Wat in 2019? Zonder CD&V en met Ecolo/Groen

Zelfs zonder de peilingen die een verdere versnippering van het politieke landschap voorspellen, zitten velen in de Wetstraat nu al met de handen in het haar. Welke coalities zullen na de federale en deelstaatverkiezingen van 2019 kunnen gevormd worden? Drie tendensen tekenen zich al af: Charles Michel wil koste wat het kost premier blijven, de N-VA blijft op Vlaams niveau ‘incontournable’ en de gefrustreerde CD&V moet desnoods vervangen worden door de opnieuw machtsgeil geworden groene partijen. Lees meer …

Geld geven aan Hoorn van Afrika is (opnieuw) zinloos

We worden gevraagd opnieuw geld te geven om een hongersnood in Afrika te bekampen. En wie dat niet doet, is een gewetenloze egoïst. Maar is dat wel zo? Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (Food and Agriculture Organization, FAO) van de Verenigde Naties wordt er vandaag voedsel geproduceerd om 12 miljard monden te voeden. En Nobelprijswinnaar Amartya Kumar Sen toonde al aan dat hongersnood niets met een gebrek aan voedsel te maken heeft, maar met politiek. Lees meer …

60 jaar EU en de lange vrede

Mijn ouders hebben een wereldoorlog meegemaakt. Mijn grootouders hebben er zelfs twee doorstaan. Maar het zijn niet zij die in uitzonderlijke tijden leefden. Oorlog was ooit een bijna permanente realiteit in Europa. Professor Peter Brecke van het M.I.T. berekende dat, van het jaar 1400 tot heden, in Europa gemiddeld meer dan één gewapend conflict per jaar uitbrak. Het zijn dus wij die een abnormale periode van lange vrede meemaken. Lees meer …

Gents referendum zorgt voor politieke hoogspanning

Op het stadhuis hebben ze lang gehoopt dat er van een referendum over het circulatieplan niets in huis zou komen. Maar nu, op een week voor de invoering van dat plan, is het toch zover. IntelliGent Mobiel presenteerde het stadsbestuur een stapel petitielijsten, ondertekend door meer dan dertigduizend Gentenaars. Hiermee dwingen ze een referendum af en voeren ze de politieke druk op. Lees meer …

80ste Vlaams-nationaal Zangfeest: Levende traditie en frisse vernieuwing

Dat het Zangfeest nog lang niet dood is, bewees de tachtigste uitgave van vorige zondag. Een mooie opkomst van enkele duizenden overtuigde en enthousiaste Vlamingen, zij het dat er aan de zijkanten van het podium toch enkele plaatsen leeg bleven. Als men die plaatsen volgend jaar kan opvullen met jongeren, dan is de toekomst verzekerd. Want ook al zijn er jongeren aanwezig, toch staat hun aantal niet in verhouding tot het oudere publiek. Lees meer …

Mohamed R: “Jullie hebben een aanslag nodig. Anders stopt het gepolariseer nooit.” (satire)

Mohamed R is er niet goed van. Vorige week reed de man aan een rotvaart over de Meir met in zijn koffer een riotgun en ninjazwaarden. Een terrorist volgens rechts, een onschuldige dronken lapzwans volgens links. “Zo ga je toch niet met mensen om”, zegt Mohamed R, “ik heb al een brief geschreven aan Unia. Ze gaan iedereen aanklagen die die dag niet spontaan onder mijn wielen is gesprongen.” Lees meer …

 

abonneer-nu