NewsMonkey schiet met spek

Als er iets hips en moderns te melden valt, zijn onze collega’s van NewsMonkey er altijd als de kippen bij om dat aan hun lezers te melden. Zeker als er een toffe linkse invalshoek aan gekoppeld kan worden. En zo wist NewsMonkey verleden week te melden dat GroenLinks tijdens de verkiezingscampagne in Nederland “alomtegenwoordig” was op Twitter en Facebook.

Oorzaak zou een samenwerking tussen GroenLinks en Groen geweest zijn. Daarbij gaat het in het bijzonder om de verkassing van socialemediaexpert Philippe Bossin naar Nederland in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. We citeren hem uit het artikel op NewsMonkey: “Na Geert Wilders hebben wij [=GroenLinks] nu het grootste bereik in Nederland. Maar hij tweet ook vaak in het Engels en heeft dus ook veel aantrok in de Verenigde Staten.”

Indrukwekkend, denkt de argeloze lezer dan. Probleem is echter, dat van die bewering niet veel klopt, zoals onze zusterpublicatie SCEPTR enkele dagen voor het interview uit de doeken deed. Uit de getallen van SCEPTR blijkt immers dat alvast wat Twitter betreft GroenLinks het opvallend slecht deed, en niet alleen Geert Wilders maar ook VVD, D66 en zelfs PvdA ver voor zich moet laten.

Dat Geert Wilders vooral aantrek heeft in de Verenigde Staten is trouwens niet helemaal correct. Het klopt dat hij méér buitenlandse volgers heeft dan de andere kandidaten en partijen, maar over meer dan pakweg een kwart volgers extra zou het niet gaan. En in absolute cijfers had Geert Wilders in februari nog 767.405 volgers, tegenover… 41.175 voor GroenLinks (en bijvoorbeeld 122.889 voor tweede grootste partij VVD). Het gaat dus bij benadering nog lang niet over dat kwart meer buitenlandse volgers dat het verschil tussen de aanhang van Wilders en GroenLinks zou maken.

O ja, aan een gebrek aan zelfvertrouwen zal het bij Philippe Bossin niet liggen. Zo zegt hij ook nog in het interview “Daar [=sociale media] zijn wij bij Groen nu net experts in, we zijn de digitale koploper in Vlaanderen.” Wat ook al niet klopt, want Open Vld is net iets groter op Twitter, en N-VA zelfs meer dan een dikke kop groter.

Voor de volledigheid: we spraken Philippe Bossin aan op de feitelijke onjuistheden in het artikel, met de vraag of hij wel correct geciteerd werd. Enig antwoord: de cijfers van SCEPTR zijn van februari, en “ondertussen is er veel gebeurd in Nederland”. Maar met ondertussen 52.212 (+11.037) volgers kunnen we bij GroenLinks toch niet echt het grote verschil zien. Ter vergelijking: Geert Wilders zit al aan 810.007 (+42.602) volgers. We denken dat die getallen voor zich spreken.

De Trump-technieken van Groen en GroenLinks

Overigens doet Philippe Bossin in dat interview met NewsMonkey een bekentenis van formaat. Eén van de twee dingen waarop hij focuste, was namelijk “een chatbot die op basis van een aantal kenmerken je de punten van het GroenLinks-programma voorschotelt die voor jou relevant zijn”.

Op zich is dat niet meer dan een geraffineerde vorm van gedifferentieerde reclame. Wanneer je naar een actiefilm op een mannenzender kijkt, krijg je andere reclame voorgeschoteld dan wanneer je naar een tekenfilm op een kinderkanaal kijkt. Op de sociale media kan die differentiatie echter veel nauwkeuriger uitgewerkt worden, bijvoorbeeld aan de hand van je contacten, wat je zelf gedeeld hebt aan informatie en nieuwsartikelen, en wat je leuk gevonden hebt aan nieuwsartikelen die anderen in je netwerk gedeeld hebben. Op basis van die informatie kan een zeer uitgewerkt profiel opgesteld worden, in die mate zelfs dat nogal wat mensen het beangstigend vinden dat computersystemen zoveel persoonlijke informatie kunnen afleiden uit ons gedrag op de sociale media. De term “Big Brother” is dan nooit ver weg.

En vooral: laat dit nu één van de technieken zijn die het campagneteam van Trump met zoveel succes toepaste op Facebook in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een schande, vonden nogal wat media, want stal hij op die achterbakse wijze niet het presidentschap van Hillary Clinton?

Echter, wanneer Groen en GroenLinks precies dezelfde techniek toepassen, dan brengt NewsMonkey dat op een goedkeurende toon als een slimme vondst van de sympathieke jongens van twee bevriende partijen.

Ivan analyseert…

Wat hebben wij toch een geluk dat onze openbare omroep over zoveel “watchers” en “experten” beschikt wanneer er in het nabije of het verre buitenland ingewikkelde dingen gebeuren die een woordje uitleg vragen.

Neem nu Ivan Ollevier, al jaar en dag de Nederland-correspondent van de VRT. Afgelopen week was hij meermaals zo vriendelijk in het avondjournaal zijn scherpe inzichten in de Nederlandse politiek te willen delen met de kijker. Vergeef het hem dat hij in zo’n drukke week D66 al eens wegzet als “rechts-liberalen”. Hopelijk zag niemand van het D66-partijbestuur het bewuste interview, want daar vallen ze nog liever dood dan weggezet te worden als “rechts”.

