Steeds meer inwoners van Noord-Ierland verlangen naar een samenvoeging met de Ierse Republiek. Het is niet verbazend dat de Iers-katholieke onafhankelijkheidsbeweging het in Noord-Ierland goed doet, zowel op straat als in het stemlokaal. De voornaamste partij, Sinn Féin, heeft sinds een tijdje een nieuwe aanvoerder. Of beter, een aanvoerster.

Maandagavond vond in Brussel een optreden plaats van een Iers koor, ‘High Hopes’. Niks speciaal, zult u denken. ‘High Hopes’ bestaat echter uit mensen die dakloos zijn of waren. Zij worden bijgestaan door werknemers uit de zorgsector die gespecialiseerd zijn in het bieden van hulpverlening aan daklozen. Ook het Leger des Heils is betrokken bij het warmhartige project. Kunst kan de wereld misschien niet redden, maar door samen te zingen vonden de daklozen, sinds twee jaar, steun en begeleiding bij elkaar. ‘High Hopes’ duikt binnenkort een studio in om een album op te nemen. Gehoopt wordt op het vinden van een platenlabel dat de uitgave mee wil financieren. “Indien dit niet het geval is, dan zal de cd er sowieso komen, in eigen beheer”, liet de dirigente van het koor ons weten.

Katholieken en protestanten

Er beweegt een en ander op het Ierse eiland, zowel in Noord-Ierland, dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort, als in de Ierse Republiek. Wat hebben beide regio’s in het recente verleden niet allemaal voor hun kiezen gekregen? Er waren, uiteraard, de problemen tussen katholieken en protestanten. Er was de financiële crisis, die de bankensector in Ierland deed instorten. Na zware saneringen is de Ierse Republiek er weer bovenop gekomen. Na regen komt zonneschijn. In Noord-Ierland neemt de polarisatie tussen katholieken en protestanten dan weer toe. Niet zozeer omwille van de puur religieuze verschillen, wel omdat de scheidingslijn tussen pro-Brexit (Britse unionisten) en contra-Brexit (republikeinen) door die twee christelijke bewegingen loopt.

Volgende week zal Theresa May, de Britse Prime Minister, officieel de Britse afscheiding van de EU in gang zetten, zo bevestigde haar woordvoerder. De Republikeinen van het links-nationalistische Sinn Féin zien dit allerminst zitten. Een parlementslid van de partij stelde het voor enkele dagen kordaat: “Theresa May, de grens tussen Ierland en Noord-Ierland komt er niet. Je kan jouw grens steken, daar waar de zon nooit schijnt”, aldus de grofgebekte Martina Anderson.

Hereniging met Ierland

Anderson is niet de enige prominente vrouw binnen Sinn Féin. De nationalistische partij uit Noord-Ierland heeft sinds eind januari van dit jaar een nieuwe leider, de veertigjarige Michelle O’Neill. Zij nam het stokje over van Martin McGuinness. Sinn Féin bestuurde tot voor kort Noord-Ierland samen met de conservatieve Britse unionisten van DUP. Het kabinet kwam echter vroegtijdig ten val. De nieuwe verkiezingen brachten een mooie kans voor Michelle O’Neill om uit de schaduw van McGuinness te treden. Die zag een nieuwe campagne niet meer zitten omwille van gezondheidsproblemen. Hij overleed eerder deze week op 66-jarige leeftijd aan een hartaandoening.

De jongste verkiezingen legden Sinn Féin in Noord-Ierland geen windeieren. De partij won aanzienlijk en boog een achterstand van tien zetels op de protestantse DUP om naar welgeteld één zetel. Steeds meer katholieken hopen op een hereniging met de Ierse Republiek. Zeker in tijden van onzekerheid (lees: Brexit), verlangen veel Noord-Ieren naar de welvaart van de Republiek.

Vrouw aan de top

Wie is die nieuwe, populaire vrouw die de lakens uitdeelt bij Sinn Féin in Northern Ireland? De verkiezingen werden gewonnen dankzij een campagne die inzette op verbreding. Michelle O’Neill is niet voor niks de eerste partijleider van de Noord-Ierse tak van Sinn Féin die op persoonlijk vlak geen lidmaatschap van de gewapende verzetsbeweging IRA heeft gehad. “O’Neill groeide op na de wapenstilstand. Zij heeft zelf geen band met het gewapende verleden. Haar imago is ongeschonden”, meldt ‘The Guardian’.

In 2016-2017 diende zij als minister van Volksgezondheid. Ze bekleedt echter al sinds 2011 een ministerspost. Vijf jaar lang was ze minister van Landbouw en Regionale Ontwikkeling. Toen zij 21 jaar werd, trad ze toe tot Sinn Féin. Dat was in 1998, net na het ‘Goede Vrijdag Akkoord’, dat een grote bijdrage zou leveren tot het vredesproces in Noord-Ierland. De appel valt niet ver van de boom. Haar vader, Brendan Dorris, zat in dezelfde partij. Dorris belandde in de gevangenis omwille van zijn rol binnen het Ierse Republikeins Leger. Haar neef, die zich vrijwillig aansloot bij het IRA, raakte zwaargewond tijdens een granaataanval.

Het mag duidelijk zijn dat de blonde O’Neill, ondanks haar gematigde voorkomen, het verleden in ere wil houden. Toen zij aantrad als nieuwe leider stelde ze uitdrukkelijk in de voetsporen van haar politieke voorganger te willen treden. Michelle O’Neill verwees naar voormalig partijleider McGuinness als een “reusachtige politieke man in de Noord-Ierse politiek”. De toekomst zal uitwijzen of zij een reuzin wordt in Noord-Ierland. Bij nader inzien: dat is ze, gezien het recentste verkiezingsresultaat, nu al.

LvS