Het loont soms de moeite even terug te bladeren in het nieuws van enkele dagen geleden. Zo goochelden wij de gebeurtenissen van donderdag 23 maart op ons scherm. En wat zien we? “Deze morgen werd rond 10 uur 45 in het centrum van Antwerpen, onder meer rond de Meir, een voertuig met Franse nummerplaten opgemerkt dat aan hoge snelheid reed”, zegt parketwoordvoerder Eric van der Sypt.

“Hierbij bracht hij op verschillende momenten voetgangers in gevaar. Toen Belgische militairen het voertuig probeerden tegen te houden, nam de bestuurder de vlucht. Even later kon het Snelle Respons Team van de politie van Antwerpen alsnog het voertuig onderscheppen. De bestuurder werd van zijn vrijheid beroofd. Het betreft Mohamed R, geboren op 8 mei 1977, van Franse nationaliteit, wonende te Frankrijk.” En verder: “In de koffer van het voertuig werden onder andere verschillende steekwapens, een riotgun en een bus met onbekende inhoud aangetroffen. DOVO is ter plaatse en zal het voertuig verder onderzoeken. Gelet op al deze elementen en de feiten die zich gisteren hebben voorgedaan te Londen, wordt het dossier verder behandeld door het federaal parket.” En nog verder: “Volgens de VRT is Mohamed R. een Fransman van Tunesische origine en staat hij gekend voor verboden wapendracht.”

Voorbedachte rade?

Uit de eerste berichten van de man die over de Meir reed, bleek dat zowat alle aanwezigen in deze ‘mooiste en drukste winkelstraat van Europa’ moesten wegspringen om hun leven te redden. Nadien werd dat afgezwakt. Er werd wel gezegd dat de man in de rode Citroen plankgas gaf. Er werd uitgemaakt dat hij tegen 80 tot 100 km per uur over de Meir “scheurde”. En dat in een straat die verboden is voor het verkeer! Maar dat werd er niet bij vermeld. Voor de rest van de wereld leek het dat de Meir een soort van drukke verkeersader dwars door de stad is. Achteraf bleek dat om 11 uur de straat zou worden afgesloten met betonnen bakken. Een kwartier voor dit donderdag gebeurde, kon de automobilist gewoonweg binnenrijden. Moet hij geweten hebben.

Getuigen zagen dat de chauffeur door het rode licht reed aan de Meirbrug. Hij werd toen achterna gezeten door de militairen die de bewaking uitoefenden. Dan verdween de auto richting kaaien. Daar zou de man in zijn auto stomdronken en onder de drugs in slaap gevallen zijn. Een chaos van berichten. Terecht dat Bart de Wever, als burgemeester van Antwerpen, de puntjes op de i zette tijdens een persconferentie in het bijzijn van korpschef Serge Muyters. Dit werd door lokaal sp.a-voorzitter Tom Meeuws en Wouter van Besien van Groen aangegrepen om Bart zogezegd te ontmaskeren als een volksopruier. Als een handlanger van Filip Dewinter.

Stel je voor dat de dader ook maar één iemand had aangereden en Bart had dan geen mededeling aan de pers gedaan, je zou een gehuil hebben horen opgaan, “wegens achterhouden van informatie”. Achteraf werden in de koffer van de Citroen een riotgun en steekmessen aangetroffen. Niks aan de hand? Geen terrorist? Niks te vergelijken met wat de dag voordien in Londen gebeurde? Niks te vergelijken met Berlijn? Niks te vergelijken met Nice? Of met andere terreurdaden? Achteraf bleek dat het parket groen licht had gegeven voor de persconferentie en dat Muyters en De Wever met rechtmatige trots konden verklaren dat zij de zaak professioneel hadden aangepakt.

De aanval van Meeuws en Van Besien bleek een slag in het water te zijn. Een soort van opgeblazen gekwaak als van Kermit de kikker uit de Muppet Show.

Pagadder