Het moment dat Françoise Schepmans (MR) de burgemeesterssjerp van het wereldbefaamde Molenbeek ombond, symboliseerde de breuk met de kwalijke Moureaux-jaren. Maar de erfenis is loodzwaar. Ze geeft alvast de indruk dat het allemaal haar petje te boven gaat.

In een gesprek over de aanwezigheid van terroristen in haar gemeente zei Schepmans, en we citeren uit De Tijd van 15 november 2015: “Een tiental mensen is relatief weinig voor een gemeente met bijna 100.000 inwoners en een grote moslimgemeenschap. Ik ontken niet dat hier een vruchtbare voedingsbodem is voor jihadisten. Molenbeek is de tweede armste en de derde jongste gemeente van België. Er is een probleem van vorming en opleiding. Maar het evolueert positief. We hebben een duidelijk zicht op de jihadisten en we werken goed samen met de andere beleidsniveaus.” Einde citaat. En vorige week in Knack: “We zijn de radicalisering allerminst de baas”, gevolgd door enkele prangende illustraties. De burgermoeder vernam “tot haar verbazing” dat haar gemeente 26 moskeeën telt, waarvan er slechts vijf erkend (en dus gecontroleerd) zijn. Dat is een bewuste keuze van die gebedshuizen. Financiële middelen zijn geen probleem, zo blijkt, want afdoende aanwezig, waar ze “zich grote vragen bij stelt”. Wie uiteindelijk financiert, “weet ze dus niet. Vreemd toch?” Inderdaad, best vreemd.

Café als oplossing

En nog een mooie. Ondernemer Frédéric Nicolay, bekend van de hippe cafés die hij opent, is of was van plan om net in Molenbeek een nieuwe zaak op te starten. Met hulp van Schepmans vond hij een geschikte plek, maar “de eigenaar wil het pand niet verhuren voor een horecazaak waar alcohol wordt geschonden. Dat is toch al te gek.” Precies, te gek. En zeggen dat net zo’n kroeg dé oplossing zou zijn. Een tijd geleden raakte bekend dat in het centrum van Molenbeek nergens nog alcohol geschonken wordt, o schande, wat de idee voedde dat inderdaad een café nodig was. Met alcoholische dranken wel te verstaan. Sp.a-parlementair Jef van Damme zei het onomwonden: “Een café zal het plein een flinke boost geven” (Bruzz, 30 november 2016). Zonder twijfel. Kwestie van voldoende buurtbewoners op het verlichte pad van salafist naar alcoholist te gidsen.

Operatie Zomerregens

Ach, we kunnen er maar beter wat de draak mee steken, want in werkelijkheid is het om te huilen. Het zou intellectueel oneerlijk zijn burgemeester Schepmans op het niveau te plaatsen van de thans zwaar zieke 77-jarige Moureaux. Maar een burgemeester met toch wel wat bestuurservaring die deze dingen “vreemd” of “verbazend” vindt, of het gewoon niet weet, veel vertrouwen boezemt dat niet in. Was het niet Jan Jambon die, op het moment dat Schepmans nog suste, verklaarde dat hij de gemeente ging opkuisen? De vele louche vzw’s controleren, is een mooi begin. Toch zegt ons aangeboren realisme dat in Molenbeek eerder nood bestaat aan een Kanaalplan dat zich laat inspireren door acties, genre de operaties Herfstwolken of Zomerregens. En ja, het klinkt niet enkel als poëzie geschreven door het Israëlische leger, het is ook door het Israëlische defensieleger ‘Tsahal’ gehandtekend.

KNIN