ik deze materiële fout van Telenet niet eerder heb kunnen vaststellen. Zoals gezegd is het foutief gestorte, integrale bedrag – na vaststelling – door mij onmiddellijk aan Telenet overgemaakt. Er is geen sprake van persoonlijke verrijking.” Leen heeft het geld niet verbrand, zoals een vorige SP-voorzitter wel deed, met Agusta-steekpenningen. Zij heeft er ook geen nieuwe uitzet mee gekocht. Zij heeft het klaarblijkelijk opgespaard. Want zij kon zomaar losjes, in een oogwenk, het bedrag overmaken aan Telenet.

Interkabel

Koen Kennis had een meer geloofwaardig verhaal. Hij ontdekte de vergissing toen hij vorige week zijn papieren nakeek. “Ik zit in het bestuur van Telenet Vlaanderen omdat ik voorzitter ben van Interkabel, waar ik per jaar 6.100 euro voor krijg. Ik dacht dat de vergoeding van Telenet in het Interkabelverhaal zat”, legde hij aan de pers uit. “Ik heb dat geld nooit gehad. Voorheen had ik het ook niet, dus miste ik het niet. Ik ga het nu storten voor een goed doel.” (Een of andere Vlaams-nationalistische liefdadigheidsinstelling?)

Intussen maakt een zekere Vera Droznik (vastgoedmakelaar; afkomstig uit Letland) zich klaar om op de plaats van Leen Verbist te gaan zitten in de Antwerpse gemeenteraad. Zij is nog laaiend enthousiast. “Ik heb veel ideeën, vooral om jonge ondernemers te stimuleren”, zei ze. De ontnuchtering moet nog komen, want tegenwoordig zit je er in de samenscholing van raadsleden in het Antwerpse stadhuis, maar voor spek en bonen bij. Je komt gewoon niet aan bod, zelfs niet als lid van de oppositie. Leen Verbist heeft dat ondervonden. Nagenoeg iedereen dacht dat zij uit de politiek was verdwenen. Tot de 30.000 euro ontdekt werd die verkeerdelijk op de rekening van haar man was gestort.

Pagadder