Moeilijke keuzes

In feite was het al maanden duidelijk dat zich in Gent bij de N-VA een probleem stelde inzake het lijsttrekkerschap. Terwijl in andere steden met mondjesmaat de namen werden bekendgemaakt, bleef het in Gent vrij stil. Ja, het zou Bracke worden, of N-VA-Kamerlid Peter Dedecker. Een definitieve keuze werd meermaals uitgesteld. In het nummer van 26 januari, een maand geleden, en lang voor de Telenetaffaire, schreef ’t Pallieterke op blz. 6: “Als twee honden vechten om een been… Die spreuk zou in Gent wel eens van toepassing kunnen zijn. Een naam die dan opduikt, is die van staatssecretaris Elke Sleurs. Het is geen geheim dat de N-VA-top niet wild loopt van de prestaties van Sleurs als staatssecretaris. Door haar eventueel lijsttrekker te maken, zal Sleurs zich moeten concentreren op haar campagne in Gent. Het zou voor de partij een elegante manier zijn om haar binnenkort te laten vervangen als staatssecretaris.”

Amper vier weken later wordt Elke Sleurs lijsttrekster, al komt dat vooral door de rampzalige communicatie van Siegfried Bracke.

Mediatraining

Wie Siegfried Bracke bezig gezien heeft, kan moeilijk aannemen dat die man cursussen “mediatraining” heeft gegeven. Als VRT-journalist gaf hij cursus aan politici, en als politieker gaf hij in 2015 mediatraining aan  journalisten van VTM. Specifiek ging het daar over “interviewtechnieken”.

Dat VTM opleiding geeft aan haar journalisten is logisch. Op de cursus waren ook Paul Jambers, Bruno Wyndaele en Rik Torfs aanwezig. Siegfried Bracke was op dat ogenblik Kamervoorzitter. Wij zouden graag weten of VTM die vier personen een vergoeding gaf. Hallo, VTM?

Administratie

Heeft Bracke gefactureerd aan Telenet, of niet? Hij heeft in ieder geval samen met zijn partner een vennootschap, bvba Archimedes, nog steeds gevestigd op zijn ‘oude’ adres in Mol. Naar we vermoeden, is de bvba vernoemd naar de Griekse geleerde Archimedes. Die ontdekte de “opwaartse kracht”, ook wel de archimedeskracht genoemd. Bracke heeft tot zijn schade moeten ontdekken dat er ook zoiets bestaat als een “neerwaartse” kracht. Of hij daarbij “Eureka, Eureka” geroepen heeft, betwijfelen we ten zeerste.

Links probeert Breitbart dood te knijpen

Het is links dat altijd als eerste op de barricades kruipt om uit te schreeuwen dat de democratie en de persvrijheid alweer in gevaar zijn. Maar als een rechtse nieuwssite zoals Breitbart in de VS enig succes kent, staan ze meteen klaar om het medium de mond te snoeren. Concreet worden bedrijven die adverteren op Breitbart al enkele weken geïntimideerd om daarmee te stoppen, zodat de financiering van die webstek opdroogt.

Met succes, want nogal wat grote bedrijven trokken zich al terug, en de inkomsten van Breitbart dalen navenant. Het gaat daarbij over bedrijven zoals 3M, Kellogg’s, L’Occitane en Miele, en nog veel meer. Democratie en persvrijheid, ja dus, maar alleen zolang links de plak kan zwaaien.

Mediahuis verhoogt bod op TMG

Het lijkt erop dat Mediahuis vast van plan is om de Telegraaf Media Groep (TMG) op te kopen. Dit weekend raakte bekend dat Mediahuis zijn bod op TMG verhoogd heeft tot dezelfde prijs die John de Mol bereid is te betalen voor het TMG-aandeel. In een tegenreactie liet John de Mol echter al weten niet van plan te zijn om zijn aandelen aan Mediahuis te verkopen. De hele zaak dreigt een dure grap te worden voor Mediahuis, zonder dat het zicht heeft op een volledige overname van de Nederlandse mediagroep. Dat wordt dus zoeken naar een modus vivendi met John de Mol, of het bod zozeer verhogen dat de gewiekste Nederlandse zakenman er alsnog van overtuigd kan worden afscheid te nemen van zijn participatie in TMG.