Treuren of juichen over de Europese economie?

In Rome troepte het betere Europa samen om de zestigste verjaardag van het Europese Verdrag te vieren. De heren en dames zullen zeker gefezeld hebben over de levensduur van de Europese Unie. Op een allerbest ogenblik publiceert Lawrence Urbain ‘De Chrono-Crisis‘, een boek over Europa en zijn huidige en toekomstige ontwikkeling, bij Uitgeverij Polemos, een nieuwe zus van ‘t Pallieterke naast de gratis nieuwssite SCEPTR.net. De auteur kent de Europese Unie van binnenuit, want hij is als adviseur economisch beleid en politieke economie kind aan huis bij het Europees Parlement.

14064013_10208811547060645_8283934215759347220_n‘t Pallieterke: Rode draad in uw boek is dat na tien jaar de economische situatie giftig blijft?

Lawrence Urbain: “We leren niets uit het verleden. Uitgerekend de extreem lage rentes en het losgeslagen verstrekken van leningen tegen ‘gratis geld’, gaf in Amerika aanleiding tot een gigantische huizenmarktcrisis, wat dan weer uitmondde in de financiële crisis. Vandaag doen we net hetzelfde. De machtsconcentratie van de grootbanken is vandaag groter dan voor de financiële crisis. Nochtans was ‘too big to fail’ (te groot om failliet te gaan) een van de problemen bij de bankencrisis van 2008. Ons financiële en monetaire systeem is als een drugsverslaving. We proberen de junkie er bovenop te krijgen met telkens een nieuwe en zwaardere dosis drugs. Waanzin. Het is een kwestie van tijd voor een nieuwe bankencrisis losbarst. Hoogstwaarschijnlijk in Italië, waar in het zuiden tot wel 40 procent van alle leningen rommelkredieten zijn die dienen afgeschreven te worden, vroeg of laat.”

‘t Pallieterke: Wat zijn de grondfouten van de euro en wat dient er te veranderen om die munt te redden?

Lawrence Urbain: “De huidige euro heeft twee groepen van landen in één ‘design’ geperst die men nooit had moeten samenbrengen. Deze euro dwingt de noordelijke landen in een transferunie met de zuidelijke, zonder dat de transfers de problemen oplossen. De zuidelijke landen zitten in een korset waarbinnen ze nooit competitief worden. Griekenland, Spanje en Italië kunnen nooit door een interne devaluatie aansluiting vinden bij de kopgroep met Duitsland en Nederland. De jongerenwerkloosheid in Italië en Griekenland blijft boven de 40 procent. Hun staatsfinanciën zijn rampzalig. We zwalpen al jaren, smijten te lang met honderden miljarden euro’s en niets verbetert. Ieder land opnieuw een eigen munt biedt geen oplossing. Een geordende opdeling van de muntunie in een zuidelijke groep (Spanje, Italië, Griekenland…) en een noordelijke groep (Duitsland, Nederland, Finland, Oostenrijk, Vlaanderen…) is dat wel. Een gestructureerde opdeling remt ook mogelijke speculatie op de financiële markten af, wat stabiliteit en duidelijkheid genereert.”

‘t Pallieterke: Is de Belgische regering voldoende bezig met dit dossier, of zwalpt zij mee op een technocratische consensus?

Lawrence Urbain: “In België was er nooit een degelijk debat over de euro en de mankementen van de muntunie. Niet in de politiek, niet in de media, niet in de academische wereld. Frits Bolkestein vertelde mij ooit, op zijn werkkamer in Amsterdam, dat de Belgen een federaal Europa willen omdat deze machtsoverdracht naar het supranationale niveau, de communautaire problemen op Belgisch niveau ontzenuwt. Ik denk dat dit klopt.

2017-13_13 -Chronocrisis-voorkaft (Medium)In Nederland is een groep denkers rond mediafiguur Jort Kelder bezig met druk te zetten op de politiek om een parlementaire enquête te openen naar de euro. Een bewonderenswaardig initiatief. In België hoop ik dat het debat ook aangezwengeld kan worden. Met het Europese ESM-fonds lopen we als Belgische staat (dus de belastingbetalers) risico op een verlies van ruim 20 miljard euro bij faling. Indien er een aparte extra begroting komt voor de eurozone, waar nu sprake van is (via een zogenaamde ‘Budgetary and Fiscal Capacity for the Eurozone’),  betekent dat nog meer risico en meer geld in de bodemloze put. Ik waarschuw hiervoor.”

‘t Pallieterke: In het kader van de Frexit wil Marine le Pen een Deense oplossing, dus een franc die zweeft rond de euro. Is dat een formule voor alle zuidelijken landen?

Lawrence Urbain: “Het probleem van Le Pen is dat zij zich op economisch vlak omringt met tamelijk zwakke figuren die een bijzonder linkse visie op de economie hebben. Nu is er plots het idee rond een franc die zweeft rond de euro, vooral dat laatste is nieuw. Vorige week bleek dat slechts 28 procent van de Fransen de euro op wil geven. Le Pen voelt dat het idee van een Franse franc op zichzelf het niet kan halen. Niet economisch, niet politiek.”

Frans Crols

“De Chrono-crisis”, Lawrence Urbain, 110 blz., 15 euro, ISBN 9789082677611, Polemos. De Chrono-Crisis is HIER te koop voor 15 euro (15 + 2,50 euro verzending.).