In Gent moet je met twee zijn om een brood te kopen. Iemand die naar de bakker gaat en iemand die thuis blijft om te beletten dat het huis gekraakt wordt.” Gent, gedoogstad voor krakers, doet zijn reputatie weer alle eer aan. Een groep Roma bezet een huis waarvan de eigenaars voor enkele maanden in het buitenland zijn.

Onze burgemeester, “kan niets doen”. Politie en gerecht staan erbij en kijken ernaar. Binnengaan is huisvredebreuk. De eigenaars van het herenhuis (hoogopgeleide blanke middenklasse) riepen luid op Facebook dat ze hun huis terug willen voordat het volledig vernield is. Zo ging de bal aan het rollen. Ondertussen zijn de eigenaars flink gekalmeerd, geschrokken van de “racistische” reacties. Zij blijken rechtstreekse banden te hebben met de PvdA, Antifascistisch Front, enzoverder. Net het milieu dat Roma bij het kraken met raad en daad bijstaat. Victoria de Luxe en konsoorten drongen zich in eerdere gevallen op als bemiddelaars tussen krakers en eigenaars. Een beetje gênant toch, dat nu niet een vuile rijke projectontwikkelaar slachtoffer is, maar iemand uit hun eigen kring.

Of is dat geen toeval? De burgemeester, hij kan niets doen, zegt hij, en haalt meteen een schrijnend verhaal boven van krakers in een woning van een oud vrouwtje dat drie weken in het ziekenhuis lag. Kijk, dat begrijpen wij echt niet. Waarom heeft hij dan niet al veel eerder aan de alarmbel getrokken? Waarop heeft hij gewacht om de parlementsleden (eerst en vooral die van zijn partij) eens goed aan hun oren te trekken?

Iedereen weet dat in Gent gekraakt wordt, maar tot nu ging het vooral over huizen in renovatie, panden bestemd om te slopen en ook heel wat sociale woningen op het moment dat er geen huurder in zat. Maar wat blijkt nu? Ook bewoonde woningen worden gekraakt! Het is de burgemeester die dat komt vertellen! En daar kan hij niets aan doen!

Sterker nog, hij vindt nog altijd dat een verbod op kraken niet te streng mag zijn. Het eeuwige uiterst linkse verhaal van arme daklozen die geen andere mogelijkheid hebben dan in het huis van iemand anders in te breken. Met ons slecht karakter begrijpen we eigenlijk niet zo goed hoe er nog daklozen kunnen zijn in Gent, de progressieve lichtbaken van Europa. Daklozen zijn toch de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur, nietwaar? De vorige Roma krakers kregen uiteindelijk een legertje welzijnswerkers om hen te begeleiden en ze belandden in sociale woningen.

Daarmee was het probleem opgelost, tot de volgende groep Roma toekwam. Gaat het in dit geval om nieuwkomers, of om mensen die al een poos in onze stad rondzwerven? Dat moet nog blijken. Er rammelt veel aan dit verhaal en elke dag komt iets nieuws boven. Dat ze in het station Sint-Pieters sliepen, is alvast een fabeltje, want daar gaat ‘s nachts alles op slot. De burgemeester verklaart nu dat het geen krakers zijn maar huurders. Het is een kwestie van tijd voordat de Gentse belastingbetaler mag inspringen om die groep “slachtoffers” van een malafide verhuurder te hulp te snellen.

Messenzwaaier in Ledeberg

Zondagochtend 5 maart, een groep protestanten, leden van de evangelische kerk, houdt een viering in een gebouw op Ledebergplein. Een man in een lang gewaad komt binnengelopen, zwaaiend met een groot mes. Hij bedreigt de mensen en zegt dat hij hen gaat doden. Enkele aanwezigen kunnen de man overmeesteren en in bedwang houden tot de politie er is. Enkele tientallen agenten komen te hulp. Buiten op het plein lopen honderden mensen op de zondagsmarkt. En toch stond dit verhaal maandag niet in de krant, ook dinsdag en de rest van de week niet. Ooggetuigen spreken van een man van allochtone afkomst met een mes van veertig tot vijftig centimeter lang. Iemand een reactie gehoord vanop het stadhuis? Niet interessant genoeg voor de Gentse lokale persjongens? Even een denkoefening maken: stel iemand loopt een moskee binnen met een …

Mathildis