Publipart: media viseren eenzijdig N-VA

Verleden week hadden we het er al over, hoezeer de Vlaamse media vooral de N-VA viseren in de Publipart-affaire. Dat kon niet beter geïllustreerd worden dan door de manier waarop Koen Kennis van de N-VA in Antwerpen aangepakt werd. Hij moest voor de camera van de VRT in detail komen uitleggen hoeveel hij nu verdiend had aan welk mandaat bij welk bedrijf. Toen echter bleek dat maar liefst 30.000 euro op de rekening van zijn rode voorgangster Leen Verbist was terechtgekomen “zonder dat ze het opgemerkt had”, was het interview plots bijzonder snel afgelopen. Kort telefoontje nog naar Leen Verbist voor een reactie, maar echt aandringen deed de journalist toch niet.

Terwijl de gewone media van de ene minuut op de andere uitdrukkelijk niet meer geïnteresseerd waren in de mandaten en de vergoedingen van Koen Kennis, bleef op de sociale media het debat voortduren. Dat een sp.a-politica, volgens haar Twitter-tijdlijn dan nog wel gespecialiseerd in vluchtelingen, woonnood en solidariteit, er niet in slaagt 30.000 euro op te merken op de zakenrekening van haar man, dat had in de media nochtans wel enige duiding mogen krijgen.

Is het bijvoorbeeld normaal dat vergoedingen voor mandaten op de “zakenrekening” van een echtgenoot gestort worden? En wij zouden wel eens willen weten hoeveel belastingen de solidariste van de sp.a op die 30.000 euro betaald heeft. Ook de snelheid waarmee ze die 30.000 euro weer kon terugstorten naar Telenet was opmerkelijk – blijkbaar is 30.000 euro maar een habbekrats voor iemand die zich dag in dag uit onvermoeibaar uitslooft voor mensen die aan geen woning raken. Een commentaar over gelezen in uw krant, of iets over gezien op het VRT-nieuws? Neen? Wij ook niet!

2017-08_10_Jancart - Siegfried Bracke de poenschepper (Medium)Diende Bracke Telenets belangen?

Wie het afgelopen week zwaar te verduren kreeg, was Siegfried Bracke. Dat hij nog wat schnabbelde bij Telenet zat enkele politici van sp.a en Groen bijzonder hoog. Meteen werd de link gelegd naar Siegfried Brackes kritiek op de VRT. Vooral Meryame Kitir, sp.a-fractieleidster in de Kamer, vond de band tussen Bracke en Telenet enerzijds, en zijn kritiek op de VRT anderzijds, ongehoord. Volgens haar is de openbare omroep “van iedereen”, en komt het een N-VA-politicus niet toe op de VRT ook maar de minste kritiek te leveren.

Dat is een goedkope en intellectueel (voor zover die term van toepassing is op Meryame Kitir) oneerlijke manier om de terechte kritiek van Siegfried Bracke op de VRT onder de mat te vegen. De lezer van deze rubriek zal het wel met ons eens zijn dat de openbare omroep helemaal niet van iedereen is, hoewel ze met het belastinggeld van iedereen gespijsd wordt. Het volstaat dagelijks naar het journaal of de andere actualiteitsprogramma’s te kijken om de uitspraak van Meryame Kitir in haar ware context te kunnen plaatsen.

Parijs brandt… maar niet in de media

In de Parijse voorsteden zijn al een goede maand rellen aan de gang. Daarbij komt het soms tot gewelddadige confrontaties tussen “jongeren” en politie, en zijn al ettelijke auto’s in de vlammen opgegaan. Veel over gelezen in de media? Natuurlijk niet, want die hadden het veel te druk met Donald Trump. Daarbij is het zelfs al voldoende dat de president van de VS op een persconferentie zijn das wat te veel naar links of naar rechts geknoopt heeft, of het nieuws gaat de wereld rond dat hij alweer een journalist geschoffeerd zou hebben.

Ook de “Dag zonder Immigranten”, een protestactie tegen het beleid van Donald Trump, haalde veel aandacht in de media. Daar stonden dan een paar linkselaars ostentatief bij de gesloten deuren van een restaurant en voor het oog van de camera immigranten keihard te missen. Maar wij hebben zo’n vermoeden dat nogal wat Parijzenaars er absoluut geen probleem van zouden gemaakt hebben als ook het schorriemorrie dat zo lelijk huishoudt in de voorsteden eens een Franse “Dag zonder Immigranten” zou inlassen. Maar van de media mag u dat niet weten.

