Vorige week werden de Britten opgeschrikt door een nieuwe terreuraanslag. De media waren, zoals gebruikelijk, er als de kippen bij om te melden dat het om een geïsoleerd geval ging. Dat zal vast een geruststelling zijn voor de families waar ’s avonds aan tafel een stoel leeg bleef… voor altijd.

Even kort de feiten: vorige week woensdag reed, kort na de middag, een auto in op een groep voetgangers te Londen. Er vielen veertig gewonden. Drie van hen stierven. Vervolgens werd een agent door de bestuurder neergestoken, voor de ingang van het Parlement van Westminster. De politieagent overleed niet veel later aan zijn verwondingen. De terrorist werd neergeschoten en kan nu genieten van zijn maagden in het hiernamaals.

Deskundige kwakzalvers

Naar aanleiding van die aanslag verscheen Rudi Vranckx wederom op het Vlaamse tv-scherm. Vranckx, u weet wel, de Midden-Oostenspecialist die op 1 december 2011 in het Nederlands-Vlaams Huis ‘De Buren’ in Brussel, toegaf dat hij als verslaggever gefaald had en niet objectief was bij de verslaggeving over de Arabische Lente. De VRT heeft er een sport van gemaakt dit soort kwakzalvers op te voeren als ‘experten’ of ‘deskundigen’. Denk maar aan prof. Bart Kerremans, die als ‘Amerikakenner’ kwam verkondigen dat Trump onmogelijk de nominatie van de Republikeinse Partij in de wacht zou kunnen slepen. Vervolgens mocht diezelfde Kerremans de uitslag van de presidentsverkiezingen maanden later als ‘kenner’ komen duiden. Hetzelfde geldt voor professor Rik Coolsaet, de man die bij de openbare omroep meermaals kwam beweren dat de tijd van het moslimterrorisme achter ons ligt.

Vranckx past als vooringenomen beschouwer in dat rijtje. Rudi mocht op 22 maart meteen de hele samenleving geruststellen. Volgens hem was het immers onmogelijk dat die terrorist in Engeland rekening zou gehouden hebben met de kalender. De aanslag kwam er namelijk net één jaar na Zaventem en Maalbeek. Alles berust volgens de regimepers en dito experten op ‘toeval’. Ook was in Londen sprake van de zogenaamde ‘lone-wolf’, een eenling die – zogezegd – geen deel uitmaakt van bredere radicaalislamitische organisaties. Sterker nog, het betrof hier eigenlijk niet eens een islamiet. De politiek correcte BBC sprak standaard van ‘een Aziatische dader’. Dat Khalid Masood geen spleetogen en geen gele huid had, doet blijkbaar niet ter zake. Toen een jaar geleden naar buiten kwam dat in de Britse stad Rotherham een bende moslims op grote schaal kinderen verkrachtte, spraken de media ook al over ‘Aziaten’.

Aziaat en geen moslim

Khalid Masood was geen onbekende voor het gerecht. Twintig jaar lang beging hij criminele feiten. Voor normale mensen is dit een argument om te zeggen: hier hebben justitie en geheime diensten gefaald. Niet zo, volgens de regimepers. Immers, Masood was geen vrome moslim, hij dronk namelijk alcohol. Dat doet denken aan die ‘Fransman’ (lees: Tunesiër), die vorige week op de Meir in Antwerpen in gedrogeerde toestand per ongeluk het gaspedaal indrukte en door het rode licht reed. Drugs en alcohol als bewijs om als ‘niet-moslim’ door het leven te gaan. Vreemd toch, dat Masood gebrandmerkt werd als ‘eenzame wolf’. Na zijn moslimaanslag viel de politie namelijk binnen op minstens zeven adressen in Londen en Birmingham. Vast op zoek naar zuipende Aziaten, waarmee Khalid Masood als eenling vanzelfsprekend geen banden onderhield.

Zowel het parket als de Britse premier gaf echter toe dat Masood in vorige jaren al regelmatig geschaduwd werd door de geheime dienst MI5 en beschouwd werd als pion in een breed, radicaalislamitisch netwerk. Vreemd, opnieuw, voor iemand die volgens de media alleen handelde en geen banden had met islamitische radicale clubjes. We geven ook even mee dat de VRT een foutje gemaakt heeft bij het vertalen van de toespraak die Prime Minister Theresa May, naar aanleiding van de gebeurtenis, heeft gehouden. Het was de Vlaamse columnist Marc Vanfraechem die de fout opmerkte. May stelde dat Khalid Masood “geïnspireerd was door een islamistische ideologie”. Per ongeluk (sic) vertaalde VRT-journalist Fatma Taspinar die zin als “geïnspireerd door een extremistische ideologie”. Kan gebeuren, dat in de vertaling al eens een woordje sneuvelt, nietwaar?

Moslims en everzwijnen

Op 7 juli 2005 stierven meer dan vijftig mensen in de Londense metro bij bomaanslagen, gepleegd door moslims. Meer dan zevenhonderd burgers raakten gewond. Op 22 mei 2013 werd de jonge soldaat Lee Rigby door twee moslims met hakbijlen afgeslacht in Woolwich. Op 22 maart dit jaar was het dus opnieuw raak. En dan zijn politici en journalisten verbaasd dat een meerderheid van de Britten een Brexit wil om de grenzen te kunnen afsluiten? Gelukkig dat prof. Rik Coolsaet alles in perspectief wil plaatsen. De doorgestudeerde beweert namelijk dat er statistisch meer kans is te overlijden door een aanval van een everzwijn in de Ardennen dan ten gevolge van een moslimaanslag. Geruststellend! Dank u wel, mijnheer de expert, en slaap zacht.

LvS