Mijn land niet meer

Pallieterke,

Ik zie vrouwen over straat lopen in lange, sombere gewaden en met versluierende hoofddoeken. Ik heb er medelijden mee. Het plezier van “opwaaiende zomerjurkjes” kennen ze niet. Hun wereld is middeleeuws donker. Meisjes lopen in vrolijk gekleurde rokjes naar school, donkere jongetjes sissen hen na en noemen hen sletjes. De onbeschoftheid waarmee ze je aanspreken… ik heb daar geen woorden voor. Dit is mijn wereld niet.

Er zijn straten in mijn dorp, waar ik vijandig bekeken word; er zijn straten waar ik best niét kom. Mijn dorp is bezet land. Er zijn wijken waar noodgedwongen een samenscholingsverbod geldt, waar de drugshandel en de criminaliteit heerst, er zijn café’s die je best mijdt. De kermis van weleer, de wijkfeesten van vroeger zijn herinneringen aan een onbezonnen jeugd. De kerstmarkt heet nu wintermarkt, de grote kerstboom op het plein steken ze in brand. Een kinderfeest met Zwarte Piet mag niet meer. De kruidenier om de hoek werd al 20 keer overvallen. Neen, dit is mijn dorp niet.

Kranten geven moslims een forum, proberen mij een ander wereldbeeld op te dringen. Hun hatespeech, leugens, verdraaiing van feiten in wekelijkse columns màg, want we zijn toch “Charlie”? De sharia die ze goedpraten, het pleidooi voor hun monocultuur die diversiteit vervangt… ? Neen, dit is mijn wereld niet.

Ann Moella

Wilfried Haesen

Pallieterke,

Ik heb met veel genoegen het interview gelezen dat u met Wilfried Haesen had, die het 80ste Vlaams nationaal Zangfeest weer in goede banen zal leiden. Ik wens hem alle succes toe, maar zal er dit jaar om familiale redenen niet kunnen bij zijn. Toen Wilfried nog de seniorenprogramma’s op de BRT presenteerde heeft hij honderden Vlaamse liedjes voorgesteld, de ik met Marc Herregodts zaliger in de vijf provincies ging opnemen en die zelfs universitaire belangstelling kregen van Prof emeritus Stefaan Top van de K.U.Leuven. Na mijn pensioen heeft de leiding, die mij op het laatst wel toeliet 1000 zingende ouderen in de Passage 48 in Brussel op te nemen maar die ik niet meer mocht uit zenden,alle seniorenprogramma’s geschrapt. Een onvergeeflijke fout in een land dat steeds ouder wordt.

Ook een radioreeks met wijlen Willem De Meyer was mij door een politiek omhooggevallen directeur ontzegd. Om maar te zwijgen van de kapot gekraste plaat “Leopold II” omdat de auteur een Brusselse Vlaams-nationalist was. Ik heb in 1959 de dag voor zijn dramatische dood nog een laatste glas gedronken met Bert Leysen. Misschien had de VRT er dan wat meer V(Vlaams) uitgezien.

Roger Thys, -1 radioproducer

Gelijke kansen??

Pallieterke,

Gelijke kansen?? Wie krijgt hier in België als Vlaming “gelijke kansen”? Uitgescholden worden voor ‘Mestkevers’, voor ‘zieke varkens’ … boeken en dichtbundels verwijderd uit de Openbare Bibliotheken… uw werken geweigerd op de jaarlijkse Boekenbeurs… Gelijke kansen…? Het is geleden van voor 1830 dat Vlamingen in het on-land België gelijke kansen kregen… en, ja… toch nog even herinneren aan de repressie… een repressie die nog niet voorbij is want wie toen kind was die weet het nog. Tienduizenden kinderen hebben hier in België NOOIT gelijke kansen gekregen.

Aleidis Dierick – Aalst

Geschiedenis herhaalt zich

Pallieterke,

Op 18 maart 2007 schreven we u: “In de nacht van zaterdag op zondag 11 maart hebben jonge helden, bedekt met bivakmutsen, een kristalnacht georganiseerd in het Gentse Gewad ten huize van Hendrik Ceuleers, gekend als uitbater van Tap en Tepel. Het was vier uur in de morgen en men moet dus toegeven dat de daders vroeg uit de veren waren of mogelijk in actie schoten voor het slapen gaan.

Tien ruiten werden met een houweel of ijzeren staaf bewerkt, maar het glas is gelukkig niet volledig begeven omdat het dik en gewapend glas is. Wat heeft Hendrik Keuleers gedaan? Hij is een fervent verdediger van dieren en plakt leuzen tegen de rituele slachting en tegen de jacht aan zijn venster?

Vrije meningsuiting wordt blijkbaar een zwaar probleem waaraan ook de “democratische partijen” zich met bijzondere vlijt op toeleggen. Met de duiding van de Islam door de Standaard in dagelijkse afleveringen staan we er evenwel beter voor, want we gaan mekaar nu beter begrijpen.”

De mededeling werd niet gepubliceerd. In ‘t Pallieterke van 2 maart schrijft Jurgen Ceder in een column “Het mateloze antiracisme” onder paragraaf “Blindheid” een verhaal van een 85 jarige man die ineen geklopt wordt voor zijn woning. Dezelfde man van 2007 en er was nauwelijks aandacht in de pers en “de Gentenaar” niet geïnteresseerd! Een bejaarde moslim ineen kloppen? Het kot is te klein!

Verschooten – Gent

Kempen vervuild

Pallieterke,

Op pagina 6 van het vorige Pallieterke, in het artikel “Leve het radicale haventracé” verwijst u naar de actiegroepen: Ademloos, Ringland en stRaten-generaal. Hun acties hebben van de plannen van de Oosterweelverbinding een chaotische boel gemaakt met elke werkdag van ’s morgens tot ‘s avonds files met niet enkel kleine personenwagens maar nog meer mastodonten van vrachtwagens met draaiende motoren. Die heren van de vermelde actiecomités wonen waarschijnlijk aan de westkant van de ring en het traject Antwerpen-Brussel. Dank zij de zuidwesten wind komt al die uitstoot, eerder vuil- dan fijnstof, naar de Kempen gewaaid. Daarmee zijn wij één van de meest vervuilde streken van de hele wereld. Als je de dakgoten leegmaakt, zijn die gevuld met een zwarte smurrie en dat zijn geen rotte bladeren. Dat ademen wij, Kempenaars, in. Daarmee houden zij met de Kempenaars niet de minste rekening. En we zijn heus niet de enige streek. Dat zij dan maar aan de oostkant komen wonen. Met onze dank aan die actievoerders.

Harry Baeken – Turnhout

Frankrijk brandt

Pallieterke,

President Hollande is verontwaardigd, want zijn ambtgenoot Trump durft te beweren dat Parijs niet meer is als vroeger en hij er niet aan denkt Parijs te bezoeken. Voorsteden van Parijs, waar honderden auto’s in de fik worden gestoken en waar de politie zich niet meer in waagt, plus te terreuraanslagen in hartje Parijs… ‘C’est la vérité qui blesse, Mr Le President de la Republique.‘

Vossen – Brecht

Overloper Bracke

Pallieterke,

Dat de Publipart-affaire de N-VA in Gent duur zal te staan komen, lijdt geen twijfel. Maar al het geldgegraai van Siegfried Bracke is eigenlijk van minder belang dan zijn fier lidmaatschap van die machtige supergeheime vereniging die ministers, cabinettards, magistraten, enz. maakt. Mag iemand met zoveel petjes eigenlijk wel voorzitter van de Kamer zijn? Is dit deontologisch te verantwoorden?

Mark van Hout – Londerzeel