2017-10_13_Boek Breien tijdens de Grote Oorlog (Medium)De boeken in de reeks “De Grote Oorlog: kroniek 1914-1918” verschijnen halfjaarlijks. Doorgaans brengen ze grondige analyses en voor eenieder toegankelijke achtergrondverhalen, zonder vakjargon, over allerhande aspecten omtrent de Eerste Wereldoorlog. De delen bevatten op zichzelf staande artikels.

In het 33ste boekdeel staan er onder meer studies over de oorlog in de Italiaanse Dolomieten, de nefaste rol van Winston Churchill als minister van Marine en als voorvechter van het tankwapen, de grensschendingen van het Nederlandse luchtruim door Duitse zeppelins en de bescherming van het vogelbestand in het neutrale Nederland. Een leuke bijdrage met tal van anekdotes is het artikel over het breiwerk van Nederlandse vrouwen en meisjes ten behoeve van de gemobiliseerde soldaten. Iedere soldaat een bivakmuts, luidde het motto. Het Nederlandse leger bezat een schrijnend tekort aan warme kledij. Vandaar dat moeders, zussen, verloofdes en echtgenotes in deze behoefte voorzagen.

Het boek bevat ook een artikel over Peter Kollwitz, zoon van de beroemde kunstenares Käthe. Opvallend is dat de auteur ervan het boek van de Vlaamse Kathelijn Vervarcke (in 2013 verschenen) niet lijkt te kennen. Buiten deze tekortkoming niets dan lof voor het veelzijdige en blijvend interessante initiatief.

Pieter Jan Verstraete

“De Grote Oorlog: kroniek 1914-1918: essays over de Eerste Wereldoorlog, deel 33”. Soesterberg, Aspekt, 2016. Ill., 308 blz. gen., 24,95 euro.

ISBN 978 94 6338 001 0