Weer van dat

Pallieterke,

We zijn het al jaren gewoon geworden dat analyses van verkiezingen gewoonweg de resultaten op hun kop zetten. De liberale VVD verliest zo’n 20 procent van hun zetels en de PVV van Wilders gaat van 15 naar 20 zetels m.a.w. winst van 33 procent. Wat krijgen we te horen? Het populisme in Nederland is teruggedrongen. Dus stijgen met 33 procent is terugdringen, begrijpen wie kan.

De Nederlander Rutte sprak over het “verkeerde” soort populisme, welk is dan het goede? Open Vld Rutten deed er een schepje bovenop en sprak over “ranzig” populisme. Meerdere Europese leiders konden hun geluk niet op en wisten ons te vertellen dat het patriotisme in Europa is gestopt, dus op naar nog meer Europa. In deze tijd is een partij al een verliezer indien ze de peiling (al dan niet gemanipuleerd) niet haalt ook al ga je stevig vooruit. Hoe lang nog moeten wij dit slikken van een links gestuurde pers. Is het nu echt niet mogelijk om nuchter te analyseren?

Dirk Callens – Beveren

Hallo winnaar

Pallieterke,

Ra, ra, verkiezingen….

Partij 1 verliest een kwart van haar stemmen/zetels ; partij 2 wint een kwart bij bij haar aantal stemmen/zetels. Wie is de winnaar? Volgens onze o zo objectieve journalisten van de vlaamse pers, vrt op kop? Juist, partij 1. Oké, ik weet wel, het gaat over absolute en relatieve cijfers, maar we zouden van een degelijke journalist toch tenminste mogen verwachten dat men een en ander in een juister perspectief weet te plaatsen. En weet te relativeren. Het zal blijkbaar nog niet voor de komende jaren zijn.

Hans Hido – Holsbeek

Een nieuwe waarheid

Pallieterke,

De grote ‘overwinnaar’ was Mark Rutte, met een verlies van 8 zetels en de grote ‘verliezer’ Geert Wilders met een winst van 5 zetels. Jawel, vertelden ons de media: 87 procent van de Nederlandse kiezers kozen niet voor Wilders. Men vertelde niet dat ‘slechts’ 78 procent van die kiezers ‘niet’ voor Rutte hadden gestemd. Mag Rutte nu gelukwensen verwachten van Erdogan omdat hij de grote boosdoener-islamofoob Wilders verslagen heeft? Mogen we bij ons in de toekomst eveneens een ‘klinkende overwinning’ van N-VA verwachten met een verlies van vier zetels en een ‘verpletterende nederlaag’ van het VB met een winst van vier zetels?

Frans Schelfhout – Ranst

Ben Crabbé laat zich gaan

Pallieterke,

Zeer onlangs vond Ben Crabbé het opportuun om in ‘Blokken’ een vraag over Hongarije te duiden met “dat land van Orban, je weet wel, die rechtse zak.” Totaal ongepast! Crabbé mag zijn mening over politiek van de daken schreeuwen, maar niet op de openbare omroep, die door iedere Vlaming wordt betaald. Op antenne zijn mening links ventileren, dat doet ie wel vaker, tussen de lippen en neus’. Dat misbruik in om het even welk programma gebeurt aan de Reyerslaan méér en méér. Toeval of niet, vanaf 1 april (geen grap) krijgt de VRT een ombudsman, zeg maar en klachtenbehandelaar, namelijk Tim Pauwels, presentator van de Zevende Dag). Welnu, die ‘rechtse zak Orban’-oprisping van Crabbé mag hij hierbij als eerst klacht noteren. Benieuwd naar zijn repliek.

Dat betwetergedrag is deontologisch nog laffer dan de manier waarop de VRT nu zelf info en nieuws volgens eigen goesting ‘maakt’ (zie de debatten, de vragen, de genodigden). Voluit cordon sanitaire. Ik wens voormalig collega Pauwels alle succes en moed toe om alle klachten die hij zal krijgen als ombudsman te verteren en ik wens dat hij van de top de ruimte krijgt om onafhankelijk te werken, met de wellicht ijdele hoop dat de VRT-leiding desnoods door de Vlaamse overheid (hallo minister Gatz) verplicht wordt te stoppen met het wansmakelijke spuien van de eigen linkse opinies.

