Peter de Caluwe staat reeds tien jaar aan de leiding van de Muntschouwburg en zoekt voor de selectie van de operamuziek steeds naar een passend thema. Voor het seizoen 2017-‘18 heeft hij geen echt thema, maar verwijst hij naar het belang van een nobel doel in de creatie van de gekozen werken. Een top-coproductie in dit verband wordt “Dialogues des Carmélites” naar een toneelstuk van Bernanos en op muziek van Francis Poulenc. Het huidige gevoel van angst en onzekerheid was in de Terreur na de Franse Revolutie nog sterker aanwezig. Met het schrikbewind rond de guillotine wordt het huidig schrikjaar afgesloten. Met de selectie van twaalf opera’s, dansvoorstellingen en concerten wil De Munt meewerken aan de sfeer van humanisme en spiritualiteit. Hierbij staat de samenwerking met andere operahuizen en orkesten centraal. De drie trefwoorden zijn creatie, “empowerment” en impact. Na een te langdurig verblijf in Tour&Taxis, ruim anderhalf jaar wegens renovatie- en opfrissingswerken komt in september de terugkeer naar het Muntplein. Aan de schouwburg wordt nog hard gewerkt, maar de start in september blijft zeker. De openingsproductie is “Pinocchio” van Philippe Boesman naar een libretto van Joël Pommerat. In oktober is het de beurt aan Rossini met “Tancredo”. Eind oktober en tot midden november wordt de vorig seizoen uitgestelde “Lucio Sulla” van Mozart gespeeld. Begin volgend  jaar worden twee opera’s samengenomen: “Il Prigioniero” van Dallapiccola en “Das Gehege” van Rihm. De Munt volgt verder de tweeledige voorstellingen. In maart is het “Cavallera Rusticana” van Mascagni en “Pagliacci” van Leoncavallo. Wagners “Lohengrin” wordt de topper in april en mei. Met twee opera’s van Bela Bartok wordt het seizoen afgesloten.

FDC