Detail gecensureerd

Vier kinderen van het VNJ werden in Belsele tijdens een stadsspel omsingeld en mishandeld door zes “jongeren” tussen vijftien en achttien jaar oud. De aanvallers eisten geld. De kinderen werden bedreigd met een stroomstootwapen. Eén kind kon ontkomen en de leiding waarschuwen, de drie anderen werden op de grond gegooid, geschopt en geslagen. Eén van hen liep een gebroken vinger op. Deze meer dan verontrustende gebeurtenis haalde enkel de regiobladzijden van de kranten. En de kranten “vergaten” natuurlijk één detail te vermelden. Geen enkele krant schreef dat minstens vier van de daders vreemdelingen waren.

Wat we ons afvragen: hoe zouden de media berichten indien vier zwarte kindjes gemolesteerd waren door zes blanke tieners? De vraag stellen, is ze beantwoorden.

Turkije: geen liveverslaggeving bij aanslagen

RTÜK, de regulator voor de Turkse radio en televisie, heeft besloten dat in het vervolg de gewone programmatie niet meer onderbroken mag worden wanneer in Turkije een aanslag wordt gepleegd. Ook mogen er geen rechtstreekse beelden meer vanop de plaats van de aanslag uitgezonden worden. Onderaan het scherm mag geen balkje meer met “breaking” of iets dergelijks getoond worden. Alleen de beelden en de informatie van de overheden mogen nog weergegeven worden.

Reden voor het verbod is dat RTÜK paniek onder de bevolking zou willen voorkomen. Maar het is duidelijk dat de Turkse regering hiermee haar greep op de media wil verstevigen, en in het bijzonder in het geval van aanslagen de informatiestroom volledig onder controle wil houden. Nu al is het de gewoonte dat bij een aanslag zowel Twitter als Facebook geblokkeerd worden, zodat mensen onderling geen “verkeerde” informatie kunnen verspreiden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die deze week in Turkije op staatsbezoek was, heeft de nieuwe maatregel al meteen veroordeeld. In een democratie zijn de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting cruciaal, zo stelde ze in een lang gesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is echter zeer twijfelachtig of de Turkse president erg onder de indruk was van haar aanmaningen. Zolang er niet geraakt wordt aan de betrekkingen met Turkije, of de onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap niet stopgezet worden, zijn de waarschuwingen van Merkel uiteindelijk niet veel meer dan lippendienst aan een persvrijheid en vrijheid van meningsuiting waar ze zelf in eigen land ook niet zo tuk op is. We kunnen ons immers niet herinneren dat ze de hetzes in de Duitse media tegen PEGIDA of AfD ooit al veroordeeld heeft. Of het eeuwige verschil tussen woorden op een ander, en de daden thuis…

Het blok erop

In november 2015 vierde het Forum van Vlaamse Vrouwen (FVV) haar 40ste verjaardag. Naar aanleiding van die verjaardag plaatsten we in ’t Pallieterke van 5 november 2015 Martien Bode, directrice bij het FVV, op de praatstoel.

Amper een dik jaar later heeft de vzw beslist zichzelf te ontbinden. Die beslissing werd genomen op de algemene vergadering van 17 december jongstleden, en werd in het Staatsblad gepubliceerd op 30 december. Alle personeelsleden worden ontslagen. Het huis in de Bennesteeg wordt verkocht. De ware reden voor de stopzetting van de activiteiten was de vrees dat de organisatie geen subsidies meer zou krijgen van de Vlaamse overheid. Wat zou betekenen dat de betaalde werknemers allemaal op straat zouden komen te staan. Nu kiest men voor de vlucht vooruit en kan men de vereniging in schoonheid ontbinden.

Verder kunnen we u vertellen dat ook het muziekfestival Ten Vrede, een organisatie van het voormalige IJzerbedevaartcomité, ermee ophoudt. Tanend succes in combinatie met stijgende onkosten doen het festival de nek om.

Ter inlichting, de werking van het IJzerbedevaartcomité werd enkele jaren geleden opgesplitst in twee vzw’s. De vzw Bedevaart naar de Graven aan de IJzer staat in voor de instandhouding, het herstellen en verbeteren van de IJzertoren. Die vzw krijgt jaarlijks zo’n 145.000 euro van de Vlaamse overheid. Daarnaast is er de vzw ‘Voor vrede, vrijheid en Verdraagzaamheid’, die de culturele invulling op de weide en in het museum op zich neemt. Het muziekfestival Ten Vrede maakt onderdeel uit van die vzw, die jaarlijks zo’n 380.000 euro ontvangt van de Vlaamse overheid. In 2017 komt er alleszins geen nieuwe editie van Ten Vrede, maar de organisatoren zijn op zoek naar een “nieuwe” invulling. Benieuwd wat dat gaat worden.