De erfenis van tante Fabi

Pallieterke,

De familieleden van tante Fabi, neven en nichten in grote getallen – bij de begrafenis verkleed als het Spaanse zangkoor – hebben ons een grote neus gezet en zijn, letterlijk, met de kroonjuwelen gaan lopen na haar begrafenis.

Villa Astrida, gedurende dertig jaren het buitenverblijf van nonkel Bo en Tante Fabi in het Andaloesische Motril werd bij de verdeling toegewezen aan het “Hulpfonds van Koningin Mathilde” om deze laatste toe te laten haar filantropische en sociale actie voort te zetten. Via een slinks omwegje heeft dat Spaans zangkoor echter de hand kunnen leggen op villa. Omdat ze nu niet meer weten wat ze zouden aanvangen met dit groots en 2,6 ha groot domein aan de rand van de zee met een prachtig strand, hebben ze er niet beter op gevonden dan het te verkopen aan een projectontwikkelaar. Die wil het domein ombouwen tot een vijfsterrenhotel met maar liefst 120 kamers, verdeeld over 3 verdiepingen.

En zo zullen we in de toekomst mogelijk in pecuniaire problemen geraken. We kunnen misschien dezelfde truc toepassen als Leopold II in 1909. Die verkocht toen twee bijna identieke schilderijen van Van Dyck. De truc was echter dat het origineel naar een Amerikaanse kunstkenner ging en dat een vervalste kopie ervan verkocht werd aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.

Wij hadden de indruk dat mijn papa het kasteel van Laeken in een belabberde toestand achtergelaten heeft en zijn geld liever in grote boten stak. Ik heb reeds enkele weken geleden melding gemaakt van verbouwingen in het koninklijke park. Maar er is meer werk in het vooruitzicht: dakdekkerswerkzaamheden om de lekken van het dak te dichten, schilderwerken – en ik bedoel niet de make-up van Matil, voorbereidingswerken voor de jaarlijkse opening van de koninklijke serres, diverse heropfrissings- en herstellingswerken. Ook de brandladder moet een nieuw laagje krijgen. Die gebruik ik wel eens om te ontsnappen aan de toorn van ons Matil. Er staat mij nog veel en hard werk te wachten in en rond het kasteel. Gelukkig neemt ons Matil de honneurs waar bij de “Audiences”, zoals zij die noemt.

Voor alle fans van Hare Majesteit die ter gelegenheid van haar verjaardag een kaartje gestuurd hebben en nog geen antwoord mochten ontvangen, gelieve hiernaast een kopie van haar dankkaartje te vinden. Toen ik ons Matil er opmerkzaam op wilde maken dat ze een deel van haar fans in de kou liet staan door haar eentalige boodschap, stak ze haar rechterhand op met één vinger naar boven gericht en zei: “Soals kewoonlek, voor de flamins la même chose”. Ik denk dat ze een deel van haar volgelingen dreigt te verliezen!

Enfin, de royale groeten uit Laeken van uw koning, Hare Majesteit de koningin, de kroonprinses en de ganse sibbe.

Flupke van België