De vergeten Vlaams-Waalse kloof op de arbeidsmarkt

De jobmarkt trekt al een tijdje aan. Zo kwamen er vorig jaar netto 59.000 banen bij. Een record sinds de financiële crisis. Ondertussen daalt ook het aantal werklozen. Maar deze Belgische cijfers maskeren grote regionale verschillen. De werkloosheid in Vlaanderen bedraagt amper 5 procent, in Wallonië is dat bijna 11 procent en in Brussel 17,2 procent. Een Waalse en Brusselse inhaalbeweging is weinig realistisch. Lees meer …

Visumkwestie: het EU-Hof houdt de boot af

Theo Francken heeft zijn slag thuisgehaald. Het Europees Hof heeft beslist dat België niet verplicht is een humanitair visum te verlenen aan het Syrische gezin dat zich had aangeboden bij de Belgische ambassade in Libanon. De inzet was hoog en de beslissing van het Hof was zeker geen vooraf uitgemaakte zaak. Francken en zijn Europese collega’s belast met migratie slaken nu een zucht van verlichting. Maar is er wel reden tot veel vreugde? Lees meer …

Blijft de taalwetgeving een vodje papier?

De Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters (ex-N-VA, nu onafhankelijk) en Barbara Pas (Vlaams Belang) luiden dezer dagen de noodklok over de manifeste taalwetovertredingen in Brussel. Die blijven schering en inslag. Meer nog: niemand lijkt er zich veel van aan te trekken, want de overtredende overheden lijken wel onaantastbaar. En daar wringt het schoentje. De drie Vlaams-nationalistische Kamerleden namen dan ook wetgevende initiatieven om de toepassing van de taalwetgeving afdwingbaar te maken. Lees meer …

De Turken komen!

Mag de Turkse regering in Europa verkiezingsmeetings houden in het kader van het op handen zijnde referendum over meer macht voor president Erdogan? Met die vraag worstelen meerdere EU-lidstaten. In Duitsland werden zulke bijeenkomsten in enkele steden door de plaatselijke overheid verboden. Nederland wil hetzelfde doen, maar dan op zijn hele grondgebied. De Oostenrijkse kanselier wil zelfs een verbod in de hele EU. Vanwaar dat plotse opbod? Lees meer …

Interview met Veerle Wouters en Hendrik Vuye

“Belgische grendels doorbreken draait om politieke moed”

Alarmbellen, belangenconflicten, dubbele meerderheden, paritaire ministerraad … dit land zit verstrikt in grendels. Het zet de Vlaamse meerderheid klem, want verankerd in de Grondwet. Of toch niet? “Dit is een draak van een misvatting”, stellen Kamerleden Vuye en Wouters in hun nieuw boek. De Belgische geschiedenis is immers een aaneenschakeling van ‘ongrondwettelijkheden’. En dit kan probleemloos, de ervaring leert dat deze feitelijke machtsuitoefening daarna wordt rechtgezet. Waar wachten Vlaamse politici op?  Lees meer …

‘Cyber security’ Zeventien geheime diensten informeren Donald Trump

De Amerikaanse inlichtingendiensten blijven erbij dat Rusland de presidentsverkiezingen in 2016 heeft proberen te beïnvloeden, voornamelijk door het binnendringen in de computers van de Democraten en het hacken van het mailverkeer van Hillary Clinton. Of er echt schade is berokkend, zullen we wel nooit te weten komen, maar ‘cyber security’ zal in de toekomst ongetwijfeld de hoofdmoot zijn van de activiteiten van alle Europese en Amerikaanse spionage- en contraspionagediensten. In de Verenigde Staten zijn ze met niet weinig, de diensten die Donald Trump voortaan op de hoogte moeten houden over alles wat er in de wereld reilt en zeilt. Alhoewel… Lees meer …

 

abonneer-nu