Dienstmededeling

Naar wij uit nog onbevestigde bron vernamen, heeft de grote Turkator een dienstmededeling gericht tot zijn ministers: “Indien men u het spreken in België wil beletten, begeef u spoorslags naar Gent, kraak er een huis en alles komt in orde. En doe Daniel de groeten.”

Ideetje

CD&V-voorzitter Wouter Beke wil de vrije meningsuiting zoveel mogelijk handhaven – lof zij met hem – en geval per geval bekijken of Turkse verkiezingsmeetings in ons land verboden moeten worden. Zullen we eens een parlementslid van de HDP of iemand van de Gülenbeweging uitnodigen om hier te komen spreken en zo die vrije meningsuiting te testen, Wouter?

Onschuldig

Bij de opening van De Krook, de nieuwe Gentse stadsbibliotheek, kon de bezoeker onder andere een spelletje spelen waarbij geprobeerd moest worden om snel op het hoofd – de foto, welteverstaan – van Siegfried Bracke te kloppen. “Het was maar een spelletje”, wordt dat afgedaan. Stel dat je daar een exotisch huisbezetterstype had gehad i.p.v. Siegfried Bracke, Els Keytsman had er binnen de vijf minuten gestaan.

Monetaire maatregel

Financieel nieuws. Turkije is zo boos op Nederland, dat het aandeel van Nederland in de miljardensteun van de EU aan Turkije van de voorbije decennia zal worden teruggestort aan Nederland. Geen nazigeld voor Turkije.

Het eurakel

De voormalige “president” van Europa, Herman van Rompuy, heeft georakeld dat Marine Le Pen de verkiezingen in Frankrijk níét zal winnen. Wij beginnen nu voor het eerst te geloven dat ze dat dus wel zal doen.

Diplomatisch

Uit doorgaans weinig betrouwbare bron hebben wij vernomen dat de Nederlandse minister-president de relaties met Turkije snel wil herstellen. Als gebaar van verzoening zou Mark Rutte daarom een lading bananen hebben laten overhandigen aan de Turkse ambassadeur.

Naspeuringen

Wij zijn nog niet op onderzoek gegaan naar de huisvredebreuk plegende Roma die in Gent een huis bezet – “gekraakt” – hebben, maar zouden wel wat onderzoek willen zien naar de maffiaorganisatie die mensen hierheen haalt en aan een huis “helpt”. Ja toch?

Achter het net gevist

Net wilden wij de Duitse satiricus Jan Böhmermann boeken om één van onze talrijke redactiebacchanalen op te vrolijken, of wij kregen te horen dat hij het komende jaar volgeboekt is. Hij onderneemt naar verluidt een wereldtour langs Nederlandse steden en dorpen, om het over de Turkse politiek te hebben. En hij neemt een geit mee.

Bibberen

De Unie van Europese Turken en Democraten, een Erdoganclubje, wilde het Antwerpse Sportpaleis afhuren voor, officieel, een referendummeeting. Ze hebben plaats nodig voor 30.000 tot 40.000 mensen. Combineer dat met de dubbele nationaliteit en dan kan men enkel vaststellen dat hier een stevige vijfde colonne zit.

Mysterie

Waarom Roma in Oost-Europese landen een slechte reputatie hebben en niet graag gezien zijn? We hebben er gewoon geen idee van.

Stroppenstad

Uit onverdachte bron vernemen wij dat Gent weldra de titel krijgt van meest gastvrije gemeente van het land. Tevens zullen aan de gemeentegrenzen overal borden worden gezet met volgende slogan: “Welkom in Gent, gastvrije gemeente.”

Zo dus

Beminnelijk als wij zijn, hebben wij onze grote vriend de Turkator al laten weten hoe hij er kan voor zorgen dat zijn ministers toch ter plaatse geraken en kunnen spreken in onwillige West-Europese landen. Men neme een vliegtuig en een parachute…

Krachtdadig

Het Zweedse hof van beroep herroept een eerdere juridische uitspraak en wil vijf Afghaanse tieners die een andere Afghaanse tiener verkracht hebben, het land uitzetten. Dat onze kinderrechtencommissaris nog niet in een kramp is geschoten en gevraagd heeft om Zweden de oorlog te verklaren!

‘t Kan verkeren

Ondertussen geruime tijd geleden, werd overal gepleit voor het gebruik van biobrandstoffen, omwille van het milieu. Nu wil de milieucommissie van het Europees Parlement drastisch de kweek van grondstoffen hiervoor tegengaan, omwille van de dramatische kaalslag waartoe dit leidt. Of hoe de oplossing van het ene moment de gruwel van het andere wordt.

Alternatief

Op vrouwendag zette vrouwentijdschrift Flair de strijdbare moslim Yasmien Naciri mét hoofddoek op de omslag. Volgend jaar kiezen ze ongetwijfeld voor een zelfbewuste jonge non! Echt!