2017-08_12_MMMV_171.43 5_Losange (Medium)In Bozar opent deze week een grote tentoonstelling over het werk van Pol Bury met zijn schilderijen, beeldhouwwerken, installaties, juwelen, grafische werken en teksten.

Werk van Pol Bury (1922-2005) komen we al eens tegen in een openbare ruimte. Bekend zijn het zeven meter hoge beeld ‘Capteurs de ciel’, dat in de jaren zeventig voor het Gemeentekrediet in Brussel werd geplaatst, en de ‘Fontein’, die het provinciebestuur van Antwerpen in 1981 aankocht en die straks een nieuwe plek krijgt in het park rond de provincietoren. Beide werken dateren uit de gloriejaren van Bury, die toen al een heel parcours had afgelegd.

Boekhandel in La Louvière

Bury is geboren in de omgeving van La Louvière. Hij ging naar de academie in Bergen en hij kwam in contact met de surrealistische groep in Henegouwen, met René Magritte als grote voorbeeld. Na de Tweede Wereldoorlog brak Bury met het surrealisme en ging zijn belangstelling naar de abstracte kunst. Commercieel gezien was dat niet slim, want de Belgische surrealisten kregen op dat moment internationale erkenning. Jonge abstracte kunstenaars hadden kort na de oorlog alle moeite van de wereld om werk te kunnen exposeren, laat staan te verkopen. Bury opende in La Louvière een boekhandel. Hij gaf boekjes uit waarin de surrealistische humor nazindert. De tentoonstelling in Bozar heeft een aantal van die amusante publicaties verzameld.

Ondertussen experimenteerde Bury met geometrische vormen en stelde vast dat zijn schilderdoeken niet pasten bij het bewegend ritme dat hij in zijn kleurvakken wilde brengen. In de jaren vijftig bleef hij zoeken naar technieken om beweging in zijn beelden te krijgen. De tentoonstelling illustreert dat met mooie werken op doek en op papier.

Langzame beweging en fonteinen

Bury creëerde windwijzers en ontwierp daarna stukken met een elektrische aandrijving omdat hij de snelheid van de beweging wou beheersen. Kurken ballen bewegen, aangedreven door een elektrisch motortje op een houten zigzagstructuur, in open structuren, op een hellend vlak… Het is interessant te zien hoe Bury aandacht schenkt aan de vorm, de ruimte en de beweging die zijn kunstwerken nieuwe energie geven. De traagheid van de beweging werd de grote kwaliteit van zijn sculpturen en installaties. Het heeft iets mysterieus.

In de jaren zestig kreeg Bury tentoonstellingen in Parijs en in de Verenigde Staten. Het daaropvolgende decennium volgden prijzen en bestellingen. De monumentale en bewegende werken in metaal, vooral zijn fonteinen, vielen in de smaak. Die fonteinen zijn uiteraard niet allemaal op de expo te zien. Ze staan verspreid over de hele wereld, ook in Antwerpen. Het zijn harmonieuze gehelen door het ruisende water dat de buizen gracieus doet bewegen en door de spiegelende materialen. Bury werkte ook op miniformaat. Hij maakte juwelen waarbij bollen en staafjes in beweging worden gebracht door de dragers van de sieraden.

De tentoonstelling in Bozar is een uitnodiging om stil en aandachtig te kijken naar de langzame bewegingen in het werk van Pol Bury.

MMMV

Tentoonstelling ‘Pol Bury. Time in Motion’, van 23 februari tot 4 juni, Bozar, Brussel, www.bozar.be