Andere graaiers

Tom Balthazar is misschien maar de eerste domino die omvervalt. In Publipart zitten zeventien bestuurders die zichzelf allemaal zeer royale vergoedingen hebben uitgekeerd: in 2015 ging het om 19.000 euro per bestuurder. Dat is niet onwettelijk, wel onethisch. Bij die bestuurders zijn de PS’ers André Gilles, Stéphane Moreau en Alain Mathot, de zoon van de beruchte Guy Mathot. Verder de Gentse schepen Christophe Peeters (Open Vld), de CD&V’er Ignace Dereeper en Patrick Boes, de vroegere kabinetschef van Termont. Gaan die ook ontslag nemen? Eerlijkheidshalve: de Vlaamse graaicultuur was minder extreem dan de Waalse bij Publifin. Daar werd regelrechte fraude gepleegd. De Waalse bestuurders incasseerden vergoedingen voor vergaderingen die in werkelijkheid nooit hebben plaatsgevonden. Dat is in PubliPart nooit gebeurd.

Censuur aan uniefs

De webstek ‘Spiked!’, die al jaren een lans breekt voor vrije meningsuiting (VMU), publiceerde voor de derde keer een ranglijst van alle universiteiten in Groot-Brittannië waarop wordt aangegeven hoe het er gesteld is met de vrije meningsuiting. Het beeld is niet fraai. ‘Spiked!’ gebruikt de kleuren van een verkeerslicht: groen betekent dat er geen beperkingen zijn aan de VMU, oranje betekent dat er zoveel regeltjes zijn dat de VMU de facto in het gedrang komt, en rood betekent dat er actief aan censuur wordt gedaan. Slechts 6 procent van de uniefs in het Verenigd Koninkrijk kreeg groen, 30,5 procent kreeg oranje en maar liefst 63,5 procent kreeg rood. Dat is ontstellend voor instellingen die een veilige haven voor het vrije debat zouden moeten zijn. ‘Spiked!’ toont ook aan dat het probleem snel verergert. Toen ze de lijst in 2015 voor het eerst publiceerden, kregen nog ‘maar’ 41 procent van de uniefs een rode markering. In 2016 was dat al 55 procent, en nu dus die ongelofelijke 63,5 procent. En de ‘grote twee’ in het VK? Cambridge kreeg oranje, maar Oxford kreeg rood. De zeven uniefs die groen kregen, zijn klein tot zeer klein.

De poen van Rode Robbe

Wat een heisa inzake de poenpakkers in de politiek. Maar wat een verschil met rode poenpakker Robbe de Hert. Die kreeg in 2006 zo’n 40.000 euro belastinggeld (lees: subsidies) voor een filmproject toegestopt, en dat geld is gewoon verdwenen. Foetsie. Robbe de Hert wordt niet om uitleg gevraagd. Hem wordt niet gevraagd waar het geld naartoe is, neen, hij krijgt nogmaals van cultuurminister Sven Gatz en de stad Antwerpen zo’n 50.000 euro toegestopt. Een gemiddelde burger zou het niet moeten riskeren. Maar ja, Robbe is dan ook een bloedrode broeder.

Ervaringsdeskundigen

Voor de Evangelische Omroep trok Tineke van der Velde-Zijlstra naar het noorden van Irak. Ze bezocht er vluchtelingenkampen, kinderdagverblijven en traumacentra. Tineke sprak er met veel christelijke vluchtelingen die have en goed hadden moeten achterlaten voor IS, maar ook christelijke hulpverleners en geestelijken. Haar bevindingen waren niet verrassend: “Iedere christen, zonder uitzondering, zegt: ‘Wees niet naïef. In elke moslim zit de mentaliteit van Islamitische Staat.’” Van der Velde-Zijlstra vond dat “confronterend” en “verwarrend”. Dat heb je natuurlijk als je de zaken gewoonlijk bekijkt vanuit de West-Europese mediabubbel. Maar spreek met ervaringsdeskundigen ter plaatse en je wordt gauw verlost van je illusies.

Alleen Moslims en Dhimmi’s

Mevrouw Ybeltje Berckmoes, Kamerlid voor de VVD, is één van de weinige traditionele politici die het taboe op islamkritiek openlijk en resoluut heeft doorbroken. Zij noemde de islam “een gewelddadig geloof” en zij vindt dat onze grenzen gesloten moeten worden voor jonge mannen uit het Midden-Oosten en Afrika die massaal naar Europa afzakken. Zij waarschuwde dat Europa daardoor in een soort Eurabia zal veranderen. “Ik krijg hier geheid gedonder mee, maar I don’t care,” zei Berckmoes. Ze mag bij de volgende verkiezingen niet meer op de VVD-lijst staan. Heeft zij al eerder zulke dappere uitspraken gedaan en wordt ze daar nu voor afgestraft? Of durfde ze pas de waarheid zeggen toen ze toch niets meer te verliezen had? Dat is nog onduidelijk. Maar de reactie van fractievoorzitter Halbe Zijlstra was in alle geval schaamteloos duidelijk: “Dit is een goede verklaring waarom ze niet meer op de VVD-lijst staat.” Bij de VVD, zoals bij de meeste politieke partijen in West- Europa, zijn alleen echte moslims en echte dhimmi’s welkom.