De mislukte PS-cdH-regering

De mislukte PS-cdH-regering

De Waalse PS-cdH-regering beloofde bij haar aantreden in de zomer van 2014 politieke vernieuwing in Wallonië. Een belofte die door de Publifin-affaire als een boemerang in het gezicht van Magnette en consorten terugkomt. In 2019 stappen de PS en cdH met lege handen naar de kiezer.

Geen cabinetards meer in de raden van bestuur van publieke instellingen, een doorlichting van de intercommunales, zwaardere straffen voor mandatarissen die zich rijkelijke emolumenten laten uitbetalen,… Om de schade van het Publifin-schandaal (tal van mandatarissen lieten zich betalen voor nepvergaderingen bij de intercommunale) te beperken, kondigde Waals minister-president Paul Magnette (PS) een aantal hervormingen aan. Rijkelijk laat.

Toen de Waalse regering in de zomer van 2014 aantrad, had ze van ‘goed bestuur’ nochtans één van haar speerpunten gemaakt. Een belangrijke rol was weggelegd voor Waals minister voor Lokale Besturen Paul Furlan (PS), die ondertussen ontslag nam. De burgemeester van het Henegouwse Thuin kwam echter zelf in het oog van de storm terecht. Hij bemande zijn kabinet grotendeels met mandatarissen uit zijn eigen gemeente. Zijn adjunct-kabinetschef was bestuurder bij de intercommunale Publifin, een orgaan waarop de minister en zijn kabinet zelf controle moesten uitoefenen. Paul Furlan had beloofd de strijd aan te gaan tegen belangenvermenging in de Waalse overheidsdiensten. Maar hij stelde op zijn kabinet wel Julien Donfut te werk als energie-expert. Julien is de zoon van ex-Waals minister Didier Donfut die momenteel de intercommunale ORES leidt, gespecialiseerd in… de distributie van gas en elektriciteit.

En het probleem situeert zich niet enkel bij de PS. Philippe Buelen, kabinetschef van Waals viceminister-president Maxime Prévot (cdH), moest ontslag nemen uit tal van openbare raden van bestuur omdat er anders sprake zou zijn van belangenvermenging met zijn taak als ministerieel adviseur.

Graaicultuur, vriendjespolitiek, belangenvermenging: de Waalse PS-CDH-regering wou daartegen ten strijde trekken, maar heeft niets gedaan. De maatregelen die Magnette aankondigt, kunnen toegejuicht worden, maar de vraag is of dit tot een fundamentele mentaliteitswijziging zal leiden. Partijvoorzitter Elio di Rupo zegt wel dat Stéphane Moreau (Publifin, Nethys, PS), de spin in het web, moet kiezen tussen zijn bedrijfsactiviteiten en zijn burgemeesterschap van Ans, maar Moreau zit nog altijd op zijn plaats. En het is de PS die hem daar heeft gezet. De Waalse PS-cdH-regering, die de nieuwe politieke cultuur bepleitte, is totaal mislukt. Dat zal haar in 2019 zwaar worden aangerekend. Een deel van de rekening zal wellicht al bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 worden gepresenteerd.

Men zou kunnen denken dat het zo slecht moest lopen omdat een aantal praktijken gewoon verankerd zijn in de Waalse politieke gebruiken. Maar nu spelen ook andere factoren mee. Ten eerste kwam de huidige Waalse regering tot stand na een politiek-strategisch spelletje. Tijdens de federale regeringsvorming na de verkiezingen van 25 mei 2014 werd het voor de PS zeer snel duidelijk dat informateur Bart de Wever (N-VA) relatief ver gevorderd was in de vorming van een federale regering zonder de PS. Om niet op alle niveaus in de oppositie te worden geduwd, trok de PS zich met de cdH terug achter het kanaal Brussel-Charleroi. Het was een coalitie zonder echte inhoudelijke visie. Doel was de machtsbasis in Wallonië te behouden.

Een tweede element is de verziekte relatie tussen voorzitter Di Rupo en de Luikse PS-federatie. Sinds de moord op André Cools in 1991 spelen de Luikenaars tweede viool wanneer topposities moeten worden verdeeld. De ‘Groep van Vijf’ (Stéphane Moreau, burgemeester Willy Demeyer, Alain Mathot, gedeputeerde André Gilles en Waals minister Jean-Claude Marcourt) regelt de Luikse zaakjes liever onderling. De Henegouwse PS’ers Di Rupo en Magnette hebben zich niet te moeien en worden in Luik geminacht. Di Rupo wou met het ontslag van Furlan (een Henegouwer) een signaal sturen richting de Luikse PS-top: doe ook een geste en laat een paar mensen een stap terugzetten. In de Vurige Stede zullen ze eens goed hebben gelachen.

Picard


Tags assigned to this article:
2017-05Li bia bouquetWallonië

Related Articles

Vijf moorden en het Krijtje

Vijf moorden en het Krijtje Niet alleen door de verkiezingen was vorige weekeinde memorabel. Op zaterdag 24 mei stormde een

Koning Filip en koning voetbal

Het moet nu toch niet gekker worden met de capriolen van de Van Saksen-Coburgers. Filip de Taaie vond plots dat

Prof. Urbain Vermeulen overleden: zijn laatste interview aan ‘t Pallieterke

Willen de Europese moslims wel integreren? Op 13 februari overleed professor emeritus Urbain Vermeulen van de KU Leuven en de