Maar sommige dingen kunnen nu eenmaal niet verklaard worden, hoe ver je expertise ook moge reiken. Hij had het er duidelijk lastig mee om uit te leggen waarom de VVD uitgeroepen werd tot de grote overwinnaar van de verkiezingen, ook al verloor de partij een vijfde van haar zitjes. Volgens onze buurvrouw ligt het eraan dat de VVD het beter deed dan voorspeld in de peilingen, maar ze geeft toe dat ze van politiek niet veel (Hollandse) kaas gegeten heeft. Ze zou dan ook nooit zomaar stellen dat Mark Rutte zijn partij driemaal op rij naar een overwinning leidde, zoals Ivan Ollevier zonder blikken of blozen wel deed. Maar dat de PVV haar fractie met een derde kon uitbreiden, en dus feitelijk gewonnen had, dat kreeg Ivan Ollevier dan weer niet over zijn lippen. Zal wel “fake news” geweest zijn uit een donkere krocht op het internet.

…en Björn voorspelt

Heeft Ivan Ollevier het lastig met dingen die net gebeurd zijn, dan draait Björn Soenens er zijn hand niet voor om, om met een stelligheid die hem als Amerikadeskundige zo eigen is, dingen in de verre toekomst te voorspellen.

Zo voorspelde het zonnestraaltje uit het Huis van Vertrouwen afgelopen week rechtstreeks vanuit New York dat de nieuwe visumban voor zes landen, ingevoerd door president Donald Trump, er niet zal komen. Aanleiding was de opschorting van het herziene decreet voor heel de VS door een rechter in Hawaï. President Donald Trump had nochtans aangekondigd dat hij die opschorting zal aanvechten, en desnoods tot het hoogste gerechtshof zal doorgaan. Klein detail: in het Hooggerechtshof werd een kleine meerderheid van de rechters benoemd door de Republikeinen, maar Björn Soenens heeft niet de gewoonte zich te storen aan zulke details.

Ach, waar is de tijd dat Björn Soenens voorspelde dat Donald Trump geen schijn van kans maakte om ooit de Republikeinse presidentskandidaat te worden? En daarna dat Trump nooit de presidentsverkiezingen zou winnen? Het kan aan ons gelegen hebben, maar wij dachten in de achtergrond enkele trumpiaanse champagnekurken te horen ploffen terwijl Soenens zijn nieuwste voorspelling deed.

2017-12_10_Jancart - Ontmoeting tussen Trump en Merkel (Medium)Weigerde Trump Merkel een hand te geven?

Bij het bezoek van de Amerikaanse president Trump aan de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, stond er traditioneel een persmoment op het programma. Toen één van de aanwezige journalisten vroeg of Donald Trump Angela Merkel een hand kon geven, negeerde Trump die vraag. Het voorval ging meteen de wereld rond als een botte weigering.

CD&V-voorzitter Wouter Beke was er op Twitter als de kippen bij om Trump voor die weigering neer te sabelen. “Trump weigert Merkel de hand te schudden. Hij zou hier falen voor inburgering. Hoe klein van geest kan machtigste man op aarde zijn?”, schreef hij. Ook bij de VRT heette het dat Donald Trump weigerde Angela Merkel de hand te schudden. Bij De Standaard klonk het dan weer dat Trump Merkel tijdens het bezoek slechts één keer de hand geschud had.

Probleem: op Twitter doken al snel foto’s op waaruit duidelijk bleek dat Donald Trump tijdens zijn bezoek Angela Merkel minstens drie keer de hand heeft geschud. Zouden dat dan getrukeerde foto’s geweest zijn, of hebben Wouter Beke, de VRT en De Standaard zich schuldig gemaakt aan, stel je voor, “fake news”?

Ex-minister Osborne wordt hoofdredacteur

George Osborne, minister van Financiën onder David Cameron, tot voor kort topfiguur van de Britse Conservatieven en één van de voortrekkers van de Remain-campagne in de aanloop naar het Brexit-referendum, wordt binnenkort hoofdredacteur van de Londense krant The Evening Standard. Opmerkelijk: zijn zitje in het Lagerhuis geeft hij niet op. Om de twee banen te combineren, zal hij zijn werkdag om vijf uur ‘s morgen starten, zodat hij vanaf een uur of elf, wanneer de krant gedrukt wordt, kan afzakken naar het Brits Parlement om aan zijn tweede job te beginnen.

Dat een politicus een stap naar de journalistiek maakt, is eerder een uitzondering. Gewoonlijk wordt de omgekeerde beweging gemaakt: van de journalistiek naar de politiek. Vraag het maar aan Siegfried Bracke, Ivo Belet, Dirk Sterckx, Jan Becaus en Johan van Overtveldt. Nog uitzonderlijker is dat George Osborne de twee banen zal proberen te combineren. Bij ons zou het ondenkbaar zijn. Maar, de verstrengeling tussen politiek en journalistiek is in Vlaanderen onder de oppervlakte bijzonder intens. Soms zelfs heel letterlijk, zoals in het geval van Patrick Dewael en Greet op de Beeck.