Reddy De Mey – Oostende

Nee tegen racisme is nee tegen islam

Pallieterke,

De stad Gent (en schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Elke Decruynaere) liet kinderen opdraven om racistische uitspraken te doen. Zo’n beetje een kwestie van “negatieve opvoeding”. “Zeg me eens na, maar zelf mag je dat nooit zeggen hoor!” Grappig. En tegelijk een (voorlopig) hoogtepunt qua wegkijken.

‘No to Racism’ kan je heden ten dage immers eenduidig vertalen als ‘No to Islam’. Neen dus tegen (vrouw)onderdrukking, Neen tegen kind-verminkingen, Neen tegen seksisme, Neen tegen homofobie, Neen tegen Jodenhaat…

Wie vandaag de dag islam niét afwijst, heeft zélf alle menselijke waarden verloren. Dat mag kinderen ook eens geleerd worden. Het is onzinnig om te oordelen op basis van huidskleur, dat zou anno 2017 een evidentie moeten zijn. Een tegenstander van de islam daarentegen steeds weer portretteren als racist, lijkt normaal voor media en politici. Daarom is de term ‘islamofoob’ een geuzennaam geworden, een eretitel voor wie heel eenvoudig géén islamisering wil, voor wie opkomt voor universeel humane waarden.

Islam afwijzen is vechten tegen een primitieve barbaarsheid die niet in onze samenleving thuishoort. Het overstijgt als dusdanig het links-rechts denken. Dat hebben media en vele politici nog niet begrepen. De islam brengt ons niets bij. Ik heb dus inderdaad gekozen. Ik heb gekozen voor de toekomst. Tegen islam. Voor de vrijheid en de vrije keuze. Voor de veiligheid van mijn kinderen. Dat is al.

Ann Moella – Dilbeek

Stefaan Laureys

Pallieterke,

Reeds lang zoek ik twee boekjes die Pieter Jan Verstraete geschreven heeft over Stefaan Laureys, nl. Het tragische lot van een Finland- en Oostfrontstrijder en Naschrift. De boekjes zijn verschenen in 1999. Ik betaal een correcte prijs plus de verzendkosten. Graag reactie via chr.vdherreweghe@telenet.be.

Christian Van den Herreweghe – Geraardsbergen

Trump moet kleur bekennen

Pallieterke,

Donald Trump zal voor zijn buitenlands beleid stilaan kleur moeten bekennen. Decennia lang werd vanuit de VS aan een “herschikking van het Midden-Oosten” gewerkt. Hiervoor werden “regeringswissels” georganiseerd en een ”Arabische lente” om de moslimbroeders aan de macht te helpen. Onmisbaar hierbij waren de terroristische groepen om het vuile werk te doen en het Angel-Saksisch plan van wereldoverheersing ten voordele van een elite in stand te houden. In zijn verkiezingscampagne heeft Trump dit aangeklaagd. Gaat hij zich nu werkelijk inzetten om het terrorisme te bestrijden? Dan kan hij niet anders dan uiteindelijk meewerken met Syrië en Rusland. Dan zal ook de houding van de UK, Saoedi-Arabië, Frankrijk, Turkije en de NAVO grondig moeten veranderen. Zullen de machthebbers van gisteren dit toestaan?

Pater Daniel Maes – Syrië

Er zijn krakers en… krakers!

Een totaal nieuw geluid na veel vragen? Een tijdje uithuizig zijn en verwittigd worden door de buren of vaststellen bij terugkomst dat je eigendom door anderen bewoond is! Kan dat zo maar? Worden krakers gedoogd omdat gemeenten, Vlaanderen of de federale regering te kort schieten op gebied van zorg voor huisvesting? Zijn er criminelen die daar misbruik van maken? Het gebeurt dagelijks en vooral in de meeste (groot)steden.

Brugge controleert jaarlijks 250 onbewoonde of onbewoonbare huizen en probeert aan die ‘stadsschande’ iets te doen door het heffen van een leegstandtaks, die schommelt tussen de 1500 en de 6000 euro per jaar! Om aan die heffing te ontsnappen zoeken sommige eigenaars tijdelijke antikraakcontracten af te sluiten met ‘krakers’. Dit zijn geen volwaardige huurcontracten, soms woont men er gratis of mits een klein bedrag, wat een onrechtvaardige druk op de Brugse huurmarkt veroorzaakt.

Het krakersprobleem bestaat al meer dan vijftig jaar en is een ingewikkelde materie met veel facetten. Nieuwbakken (vervangt Vande Lanotte) federaal volksvertegenwoordiger en Brugs gewezen schepen van sport Annick Lambrecht zal een wetsvoorstel indienen… om eindelijk duidelijkheid te scheppen?

EDV – Brugge