2017-13_15_MAD-Bulgaar (Medium)Goed hervormd

Met onze excuses aan de supporters van OH Leuven, Tubeke, Cercle Brugge en Lommel. Het was ons bijna ontgaan dat er nog zoiets bestaat als de play-off 3 in de Proximus League (1B), met als inzet behoud in 1B of degradatie naar de eerste amateurs. Zo blijven ze nog een aantal weken bezig. Ze hadden maar beter hun best moeten doen. Dan hadden ze ook kunnen genieten van een overbruggingsperiode van maar liefst vijf maanden zoals die de Antwerpspelers gegund is. Met dank aan de uitvinders van de hervormde competitie. En in de hoop dat ze er op de Bosuil geen vadsige periode van maken.

Met alle Chinezen

Onze correspondent in Leuven is opgelucht. Hij heeft niets tegen Chinezen, maar ze moeten met hun handen van zijn club blijven. Dat was nu precies wat een goed gespekte Chinese slome duikelaar niet van plan was. Hij wou OH Leuven kopen. Het huidige bestuur had voorbarig al een principeakkoord ondertekend en zag de yuans al met bakken binnenstromen. Dat was niet naar de zin van een aantal bekende Leuvenaars en al evenmin van een vijftal bedrijfsleiders. Die staken de koppen bijeen en wensten de Chinees salut, de kost en de wind vanachter. Zaak geklasseerd. OHL blijft in Vlaamse handen. En het huidige bestuur mag zijn biezen pakken. Liever vandaag dan morgen.

Prinselijke gelukwensen

Er is wat afgekoerst de voorbije week. Het begon al met Dwars door Vlaanderen. Wie had durven voorspellen dat die wedstrijd zou gewonnen worden door Yves Lampaert mag zijn vinger opsteken. Niet allemaal tegelijk. Twee dagen later moesten we op post zijn in Harelbeke voor de E3 Prijs. Waarop onze gewezen lijfkrant een opstoot kende van vaderlandsliefde. “België boven” kon niet groot genoeg op de voorpagina van de sportbladzijden staan omdat het ereschavotje werd ingenomen door Greg van Avermaet, Philippe Gilbert en Oliver Naesen. Het drietal mocht als apotheose de gelukwensen in ontvangst nemen van niemand minder dan prins Laurent. Een mens zou voor minder de ziel uit zijn lijf rijden.

Laat de Ronde maar komen

De Ronde van Vlaanderen komt eraan. Dan wordt er gewikt en gewogen wie de topfavorieten zijn en hoe we hun kansen moeten inschatten. Dat Greg van Avermaet in bloedvorm is, weten we inmiddels na zijn overwinningen in de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en in Gent-Wevelgem. Drie Vlaamse opwarmingsklassiekers op rij. Maar de Ronde is nog van een andere orde. Maar goed ook, anders zou het maar een saaie bedoening worden. Waarmee we niet willen gezegd hebben dat we Van Avermaet de overwinning misgunnen. Verre van. Er zijn er velen die op de loer liggen om hem van zijn voetstuk te halen. Onze strategische plaats langs de omloop is al gereserveerd. Laat maar komen die Ronde en vooruit met de geit.

Het verschil

Wie naar het Koning Boudewijnstadion was gekomen om een match te zien tussen de Rode Duivels en Griekenland was eraan voor de moeite. Ze kregen alleen eenrichtingsvoetbal te zien. Met eerst elf, daarna tien en uiteindelijk negen Grieken, die amper over de middenlijn geraakten en bewust tijd wonnen. Dan is het de kunst om een antwoord te vinden op dat soort antivoetbal. Op dat gebied waren de slome duiveltjes nog wat groen achter hun oren en misten ze duidelijk de spelmakers De Bruyne en Hazard, die als het eropaan komt het verschil kunnen maken.

Neuzen

Over het tegendoelpunt van de lepe Grieken zijn we vlug uitverteld. Ciman liet zich als een miniem bij de neus nemen; figuurlijk. Wat we over de vrijpostige Dries Mertens niet kunnen zeggen. Die nam, waarschijnlijk geïrriteerd door het Griekse getalm, Tzavellas letterlijk bij de neus. Een komische scene die hem geel kostte. Want het is niet omdat wij ermee konden lachen dat de scheidsrechter het ook amusant vond.

Overbodige reis

Kort na de interland tegen Griekenland trokken de Rode Duivels naar de Russische stad Sotchi, aan de Zwarte Zee, om een oefenmatchke af te haspelen. Waarom? Niemand die het weet, behalve dan de voetbalbond, die er naar verluidt 300.000 euro aan overhoudt. Dat is altijd meegenomen. Dat nogal wat spelers het een overbodige reis met veel ongemakken vonden, werd door de KBVB weggewuifd. Thibaut Courtois spaarde alvast zijn kritiek niet. “Een oefenwedstrijd in Rusland en de verre verplaatsing zijn niet om vrolijk van te worden. Ik zie ook niet in wat we er kunnen van opsteken met het oog op het WK. Maar als het zo beslist is, moeten we ons daarbij neerleggen.” Dat laatste vond de penningmeester, terwijl hij zijn kas opmaakte, een gewettigde opmerking.

Op de goede weg

Het is ooit anders geweest bij onze noorderburen. De periode van het sprankelende champagnevoetbal waarmee Oranje destijds uitpakte, ligt al een tijd achter de rug. Vorige zaterdag verloor Nederland kansloos tegen Bulgarije. Daardoor begint de Hollandse frut danig zuur te worden. De kans is niet gering dat Oranje na het EK in Frankrijk ook het WK in Rusland gaat mislopen. Met de voor de hand liggende ingreep dat bondscoach Danny Blind werd ontslagen. Hij kan in de vrije tijd die hem nu gegund is misschien solliciteren naar een plaats als komiek. Want dat droge humor hem niet vreemd is, bewees hij met deze dooddoener: “We waren nochtans op de goede weg.” Waarop heel Nederland zich niet kon inhouden van het lachen.

Afrika boven

Waar brandt de lamp? Als we de exodus van trainers naar het zwarte continent als waardemeter nemen, moet het ergens in Afrika zijn. Georges Leekens gaf het voorbeeld, maar werd door de Algerijnen gewogen en te licht bevonden. Hugo Broos vergaat het helemaal anders met de nationale ploeg van Kameroen, die de Africa Cup won. Hij wordt er nog altijd als een soort tovenaar aanbeden. En dan is er Marc Wilmots, die zijn geluk is gaan zoeken in Ivoorkust. Hopelijk spuien zijn kroezelkoppen minder gif en gal dan wat hij als bondscoach bij ons te verduren kreeg.