In Het Nieuwsblad stelde chef voetbal Ludo Vandewalle “dat onze competitie scheef hangt”. De “grote clubs” spelen te veel wedstrijden. Zeker als ze Europees ver geraken. De competitieformule met play-offs zit daar ook voor iets tussen, weet Ludo. Vervang zijn “ook wat” door “alles” en er is geen sprake meer van een understatement om u tegen te zeggen. Journalisten laten voorzichtige pleidooien voor invoer van maandagvoetbal beter nog achterwege.

Er hangt in ons voetbal wel meer scheef dan de niet ingecalculeerde gevolgen van een systeem waarvoor de illustere “G5” in de Jupiler League tenslotte zelf hebben gekozen. Allemaal vatbaar voor stevige kritiek. In Het Nieuwsblad had medewerker en radiojournalist Peter Vandenbempt het over het niet te vatten ontslag bij SK Lierse van coach Eric van Meir. Hij noemde diens Egyptische baas Mogad Samy terecht “een onverbeterlijke domoor”. In de sociale media circuleerden tal van even terechte maar qua beschaafd taalgebruik “iets” minder kiese nominaties. Je zult het als grote baas van Lierse maar presteren om een week voor de cruciale match tegen Roeselare je belangrijkste speler – Ayub Masika – naar China te verpatsen, om daarna de schuld voor de gemiste promotie in de schoenen van je hoofdcoach te schuiven! De hoofdcoach die Samy in december nog “de architect van de wederopstanding” noemde; de reguliere competitie in tweede klasse met vijf punten voorsprong op de tweede afsluitend. “Alleen”, aldus Vandenbempt nagels met koppen slaand, “vinden onze competitieformatbedenkers het niet meer van deze tijd dat de beste ploeg op het einde van de rit ook kampioen is. Dus bedenken ze allerlei originele formules om ploegen die maanden ronddoolden toch nog te laten winnen. Timing is alles in 1B en 1A, en die zat mis bij Eric Van Meir.” Zou het kunnen dat Ludo Vandewalle even heeft moeten slikken bij de lectuur van die column van een “medewerker” met onderwerpen die een chef voetbal beter zelf zou behandelen?

Vervalsing

De federale politie ging langs bij KV Kortrijk, om info te verzamelen over de tweede “miraculeuze” redding op rij van Moeskroen. Of die “info” voor het tot degradatie veroordeelde Westerlo nog zoden aan de dijk kan zetten, is even twijfelachtig als het vinden van echte bewijskracht voor een bewust scheve keuze door én de spelers van Standard én van Kortrijk om de boel te belazeren. Niet dat daarover bij Jan Modaal twijfel bestaat, aan de toog. De lamlendige houding van de Luikenaars tegenover taalkundig gelijkgezinden werd in het Gulden Sporenstadion nog overtroffen, door een door de Kortrijkse verdedigers in geschenkverpakking aangeboden eerste doelpunt. Op dat in dank aanvaarde cadeau volgde een owngoal van een knulligheid dat niet eens voorkomt in de defensie van de belabberdste caféploeg. De afstand tussen Kortrijk en Moeskroen is korter dan die tussen Kortrijk en Westerlo en alleen dat al kan gelden als mogelijke motivering om er met de pet naar te gooien. Een juridisch onderzoek komt er voorlopig niet. De voetbalbond is amper geïnteresseerd.

In Extra Time had Filip Joos het onomwonden over competitievervalsing. Wij zullen hem alvast niet tegenspreken. Om mee wat stemming te maken: volgend seizoen dezelfde trukendoos een derde keer gebruiken voor Moeskroen zou wel eens een “miraculeuze redding” te veel kunnen zijn. Het is opmerkelijk dat journalisten en analisten het woord competitievervalsing nooit in de mond nemen als dure aankopen van kapitaalkrachtige clubs tijdens de “wintermercato” zowat de helft van de lopende competitie vervalsen. Die vervalsing catalogeren ze onder de noemer “versterking halen”.