Links probeert Breitbart dood te knijpen

Het is links dat altijd als eerste op de barricades kruipt om uit te schreeuwen dat de democratie en de persvrijheid alweer in gevaar zijn. Maar als een rechtse nieuwssite zoals Breitbart in de VS enig succes kent, staan ze meteen klaar om het medium de mond te snoeren. Concreet worden bedrijven die adverteren op Breitbart al enkele weken geïntimideerd om daarmee te stoppen, zodat de financiering van die webstek opdroogt. Met succes, want nogal wat grote bedrijven trokken zich al terug, en de inkomsten van Breitbart dalen navenant. Het gaat daarbij over bedrijven zoals 3M, Kellogg’s, L’Occitane en Miele, en nog veel meer. Democratie en persvrijheid, ja dus, maar alleen zolang links de plak kan zwaaien.

PVV-kiezers in De Volkskrant

Hoe verstikkend en onverdraagzaam links zich opstelt wanneer het ergens aan de macht is, bleek alweer uit een lang artikel in de Nederlandse krant De Volkskrant waarin enkele PVV-kiezers zich uiten. Je hoeft in Nederland immers nergens voor je baan te vrezen als je je uit als kiezer van PvdA, GroenLinks, SP of zelfs de gevaarlijk gestoorde Partij van de Dieren, maar o wee als iemand uit je omgeving te weten komt dat je misschien overweegt voor Geert Wilders te stemmen. Dan staan de linkse “democraten” immers klaar om je carrière te breken, riskeer je het gros van je vrienden te verliezen, en maak je zelfs kans uit je familie gestoten te worden. Zoals sommigen ook effectief getuigden in het artikel. En dat allemaal in de naam van de verdraagzaamheid natuurlijk.

Gevolg is dat de these dat PVV-kiezers laagopgeleid zijn welig kan tieren, want niemand met een hoge opleiding en een goede baan durft het aan in de media uitgehangen te worden als een PVV-kiezer. Het viel in het artikel trouwens op dat alleen wie heel stevig in zijn schoenen stond, of ondertussen al gepensioneerd was, met naam en toenaam vermeld durfde te worden. En dan nog enigszins beschroomd was, uit vrees dat misschien één van zijn kinderen toch problemen op het werk zou kunnen ondervinden. Welke Vlaamse krant durft het aan een gelijkaardig artikel te schrijven met kiezers van Vlaams Belang?

Toch verkiezingsdebat op RTL Nieuws

We hadden het verleden week over het premiersdebat op RTL Nieuws dat afgelast werd. Ondertussen blijkt het vervangen te zijn door een verkiezingsdebat. Mark Rutte en Geert Wilders doen niet mee, maar wel de fractieleiders van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP. Dat wordt ongetwijfeld een bijzonder interessant debat: centrumlinkse, linkse en extreemlinkse partijen die even gaan discussiëren hoe het verder moet met Nederland op de vooravond van de klinkende verkiezingsoverwinningen van twee rechtse partijen. En niet één van die vijf fractieleiders die ook maar een schijn van kans maakt om de volgende premier te worden.

Mediahuis verhoogt bod op TMG

Het lijkt erop dat Mediahuis vast van plan is om de Telegraaf Media Groep (TMG) op te kopen. Dit weekend raakte bekend dat Mediahuis zijn bod op TMG verhoogd heeft tot dezelfde prijs die John de Mol bereid is te betalen voor het TMG-aandeel. In een tegenreactie liet John de Mol echter al weten niet van plan te zijn om zijn aandelen aan Mediahuis te verkopen. De hele zaak dreigt een dure grap te worden voor Mediahuis, zonder dat het zicht heeft op een volledige overname van de Nederlandse mediagroep. Dat wordt dus zoeken naar een modus vivendi met John de Mol, of het bod zozeer verhogen dat de gewiekste Nederlandse zakenman er alsnog van overtuigd kan worden afscheid te nemen van zijn participatie in TMG.

Betoging in Barcelona

De ene betoging in Barcelona is duidelijk de andere niet. Zo bazuinden de media de hele zondag uit hoe 160.000 mensen in Barcelona betoogd hadden voor een grotere opvang van vluchtelingen in Spanje. Nu is een betoging van 160.000 mensen inderdaad niet niks, maar toen de afgelopen jaren één miljoen mensen in Barcelona betoogden voor Catalaanse onafhankelijkheid, gaven de media niet thuis. 160.000 betogers op meer dan 46 miljoen Spanjaarden wegen in de media dus zwaarder door dan één miljoen betogers op 7,5 miljoen Catalanen. We vragen ons af hoe dat komt…