2017-10_15_Sport (Medium)Goed nieuws

Het gebeurt niet alle dagen dat we opbeurend nieuws ontvangen uit de glazen stulp aan de Houba de Strooperlaan. Omdat er tot nu toe geen tegenkandidaat is opgedoken, zal Swa de Keersmaecker, negen kansen op tien, zichzelf opvolgen als voorzitter van de voetbalbond. Ons geluk kan niet op. De vrees dat ze er een saaie boel van gaan maken bij de KBVB is daarmee van de baan. Met olijke Swa aan het roer moeten we ons geen zorgen maken en is amusement opnieuw voor jaren gegarandeerd. Hoe hij het klaarspeelt om zich ieder uur van de dag een stuip te lachen, ook als er helemaal niet te lachen valt, is ons een raadsel. We zien hem zelfs in staat met zijn aanstekelijke breedsmoelkikkerlach een begrafenis op te vrolijken.

Ploegmakkers onder elkaar

En wij die dachten dat we geen boksers van formaat meer hadden. We moeten onze mening herzien. Fabien Tchenkoua is niet alleen spits bij Sint-Truiden, hij heeft ook een stevige rechter waarmee hij ploegmakker Yohan Boli, tevens spits, een directe stoot verkocht, met een gebroken neus als gevolg. Waarom ze met elkaar in de clinch gingen, zijn we niet te weten gekomen. Het gaat ons ook niet aan. En wat de gevolgen zijn voor Tchenkoua? Dat valt af te wachten. Boli doet er alleszins goed aan tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis wat aan zijn verdediging te werken en zijn dubbeldekking te verzorgen, maar hij wint wel op punten van zijn sparringpartner, die uitgesloten werd wegens ongeoorloofd vechten.

Geen plezierreis

Dat het KV Mechelen menens is met de ambitie om bij de eerste zes te eindigen, bewees het door Anderlecht naar huis te sturen met 3-2. Zover zijn ze al geraakt Achter de Kazerne, maar de buit is nog niet binnen. We kunnen verkeerd zijn, maar we vrezen dat de uitstap naar Gent die dit weekeinde op het programma staat geen plezierreis wordt. De rakkers van Hein Vanhaezenbrouck vragen niet beter dan ook mee te mogen doen met de grote jongens die de play-off 1 gaan spelen, en onderstreepten dat met hun zege op de Freethiel. Dat de kalendermaker de kunst verstaat om de spanning erin te houden, toonde hij door het duel tussen AA Gent en KV Mechelen op de laatste reguliere speeldag te plaatsen. De Ghelamco Arena zal te klein zijn.

Halvering

Als Anderlecht een steek laat vallen, is het feest in Brugge. Op voorwaarde dat Club zelf niet met de punten morst. Dat was het geval in de uitwedstrijd tegen Racing Genk. Zoveel solidariteit zijn we niet gewend van de twee die broederlijk aan kop van de rangschíkking staan. Nog één speeldag en dan gaan we het zottekensspel met de halvering van de punten weer beleven. Het zal wat veel gevraagd zijn van de achtervolgers om de twee die aan de leiding staan bij te benen. Al zouden we daar niet rouwig om zijn. Al was het maar omdat we het circus met de play-offs liever vandaag dan morgen ter ziele wensen.

Schermutseling aan de staart

Moeskroen, dat in eigen huis Standard klopte, en Westerlo, dat gelijk ging spelen in Waregem, zijn de staartploegen; het verschil bedraagt één puntje in het voordeel van de ploeg uit de Kempen. Komend weekeinde valt de beslissing wie van die twee met de rode lantaarn in de handen naar B1 verhuist. Dat de beste moge winnen, blijft onze leuze, maar mogen we voor één keer een tikkeltje partijdig zijn? Al was het maar omdat we met de namen van de Westerlospelers nauwelijks last hebben, terwijl onze tong in een knoop geraakt met die van Moeskroen. Kortrijk, dat Moeskroen ontvangt, en Racing Genk, dat op bezoek mag naar de parel van de Kempen, mogen dit weekeinde het lot van de twee onderaan mee beslissen. Dat wordt beven en bibberen.

B1 is ook plezant

In Lier zijn ze nog altijd hun wonden aan het likken na de waanzinnige ontknoping van anderhalve week geleden in B1, waardoor Lierse de kans op promotie verspeelde. Er klopt iets niet met dat systeem, want over de hele lijn bekeken hebben wij de meeste punten en waren wij de meest regelmatige ploeg, redeneren ze onder de Zimmertoren. Daar hebben ze inderdaad een punt. Maar ze mogen niet vergeten te vertellen dat ze volmondig akkoord gingen met de formule om de competitie in B1 in twee reeksen op te delen, met kans op heen- en terugwedstrijden tussen twee reekswinnaars. Wat nu het geval is. Volgend seizoen beter. Met Beerschot-Wilrijk erbij wordt het nog plezant in B1, moeten ze maar denken op het Lisp.

2017-10_15_Nollet Fout (Medium)Alles of niks

Zitten cijferen met het risico dat we er koppijn aan overhouden, is aan ons niet besteed. We noteren alleen dat Antwerp er goed voorstaat en dat het al lelijk mis moet lopen als ze nu zaterdagavond de promotie naar eerste niet mogen vieren. Al weet ge maar nooit met het rood-witte gezelschap. Antwerptrainer Wim de Decker heeft dat goed bekeken: “lk verwacht nog een moeilijke avond in Roeselare. We moeten nu met de voeten op de grond blijven.” Absoluut. Maar er met hun voeten één binnentrappen op verplaatsing, dat kan ook helpen.

Nooit vertoond

Parijs-Nice was amper begonnen of er viel al een niet-alledaags incident te noteren. De Franse topfavoriet, Romain Bardet, werd uit koers gezet omdat hij iets te opvallend haarzak speelde en met trucs van luie Sjarel gebruik maakte van zijn volgwagen om een achterstand op het peloton goed te maken. Goed geprobeerd, maar de organisatoren zijn niet van gisteren en hebben ogen in hun kop. Een Fransman die op eigen bodem uit de wedstrijd wordt genomen, het gebeurt niet alle dagen. Wie zei er weer dat de Fransen chauvinisten zijn? Al is die disciplinaire maatregel een uitzondering op de regel.